Publicitat
Publicitat

El joc, la millor activitat extraescolar

El joc, la millor exrtraescolar 1

“Tots els aprenentatges de la vida es fan jugant”, Francesco Tonucci

Botiga on line de joguines Jugaia

Ha començat un nou curs escolar i pràcticament amb la mateixa rapidesa que ens hem oblidat de les vacances ens hem vist immersos en la sempre difícil tasca de quadrar l’horari familiar. En molts casos, la conciliació laboral, escolar i familiar és poca cosa més que una utopia de forma que el retorn a l’escola és sinònim d’un puzle de difícil resolució en el qual cal encaixar els horaris de feina dels pares, l’horari de classes, els deures, anades, vingudes i les massa sovint inevitables activitats extraescolars.

És evident que l’àmplia oferta d’extraescolars de què disposem obeeix a molts factors, entre els quals segurament el més important sigui la necessitat de complementar el currículum escolar amb matèries o disciplines que no hi queden prou ben cobertes. I és obvi, també, que des d’aquest punt de vista, contemplar-les en el calendari setmanal familiar no només és una necessitat sinó un imperatiu.

Més enllà d’aquesta circumstància i sent conscients que el món laboral no afavoreix de forma generalitzada la conciliació, convé anar amb compte per no sobrecarregar d’extraescolars els petits i petites. Dit d’una altra manera: de la mateixa manera que és bo que la canalla faci extraescolars també ho és, i molt, no abusar-ne deixant espai per l’extraescolar més important de totes: el joc.

extraescolars-jocUs imagineu que sortint de la vostra feina us donessin encara més feina de forma que no poguéssiu actuar lliurement segons el que us agrada fer quan no esteu treballant? Potser, fins i tot, no cal que us ho imagineu perquè sou dels que us emporteu la feina a casa… Tant en un cas com en l’altre segurament arribareu a la conclusió que el millor, quan acaba la jornada laboral, és poder fer el que ens ve més de gust. I és cert. Com també ho és que la jornada escolar és prou llarga i que l’escola és, per dir-ho així, la ‘feina’ dels vostres fills.

És per això que, sempre que es pugui, i caldria que es pogués, cal alliberar espai per tal que els nens i nenes tinguin temps per jugar. Encara que soni sorprenent, és jugant com aprendran més i millor. Fins i tot és positiu que tinguin temps per avorrir-se, perquè d’aquesta forma podran desenvolupar la seva creativitat i la seva inventiva.

Naturalment, tenir temps per jugar no vol dir, en absolut, que puguin jugar a qualsevol cosa. Cal garantir-los i proporcionar-los un joc de qualitat, que potenciï les seves habilitats i la seva imaginació, com el Joc de Construccio Tomtect, que ofereix una versatilitat increïble i convida a la creativitat, a més d’obrir un espai de joc compartit amb tota la família.

No oblideu que pintar també és un joc, sobretot si sortiu de l’habitual amb recursos com aquestes ceres en forma de Pedra Crayon Rocks que permeten diferents traços i, a més, son completament naturals (elaborades amb soja i sense productes químics i garantint, per tant, una completa seguretat pels petits).

A l’hora de deixar espai per al joc és important, també, no reduir-lo als videojocs o als jocs digitals. No us deixeu atrapar per aquests recursos!  Jocs de construcció, jocs d’exterior, jocs simbòlics o jocs artístics aportaran als vostres petits uns beneficis molt necessaris per al seu creixement i desenvolupament. I, si podeu, deixeu-los sortir a l’exterior, a gaudir de l’aire lliure i de l’experimentació en espais diferents en els que, per exemple, puguin utilitzar el carrer com una gran pissarra en la que gaudir amb aquests Guixos gegants de colors.

extraescolars-jo-03cSom conscients que, a la pràctica, tot plegat no sempre és possible. Però cal evitar convertir els nois i noies en una simple mercaderia per conciliar l’horari laboral i familiar. Hi ha obligacions, com els deures, cert. I cal afrontar-los. No es tracta de donar al joc un espai infinit però sí de tenir-lo en compte a l’hora de planificar com volem que visquin els nostres petits durant el curs. És bo rumiar a consciència quines són les activitats extraescolars que més els convenen o que ells realment volen fer deixant un espai per al joc de qualitat. Cal posar en valor el gaudi que els nostres fills experimenten jugant i l’aprenentatge que això els suposa.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.