Publicitat
Publicitat

Més diners i mesures per garantir l’alimentació durant l’agost de nens i joves sabadellencs en risc d’exclusió

garantir l'alimentació infantil sabadell

Joan Berlanga, Gabriel Fernández, Josep Masip i Elisabeth Santacruz, d’Aigües de Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell i diverses entitats locals posaran en marxa dues noves accions per tal de garantir una correcta alimentació durant el mes d’agost dels nens i adolescents fills de famílies en risc d’exclusió social. D’una banda, coincidint amb un període en què no funcionen ni els menjadors escolars ni els casals d’estiu (que durant les vacances supleixen, en molts casos, les necessitats nutritives dels usuaris), la plaça de Sant Roc ampliarà la quantitat destinada al dispositiu del Rebost Solidari per garantir l’alimentació infantil aquesta època. De l’altra, el barri de Can Puiggener acollirà un taller d’alimentació saludable dirigit a adolescents entre els 12 i els 16 anys que inclourà el dinar per als seus participants. “Es tracta, d’una banda, de treballar en l’emergència social i, de l’altra, de començar a habilitar mesures per revertir el fenomen de l’exclusió”, explica el regidor de Serveis Socials Gabriel Fernández.

L’increment de la partida per a l’alimentació infantil permetrà doblar la quantitat inclosa en les targetes de prepagament amb les quals les famílies en risc d’exclusió social i amb fills en edat escolar poden adquirir productes frescos durant l’agost. Fins ara, aquestes targetes tenien assignada la quantitat de 26 euros i amb l’increment cadascuna permetrà adquirir fins a 56 euros en productes a diferents supermercats de Sabadell. A més, els beneficiaris reben també lots extra del Rebost Solidari durant els mesos de juliol i setembre. Aquest dispositiu arriba actualment a un total de 522 nens i nenes de la ciutat. El pressupost global del programa és de 68.400 euros, dels quals 38.000 es destinen a l’adquisició d’aliments secs que distribueix el Rebost i 30.400 a les targetes de prepagament. L’Ajuntament aporta el 75 per cent d’aquests diners mentre que la Creu Roja de Sabadell n’assumeix el 25 per cent restant a través del seu programa Aliança Humanitària per l’Alimentació Infantil. El Rebost, a més, compta amb la implicació de diverses entitats. “El més important de tot plegat no són les quantitats, sinó la corresponsabilitat: tots plegats lluitem contra l’exclusió. Ja hem fet molta feina i cal continuar fent-la, però cal dir que no partim de zero sinó que ja s’ha fet un treball molt important que es pot aprofitar en molts aspectes”, assenyala Josep Masip, president local de la Creu Roja.

Un casal d’estiu d’alimentació saludable

Però a més d’aquest dispositiu de contingència, sembla que la situació permet ja començar a treballar en aspectes menys urgents. “Els indicadors no són positius, però com a mínim sembla que s’estan estabilitzant”, justifica Gabriel Fernández. “El nombre de famílies que necessiten el Rebost Solidari no creix i sembla que algunes de les persones en risc d’exclusió se n’estan sortint, però no es pot frivolitzar: 2.400 famílies de Sabadell segueixen necessitant ajuda per poder alimentar-se i, el més important, és que detectem un risc de cronificació de l’exclusió en certs col·lectius“, afegeix el titular dels Serveis Socials municipals.

Aquest panorama explica la segona de les mesures que l’Ajuntament posarà en marxa aquest agost. Una trentena de nois i noies del barri de Can Puiggener entre 12 i 16 anys d’edat participaran en taller dedicat a l’alimentació saludable que es portarà a terme a l’escola Alcalde Marcet cada dia entre el 3 i el 28. La iniciativa la portarà a terme la Fundació Pere Tarrés i serà possible gràcies a una aportació de 5.000 euros d’Aigües de Sabadell, que aprofitarà la iniciativa per explicar als joves participants diferents aspectes relacionats amb el cicle urbà de l’aigua i la seva importància en termes de salut i nutrició. Els participants desenvoluparan diverses activitats lúdiques (com ara anar a la piscina) però, principalment, aprendran conceptes bàsics d’alimentació aplicats a plats del dia a dia. “Cada jornada decidiran què hi ha per dinar, aniran al mercat a comprar-ho, ho cuinaran i s’ho menjaran, de manera que aprendran, entre d’altres coses, a administrar els diners i a ser autònom”, explica Cecília Monteis, portaveu de l’organització. La idea és que cadascun dels participants acabi el taller amb un petit receptari de creació pròpia i, el més important, empoderat en molts sentits i amb capacitat per millorar els hàbits familiars d’alimentació. A més, la iniciativa eixamplarà l’entorn dels joves participants amb una activitat formativa i, sobretot, de convivència.

El desenvolupament del taller és, a més, una prova pilot del que Gabriel Fernández considera que ha de ser l’evolució dels Serveis Socials a Sabadell. “Hem de convertir-nos en un laboratori d’experiències socials”, argumenta. Si els resultats d’aquest agost a Can Puiggener són positius, els responsables de la iniciativa no descarten exportar-la a d’altres punts de la ciutat o, fins i tot, a d’altres poblacions. La presentació d’aquestes mesures, aquesta tarda, ha comptat amb la participació de Joan Berlanga, regidor d’Unitat pel Canvi (UxC). Malgrat que aquesta formació està a l’oposició municipal, el seu representant ha fet costat al govern perquè aquest “ha recollit una proposta que UxC va formular el juny en relació a la qualitat de l’alimentació d’alguns nens i joves de Sabadell durant l’agost”, ha explicat Berlanga. “A més, compartim la manera com s’està abordant l’emergència social a Sabadell“, ha conclòs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.