Publicitat
Publicitat

La Fundació 1859 Caixa Sabadell tanca el 2019 amb prop de 165.000 usuaris i més de 1.400 activitats Les convocatòries pedagògiques "són un dels trets distintius" d'aquesta entitat, afirmen els seus responsables

Fundació 1859 Caixa Sabadell

La Festa BBVA de la Primavera és una de les activitats ‘estrella’ de la Fundació, amb més de 7.000 participants | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | Un total de 164.860 usuaris van participar en les activitats organitzades l’any passat per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, l’hereva de l’antiga Obra Social de la desapareguda entitat financera. Aquesta fundació va organitzar un total de 1.425 activitats la majoria de les quals a l’Espai Cultura Sabadell (723 activitats amb 105.177 usuaris) o a l’Espai Natura Sabadell, situat a la Masia de Can Deu (625 activitats amb 47.221 usuaris). També va promoure 77 activitats en d’altres equipaments (per exemple amb l’itinerància de les seves exposicions, amb 12.462 participants) i va acollir 383 convocatòries organitzades per d’altres entitats a les seves instal·lacions.

Les dades situen la Fundació com un dels principals actors culturals i socials de Sabadell malgrat que els seus responsables tenen la “impressió” que aquest dinamisme “encara és poc conegut a la ciutat”, segons explica Joan B. Casas, el seu president. De cara a aquest any, la Fundació mantindrà el nivell d’activitat per bé que el trasllat de les oficines del BBVA al carrer Sant Quirze i el consegüent desallotjament de l’edifici modernista del carrer Gràcia suposaran un daltabaix econòmic pel lloguer que deixarà de comptabilitzar. El 2019, la institució va tenir 1,1 milions d’euros de despeses i va ingressar-ne 1,2 milions.

Un dels aspectes que més contribueixen a aquestes espectaculars xifres d’assistència són les activitats pedagògiques adreçades a centres educatius, que l’any passat van tenir 13.903 usuaris. Son alumnes d’escoles, als que caldria sumar els participants en d’altres propostes de tall pedagògic com tallers oberts a la ciutadania (5.229), la jornada Sabatic (3.000 participants) o l’esplai i el casal de l’Espai Natura (1.324 assistents). En total 23.456 usuaris, gairebé un 15 per cent del total. “Les activitats pedagògiques són un dels nostres trets distintius“, valora Casas. A tot plegat cal afegir-hi la bona valoració que aquestes convocatòries tenen entre el professorat (amb una nota mitjana superior a 4 sobre 5) i el fet que porten a Sabadell molta gent de fora de la ciutat i, fins i tot, de més enllà del Vallès Occidental, especialment a l’Espai Natura on acudeixen alumnes de totes les comarques de Barcelona.

Les exposicions i les activitats lúdiques són un altre pol d’atracció de les propostes de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. En aquest cas, destaquen especialment la Festa BBVA de la Primavera i la Festa BBVA de la Tardor, que es fan a la Masia de Can Deu i que tenen entre 6.000 i 7.000 participants, una xifra que els organitzadors consideren límit i que no volen superar per garantir la qualitat de les convocatòries. En els últims anys s’hi ha afegit el Fresc Festival, que supera els 4.000 espectadors i que “s’ha convertit en l’activitat lúdica per excel·lència de l’estiu a la ciutat”, explica el president de l’entitat. 

Un any de consolidació

Fundació 1859 Caixa Sabadell 02

El Fresc Festival 2019 | (c) Berta Tiana

L’any 2020 serà un període de “consolidació de les activitats més que d’introducció de noves propostes”, avança Joan Carles Sunyer, director de la Fundació. D’una banda, es tracta d’afiançar una fórmula que funciona i, de l’altra, d’evitar riscos mentre es troba un llogater per a l’edifici modernista del carrer de Gràcia que permeti recuperar el nivell d’ingressos de l’entitat. La davallada que ha suposat el trasllat de l’oficina principal del BBVA a Sabadell es suplirà, provisionalment, amb fons procedents dels actius financers de la Fundació –ja previstos en el moment de la seva creació, fa set anys, per a situacions com aquesta– de forma que es podrà mantenir el ritme d’activitats mentre es busca un nou us per a un edifici de 4.000 metres quadrats i protegit al nivell màxim. “Aquest any el  dedicarem a gestionar la substitució del lloguer, un procés que tenim engegat i que pinta bé malgrat que és molt difícil perquè el target d’hipotètics llogaters és molt limitat per a un recinte com aquest”, augura Casas.

En aquest context, l’oferta de la Fundació 1859 Caixa Sabadell reforçarà, per exemple, el Mini Innova, el cicle pioner a la ciutat dedicat al foment de les noves tecnologies, el multimèdia i la robòtica entre els més petits. També es volen potenciar els clubs de ciència i cuina creats recentment i que ofereixen una sessió setmanal amb quota mensual i el cicle Innova+, similar al Mini Innova, però adreçat als adults. Continuaran, igualment, el cicle de cinema d’animació, els tallers de cuina vinculats a festivitats (Reis, la Castanyada…) o els tallers participatius també relacionats amb el calendari festiu que han tingut molt d’èxit a l’Espai Natura, com Busquem el tió de Nadal o Busquem els ous de Pasqua. Pel que fa a les exposicions, en destaca una titulada Fotos de família, que recorrerà les darreres dècades a través de l’evolució dels retrats familiars.

Leave a Reply

Your email address will not be published.