Publicitat
Publicitat

La primera jornada de plantació al Bosc de Can Deu reuneix 250 voluntaris per plantar 1.500 arbres

Jornada Plantació Bosc Can Deu 03

Dues de les participants | (c) Berta Tiana. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

Unes 250 persones han participat aquest matí en la primera de les quatre jornades de plantació que la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha convocat per impulsar la recuperació del Bosc de Can Deu, assolat en més d’un 80 per cent durant l’episodi de vents que va tenir lloc el 9 de desembre de 2014. Els responsables de la jornada de plantació n’han fet una valoració “molt positiva” perquè, malgrat que inicialment s’havien previst entre 120 i 150 participants, l’augment de voluntaris –en la majoria de casos famílies senceres– s’ha pogut assumir “de manera exitosa i organitzada”. En total s’han plantat 1.500 plançons de pi blanc, pi pinyoner i alzina, entre d’altres.

Tot els participants han rebut formació prèvia a càrrec dels especialistes de l’Espai Natura Sabadell, que els han explicat tant les tasques dutes a terme al bosc des de la ventada com la tècnica per tal que els plançons tinguin les màximes oportunitats de sobreviure. El terreny ja estava preparat per a la plantació ja que fa uns dies es van excavar els clots on s’han plantat els exemplars, calculant la distància necessària entre uns i altres. Així mateix, s’han repartit les eines i dues unitats mòbils de l’Agrupació de Defensa Forestal han subministrat l’aigua necessària per al reg. L’increment de participants ha fet, però, que molts d’ells hagin hagut de fer nous clots.

Un dels objectius d’aquestes jornades és implicar més a la societat en la conservació de la forest. En aquest sentit, els responsables de la Fundació Antiga Caixa Sabadell han fet una crida per tal que les persones i famílies voluntàries es comprometin a fer un seguiment dels arbres que hagin plantat i en tinguin cura els primers anys per assegurar, en la mida del possible, l’èxit de la reforestació. En qualsevol cas, com ja ha advertit en moltes ocasions l’entitat propietària de la finca de Can Deu, el procés de regeneració del bosc és fràgil i lent i per això també es demana als seus usuaris que siguin respectuosos, facin servir únicament els camins i pistes existents, no facin malbé la vegetació i no aboquin brossa o deixalles.

6.000 plançons en 6 hectàrees

Jornada Plantació Bosc Can Deu 01

La plantació a la zona de Vallehermoso | (c) Berta Tiana. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

En total, durant les quatre jornades de recuperació del bosc, està previst plantar 6.000 plançons, en 6 hectàrees de bosc que corresponen a les zones d’accés i que, per aquest motiu, presenten un sòl molt compactat que fa inviable la regeneració natural. Apart de la d’aquest matí, que s’ha fet al sector de Vallermoso, a tocar del barri de Can Deu, hi haurà tres jornades més. La inscripció per a la del 31 de gener ja està tancada perquè s’ha arribat al límit de participants, però resten les jornades del 14 i 21 de febrer, en què encara hi ha places lliures. Per tal de poder participar-hi és necessari que els interessats s’inscriguin prèviament, enviant un correu electrònic als organitzadors a indicant el nom i cognoms, el dia que volen participar, l’edat, DNI i un telèfon de contacte. La inscripció es tanca el divendres anterior a cada jornada. Aquestes plantacions es faran a l’aparcament de la carretera de Sabadell a Matadepera, a la zona de l’ermita de Sant Vicenç de Verders i a la zona de Sant Julià.

A la major part del bosc de Can Deu, els especialistes forestals que n’han analitzat l’evolució en els darrers mesos han constatat que la regeneració natural és el millor mètode per recuperar el bosc, d’aquí a unes tres dècades com a mínim. En aquest cas, però també es farà un seguiment del desenvolupament dels nous plançons. Es crearan tres àrees on es marcaran 50 exemplars de les espècies arbòries presents a cadascuna. Dos cops l’any caldrà fer un seguiment d’aquests exemplars tot omplint un model de fitxa amb les dades actualitzades per tal de comprovar que el seu creixement és correcte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.