Publicitat
Publicitat

Sabadell viatja diumenge cent anys enrere per celebrar el centenari de l’edifici modernista de Caixa Sabadell

Jornada Modernista a Sabadell 01

El Saló Modernista enlluerna els visitants | (c) Petit Sabadell

Sabadell, o si més no l’entorn de la seu de l’antiga Caixa Sabadell, al carrer Gràcia, es convertirà el proper diumenge en una ciutat modernista amb música, carruatges, personatges i, fins i tot, un tastet de la gastronomia d’aquesta època. Es tracta de la Jornada Modernista que la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha organitzat en el marc de la celebració del centenari de l’edifici que va ser la seu central de la desapareguda entitat financera local. “La commemoració ha inclòs, de moment, actes institucionals, una exposició, tallers familiars… Del que es tracta el proper diumenge és de fer un acte de participació obert i adreçat a tota la ciutadania de Sabadell”, sintetitza Joan Carles Sunyer, director de la Fundació.

La Jornada Modernista s’allargarà durant tot el matí (de 10.30 a 14.30h) i inclourà diverses activitats adreçades a totes les edats. S’hi podrà visitar l’edifici protagonista de forma lliure o mitjançant una visita guiada i teatralitzada (12h) o es podran fer passejades en carruatge d’època que sortirà del Jardí de l’Espai Cultura, al carrer Escola Industrial, i passarà pel carrer Calderon, les rondes Ponent i Zamenhof i el carrer Gràcia. A més hi haurà dos tallers infantils, un de vitralls i un de mosaics; música amb La Glorieta de Lisboa Zentral Cafe i tastets de malvasia amb carquinyolis a càrrec de la Granja Urpí. Totes les activitats són gratuïtes, excepte les passejades en carruatge i els tastets, pels quals s’ha fixat un preu de 3 euros. Les persones que assisteixin a la Jornada disfressades a l’estil modernista, però, ho tindran tot gratuït.

Els responsables de la iniciativa preveuen una bona resposta de visitants atenent a l’expectativa que han detectat aquests últims dies. La idea és que la Jornada només tingui una edició, coincidint amb la celebració del centenari de l’Edifici Modernista del carrer Gràcia, però si la convocatòria és un èxit de participació “potser es podria valorar la possibilitat de convertir-la en una cita anual”, diu Sunyer. L’activitat compta amb el suport del BBVA i de Moventia.

Jornada Modernista a Sabadell 02

Una visita teatralitzada a l’edifici | (c) Fundació Sabadell 1859

Enlluernats pel Saló

Malgrat que es tracta, probablement, de l’edifici més singular de la ciutat, la celebració de l’aniversari de l’antiga seu de Caixa Sabadell ha servit per donar a conèixer aquesta espectacular creació de l’arquitecte Jeroni Martorell a molts sabadellencs que encara no l’havien visitat i que queden enlluernats, especialment, pel seu Saló Modernista. “Ens hem trobat amb dos perfils de visitants: els que ja coneixen l’edifici i en saben els detalls i els que encara desconeixien no només com és per dins sinó que, a més, va ser construït per Caixa Sabadell per allotjar-hi les seves oficines”, explica Joan Carles Sunyer.

El 5 de febrer de 1916, s’obrien al públic les oficines de la Caixa d’Estalvis de Sabadell al carrer de Gràcia, immoble que ben aviat va ser conegut com el Palau de l’Estalvi. L’edifici va ser la seu d’aquesta entitat financera i la seva oficina principal fins el 2011. La commemoració serveix també per remarcar que, malgrat l’absorció de la Caixa per part del BBVA, aquests immobles singulars continuen sent patrimoni local, perquè tant l’edifici del carrer Gràcia com l’antiga seu de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, al carrer d’En Font (seu de l’Espai Cultura) són propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

Leave a Reply

Your email address will not be published.