La Generalitat planteja que ens infants puguin sortir de casa d’aquí a uns dies amb limitacions, supervisió i mascareta L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, creu que "cal començar a buscar mesures en aquest sentit"

 

Ens petits i petites podran sortir amb mesures de protecció com mascaretes i distanciament social | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | La Generalitat de Catalunya està acabant de perfilar una nova instrucció en relació al confinament pel covid-19 per permetre que els infants puguin sortir al carrer de forma limitada d’aquí a uns dies. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest migdia que la mesura es sotmetrà a validació per part dels experts en la reunió de demà del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i es podria començar a aplicar d’aquí a 8 o 10 dies. La incògnita és saber si el Gobierno de España, que actualment és l’autoritat única en matèria sanitària, la permetrà o no.

En qualsevol cas, el pla de la Generalitat és que els petits i petites puguin sortir de casa en determinades franges horàries i respectant algunes mesures de seguretat com portar una mascareta infantil (de fabricació domèstica) i respectar una distància social de com a mínim 2 metres. També caldrà que prenguin mesures higièniques adequades com rentar-se les mans abans i després de sortir i no caldrà que portin guants. Els més petits, de 0 a 3 anys, tampoc caldrà que portin mascareta.

En relació a aquest tema, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, creu que “després gairebé de cinc setmanes de confinament, s’haurien de començar a buscar maneres perquè els infants poguessin sortir de casa en determinats moments i, evidentment, amb les mesures de prevenció i seguretat adients. L’Ajuntament ha desenvolupat en les darreres setmanes diverses accions per alleugerir el confinament dels més petits, com la possibilitat que rebin una felicitació si celebren el seu aniversari, i properament oferirà un serveu psicològic de suport emocional destinat a famílies amb infants. Aquesta mesura està en preparació i es posarà en marxa d’aquí a uns dies.

L’ONU recorda als estats que han de respectar els Drets dels Infants

El Comité dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides ha recordat als estats que l’actual situació de confinament per la pandèmia de Covid-19 s’ha de fer compatible amb el respecte a allò establert en la Declaració dels Drets dels Infants. Integrat per divuit experts independents, el Comité és precisament, l’organisme encarregat de supervisar el compliment de la convenció dels drets dels infants en els estats membres de l’ONU, entre els quals Espanya.

L’organisme alerta dels efectes físics, emocionals i psicològics que la pandèmia pot suposar entre els nens i adolescents i demana que es prenguin mesures per protegir-los. La principal reclamació és que les respostes a l’actual alerta sanitària, incloses les restriccions i assignació de recursos, es facin a partir del principi de l’interès superior de l’infant.

Per això, el Comité demana que s’autoritzi la realització d’activitats a l’aire lliure almenys un cop al dia, supervisades i seguint protocols de seguretat. També es reclama l’adopció de solucions alternatives i creatives per tal que els infants puguin gaudir dels drets al descans, a l’oci i a les activitats de lleure, culturals i artístiques.

Així mateix, el comunicat alerta que l’aprenentatge online no pot agreujar les desigualtats ni substituir la interacció alumne-professor i que cal activar els mecanismes necessaris per tal que els petits i petites tinguin accés a aliments nutritius. També recorda que cal proporcionar-los serveis de salut mental i que cal reforçar tots aquells recursos per detectar casos en què el confinament pot agreujar episodis de violència física o psíquica o pot provocar que els infants visquin tancats en cases sobreocupades o sense els mínims requisits d’habitabilitat.

A tot plegat, els pares i mares de Sabadell estan bastant dividits sobre la possibilitat que els més petits puguin sortir de casa. Així ho indiquen, almenys, les enquestes que el Petit Sabadell ha obert a diferents xarxes socials i en les quals encara podeu votar:

Leave a Reply

Your email address will not be published.