Publicitat
Publicitat

‘La nena dels pardals’, el gran èxit l’escena familiar actual, porta diumenge a LaSala la seva reflexió sobre la llibertat L'espectacle acaba de rebre el Premi de la Crítica al millor muntatge familiar i ha enlluernat a Igualada

La nena dels pardals 01

L’espectacle és per a tots els públics a partir dels sis anys | (c) Maydo Gargallo

MARC SABATER

L’any 1959, en el marc d’un pla per modernitzar el país anomenat el Gran Salt Endavant, el dictador Mao Zedong va ordenar l’extermini de tots els pardals de la Xina. L’objectiu era que no es mengessin el gra emmagatzemat, de forma que no es perdessin recursos per alimentar la població. Es calculava que cada pardal menjava quatre quilos i mig de gra cada any, de manera que per cada milió d’ocells que desaparegués es podia alimentar unes 60.000 persones. Els xinesos es van posar mans a l’obra i en pocs dies van matar uns dos bilions de pardals, principalment enverinant-los però també, en molt casos, fent soroll per què no poguessin descansar als arbres i provocant-los la mort d’un atac de cor o de cansament. El que va passar, però, va ser el contrari: Sense pardals, insectes com les llagostes van proliferar en forma de plaga i van destrossar cultius i collites causant tres anys de fam extrema amb milions de morts.

Aquest és el fet real del qual parteix La nena dels pardals, el darrer espectacle de la companyia Teatre al Detall que aquest diumenge arriba a LaSala Teatre de Sabadell, on també farà moltes funcions escolars. El muntatge, que fa un mes encara no va rebre el Premi de la Crítica 2017 al Millor Espectacle Familiar i que la setmana passada es va erigir com un dels indispensables de la Mostra d’Igualada, es representarà diumenge a la tarda (18h), en una funció que anirà precedida per un taller d’origami (de 16.30 a 17.45h) a càrrec de Maria Pagès. Es tracta d’una proposta pensada per a tots els públics a partir dels sis anys d’edat que incorpora un autèntic luxe: la música en directe a càrrec del grup La Tresca i la Verdesca, que aquest dijous, precisament, va celebrar els seus 20 anys a Sabadell.

Un espectacle de llum i esperança

La nena dels pardals 02

La proposta parla de la llibertat | (c) Maydo Gargallo

“Jo havia conegut aquesta història dels pardals a través d’un conte de Sara Penny Paker que li vaig llegir un dia a la biblioteca a la meva filla i quan amb la companyia treballàvem idees per fer un nou espectacle em va venir al cap perquè, en principi, buscàvem alguna història ambientada en un país exòtic que ens permetés fer una cosa estèticament acolorida i fantasiosa”, explica la Txell Botey, actriu i fundadora de la companyia. “Al final –afegeix– la força de la història va poder més que les ganes de fer un espectacle exòtic i ens vam tirar a la piscina”.

Malgrat partir d’unes circumstàncies tèrboles, La nena dels pardals és un “espectacle optimista” perquè no es recrea en l’extinció dels ocells sinó en el que hagués passat si algú hagués decidit no fer cas de les directrius polítiques que van provocar el desastre. “La història és la que és i a l’espectacle volem remarcar que tot plegat està basat en fets reals, però el que expliquem és el relat d’una nena que es va qüestionar les coses i va trobar una sortida. Parlem d’esperança i de renaixement“, remarca la protagonista. “D’un fet trist i fosc en fem una història lluminosa”, insisteix.

Aquest argument els serveix als de Teatre al Detall per construir una reflexió sobre la llibertat, les dictadures i les lleis injustes, la importància de tenir criteri i la necessitat d’actuar amb el cor “com fan els nens, que moltes vegades, d’aquesta manera, troben la solució a problemes que als grans ens bloquegen”. La nena dels pardals es va estrenar el març de 2017 a Barcelona, quan la situació política a Catalunya no feia pensar en tot el que ha passat des de l’octubre fins ara. “No és una proposta pensada en clau d’actualitat sinó en una tessitura més genèrica, però és evident que el que està passant n’ha potenciat el missatge i, de fet, molt espectadors ens diuen que estem parlant del que vivim ara mateix“. En alguns llocs –a Cornellà una espectadora va presentar una protesta a l’Ajuntament– aquest paral·lelisme ha provocat algun maldecap, però la companyia insisteix en dedicar les funcions a les persones represaliades a causa de les seves idees. “És un muntatge que parla de la llibertat i si no ho féssim ens sentiríem molt malament”, argumenta Botey.

Sigui com sigui, el cert és que La nena dels pardals és un muntatge d’èxit, actualment, en l’àmbit de l’escena familiar. El Premi de la Crítica i la Mostra d’Igualada n’allargaran, amb tota probabilitat, la trajectòria, inclosa una nova temporada a Barcelona d’aquí a uns mesos. “Ha sortit genial i estem molt contents”, explica la seva protagonista. Aquest cap de setmana, a aquesta eufòria s’hi afegirà la “il·lusió” d’actuar a LaSala, un espai que és molt important i especial per a Teatre al Detall. “L’Eulàlia Ribera [directora de LaSala] va ser de les primeres persones que va apostar per la nostra companyia, té molt criteri i una gran generositat, de forma que per nosaltres és molt especial ser a Sabadell”, diu l’actriu per qui, “a més, LaSala és un teatre d’un gran rigor en la seva programació“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.