Publicitat
Publicitat

La ‘nova’ Festa Major de Sabadell reorganitza els espais per oferir prop de 300 activitats, 40 de les quals infantils

Presentació Festa Major de Sabadell 2016 01

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, durant la presentació de la Festa Major de Sabadell 2016 | (c) Petit Sabadell

La reorganització d’espais és la principal novetat de la Festa Major de Sabadell 2016, la primera que assumeix com a pròpia l’equip de govern de l’Ajuntament de Sabadell sorgit de les eleccions municipals de maig 2015. Els concerts de Blaumut i Kiko Veneno sobressurten en un programa, encara no presentat en detall, que tindrà 285 activitats a càrrec de 141 entitats. Un total de 42 d’aquestes convocatòries es dirigiran específicament al públic infantil i familiar. La celebració l’obriran, com a pregoners, els presentadors dels programes més escoltats del cap de setmana a la ràdio catalana: Ricard Ustrell, presentador d’El suplement de Catalunya Ràdio; i Xavi Bundó, presentador del Via Lliure de RAC1. “Es tracta de dos periodistes sorgits de Ràdio Sabadell que s’han convertit en líders de les principals cadenes del país i que serviran per demostrar la capacitat de lideratge que té la ciutat”, justifica l’alcalde Juli Fernández. La Festa Major de Sabadell 2016 s’escaurà els dies 2, 3 4 i 5 de setembre.

El nou executiu va trobar-se la celebració de l’any passat embastada i amb poques possibilitats de canvi però va anunciar la intenció de renovar-ne el model a partir d’un procés participatiu, és a dir, un debat amb la ciutadania. “La Festa del 2016 és la primera que organitzem i reflecteix, en part, aquest procés, però no suposa, encara, un canvi del tot perquè hi anirem afegint coses”, adverteix la regidora d’Esports, Marisol Martínez.

En aquest sentit, els principals canvis afecten els espais on es desenvolupa el programa d’actes: desapareix l’escenari del Mercat Central, es potencia l’Eix Macià com a centre neuràlgic alternatiu i es descentralitzen algunes activitats, com els balls troneres, que es portaran a terme a les avingudes de Barberà i la Concòrdia. Es mantenen enclavaments  tradicionals com les places de Sant Roc i Doctor Robert, la plaça Vallès i el Passeig de la Plaça Major. En aquest darrer cas, davant la peculiar configuració urbanística i en previsió del sol i la calor, s’hi instal·larà una carpa de 450 metres quadrats que farà les funcions d’envelat de Festa Major i on es portaran a terme, majoritàriament, activitats musicals.

Tradició, família i música

Presentació Festa Major Sabadell 2016 02

La presentació es va fer dimecres a la Casa Duran | (c) Petit Sabadell

Pel que fa al programa, les activitats s’agruparan en tres grans contenidors: la festa tradicional, la festa familiar i la música. L’apartat tradicional no experimentarà canvis. Hi haurà des dels despertars de Festa Major de divendres al vespre fins a la plantada i cercavila de gegants de dilluns a la tarda passant, naturalment, per la Cercavila, la Diada Castellera (aquest any amb quatre colles de 9 encapçalades pels Castellers de Sabadell) o el correfoc, entre d’altres.

En clau familiar, la Festa Major de Sabadell 2016 mantindrà els habituals patis de contes, la matinal de dissabte entre la Biblioteca Vapor Badia i la plaça Doctor Robert, l’animació i els tallers als museus, entre d’altres. En aquest cas, però, la programació s’ampliarà amb les activitats a l’Eix Macià, en bona mesura sota organitzades per la Comissió de Festes Populars de Sabadell i en el marc de les Barraques de Festa Major. Al costat dels Jutjats s’hi desenvoluparan els ja tradicionals concursos de menjaflams o garrotins i el Saballut de Ferro, que es complementaran amb espectacles d’animació, jocs d’aigua o una festa de l’escuma, per exemple. “En general aquest any optem per activitats familiars de petit o mitjà format que afavoreixin la proximitat dels participants“, explica la regidora de Cultura, Montserrat Chacon.

Encara en matèria familiar, una de les principals novetats de la celebració serà la creació de l’anomenat Aplec de Festa Major. Es tracta d’una versió actualitzada de la fideuà popular de dissabte al migdia al Parc Catalunya. Per aprofundir en aquesta vessant d’aplec, s’hi afegirà animació al principi i al final de l’àpat i els participants rebran, com a obsequi, un ventall amb el cartell de la Festa Major en una cara i la recepta de la fideuà, a l’altra. A més, la intenció de l’Ajuntament és que la gent participi fins i tot si no vol menjar fideus, és a dir, portant la carmanyola de casa.

Finestres obertes

Presentació Festa Major de Sabadell 2016 03

Un altre moment de la presentació |(c) Petit Sabadell

En l’apartat musical, Blaumut tornarà a Sabadell el divendres 2 de setembre a la nit (22h) per presentar el seu nou disc, El primer arbre del bosc, en un format diferent a l’acústic que va oferir a la CavaUrpí l’abril passat. La formació actuarà a la plaça de Sant Roc. Kiko Veneno, per la seva banda, actuarà a l’anonemat Espai Concerts, un escenari instal·lat a la plaça Catalunya. Actuarà també el divendres, però una mica més tard (22.30h).

La Festa Major de Sabadell 2016 servirà també per celebrar el 30è aniversari de la mort de Joan Oliver amb diferents activitats, entre les quals un mapping a la façana de l’Ajuntament que es presentarà immediatament després del pregó i es repetirà en dues ocasions. A més, totes les finestres de l’Ajuntament estaran a disposició dels ciutadans per tal que puguin presenciar els actes de la plaça Sant Roc des d’una altra perspectiva. Per això, s’organitzaran torns per tal que tothom qui ho vulgui pugui veure la festa des d’aquesta “ubicació privilegiada”, en paraules de l’alcalde Fernández. La mesura no inclou el balcó de l’edifici, on s’han detectat unes fissures que limiten el seu aforament a disset persones, amb la qual cosa no hi cabran ni tots els regidors de la Casa Gran (27). La Festa acabarà, com toca, amb el Castell de Focs, que continuarà sent visible des de l’Eix Macià però es llançarà des d’una nova ubicació més elevada, i amb un concert final a càrrec de la Salseta del Poble Sec, com era tradicional fa uns anys.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.