Publicitat
Publicitat

Gemma Ruiz obre la Festa Major de Sabadell reivindicant un lloc a la història per a les treballadores del tèxtil La pluja i la megafonia desllueixen l'espectacle inaugural de la celebració, que ha omplert l'Ajuntament de dracs

Gemma Ruix pregonera Sabadell

El balcó de l’Ajuntament, durant el pregó de la Gemma Ruiz | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER

La periodista sabadellenca de TV3 Gemma Ruiz ha donat el tret de sortida de la Festa Major de Sabadell 2018 amb un pregó que ha barrejat reivindicació i autoestima al balcó de l’Ajuntament i al qual ha seguit un petit espectacle inaugural  enterbolit per la pluja que ha començat a caure justament quan la pregonera acabava el seu discurs. La Festa Major de Sabadell, doncs, ha començat amb un ull posat al cel i amb l’esperança que la meteorologia no interfereixi en els més de 250 actes previstos fins el proper dilluns a la nit.

Ruiz ha iniciat el pregó definint-se com a tallereta, és a dir, de la Creu Alta i reivindicant el paper que les dones van tenir al Sabadell tèxtil de fa dècades, un paper que desconeixia fins que va haver de documentar-se per escriure el seu llibre Argelagues. Aquesta circumstància, ha dit, exemplifica el silenci amb què la història ha castigat multitud de dones que van contrinuir a l’anomenada Manchester catalana i per les quals ha reclamat un espai de memòria. “Des d’aquí demano a les autoritats la creació d’un espai que documenti les treballadores del tèxtil, les valori, les dignifiqui i els doni un lloc a la història“, ha remarcat arrancant un aplaudiment per “les nostres heroines amb espardenyes”.

Gemma Ruiz pregó Festa Major Sabadell 2018

L’espectacle inaugural de la Festa | (c) Petit Sabadell

A més d’aquest oblit històric, néixer a Sabadell l’any 1975, com és el seu cas, era pertànyer a una generació que ha vist “com la ciutat s’anava tornant grisa” i oblidava l’esplendor que va tenir al seu dia, quan “era bonica i, fins i tot, tenia un aire a París”. Una tendència que, segons la pregonera, ha continuat fins ara mateix, cosa que ha exemplificat amb l’edifici construit al capdamunt de la Rambla per sustituir l’antic Euterpe i que ha qualificat com “un horripilant triangle” enmig d’un altre aplaudiment general de la plaça.

En contraposició, però, Gemma Ruiz creu que “no se n’han sortit” perquè els sabadellencs no només són “resistents i tossuts” sinó que, a més, tenen “el millor català de tot arreu“, un català que serveix per manifestar “creativitat, bon gust i pensament crític per tot arreu on van” com, segons ella, demostren periodistes com Laura Rosel, Xavi Bundo o Roger Escapa i actors com Jordi Boixaderas.

El pregó l’ha seguit un espectacle inagural a càrrec de la companyia Patx-Work en el qual cinc dracs gegants han sortit per les finestres de l’Ajuntament. Els problemes de megafonia — amb un text interpretat per una actriu des d’un extrem de la plaça i que era impossible de sentir– i sobretot la pluja que ha començat a caure just en aquell moment han deslluit considerablement la proposta. Molta gent ha optat per abandonar la plaça fins i tot abans que els monstres emergíssin de la Casa Gran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.