Publicitat
Publicitat

La Bebeteca, un espai a les Biblioteques on els pares i mares poden compartir una estona de lectura amb els nadons de 0 a 3 anys

La sala de la bebeteca a la Biblioteca del Sud | ( c) Jordi Bosch

La Bebeteca situada dins de la sala infantil a la Biblioteca del Sud | ( c) Jordi Bosch

La Bebeteca és un espai que ofereixen algunes Biblioteques de Sabadell adreçat a famílies amb nadons de 0 a 3 anys, dedicat a apropar els contes i la literatura als més petits. La idea és que pares i fills tinguin un lloc de referència per compartir una estona plegats i que la lectura entri a la vida quotidiana dels infants com una experiència positiva. A la sala hi ha tot un plegat de llibres que afavoreixen el seu aprenentatge i la descoberta de l’entorn, a part d’estimular la seva curiositat amb materials adequats a la seva edat: contes de cartró, amb colors vius, teixits suaus, llibres tàctils amb elements que el nen pugui tocar, manipular, olorar i escoltar, algunes películes en DVD i altres materials que permeten el joc i estimulen la imaginació dels petits. Al costat hi ha un “Racó de pares i mares”, una prestatgeria amb bibliografia per ajudar als pares i mares en la criança dels nens.

Bebeteca-02

La sala de la Bebeteca a la Biblioteca del Sud | (c) Petit Sabadell

Les Biblioteques del Nord i Biblioteca de Ponent obren aquest espai sempre que hi ha alguna activitat o taller infantil, perquè els nens puguin passar l’estona després de fer l’activitat, generalment a l’Auditori, o en algun altre lloc comfortable. Segons la seva disponibilitat d’espai, cada biblioteca ofereix aquest servei en un format diferent. A la Biblioteca de la Serra s’habilita una sala com a Bebeteca determinats dies de la setmana, els dissabtes pel matí de 10 a 14h i els dilluns a la tarda de 16 a 21h.

La Bebeteca funciona tots els dies a la Biblioteca del Sud, de dilluns a dijous de 16 a 20 h, i els dissabtes pel matí de 10 a 13 h. Aquí la biblioteca dels petits va néixer aproximadament fa un any i mig. La iniciativa va sorgir perquè “vam detectar que dels 0 als 3 anys és una franja d’edat que a les biblioteques i als equipaments culturals hi ha poca oferta de coses”, explica en Jordi Bosch, director de la Biblioteca del Sud. La Bebeteca es troba dins de la sala infantil, en una sala adaptada a les seves necessitats, amb el terra ple de matalassos i peluixos, i ambientada amb una decoració atractiva, amb papallones de papiroflèxia que pengen del sostre i altres materials tous i agradables al tacte. També compta amb una prestatgeria de llibres dirigits als pares i mares, just al costat.

Un lloc per descobrir el plaer de llegir des de petits

És un espai per compartir d’una estona de tranquil·litat, rodejats de llibres per nadons, que estimulen els sentits, la curiositat, la imaginació, l’observació i el tacte. “Moltes famílies han agafat la costum d’aprofitar les instal·lacions per trobar-se una estona, els nens de tres anys no acostumen a aguantar més de mitja hora tranquils i quan comencen a posar-se nerviosos, és l’hora de marxar”, exposa Bosch, que insisteix que no és espai per anar a jugar, “sempre remarquem que és un espai per compartir amb els nadons llegint llibres, no és per seure i deixar als nens sols, o posar-se a mirar el mòbil i deixar als nens sols”, insisteix Bosch.

Bebeteca-01

La Bebeteca de la Biblioteca del Sud decorada amb matalassos, peluixos i materials dirigits a nadons (c) Petit Sabadell

Les biblioteques treballen de forma transversal col·laborant amb el màxim d’organismes i entitats del territori. De cara al futur es vol iniciar una col·laboració amb els CAP i elaborar una bibliografia perquè es pugui tractar els problemes més freqüents dels nens a través de contes. Es tracta de que els CAPS enviïn a les biblioteques les problemàtiques més freqüents en pediatria (fins als 6 anys) i així poder elaborar un llistat de llibres, perquè els pares puguin treballar els problemes més freqüents dels nens, com la gelosia pel el naixement d’un germà, les manies amb el menjar, o la defecació, a través de contes. Un altre dels projectes a la Biblioteca del Sud és “fer un petit teatre pintat perquè els pares puguin venir a explicar obres amb titelles amb nens” revela el director de l’equipament, que també aposta per dinamitzar aquesta sala amb monitors en un futur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.