Publicitat
Publicitat

La Festa Major de Sabadell 2020 tindrà més actes i aforaments més reduïts per garantir la contenció del covid-19 Les activitats infantils i familiars tindran molt protagonisme al programa d'actes, que serà de quilòmetre zero

Festa Major Sabadell

L’Ajuntament vol mantenir les activitats troncals amb un model que en garanteixi la seguretat sanitària | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | Sabadell tindrà aquest any, malgrat les circumstàncies, la seva Festa Major. L’alcaldessa Marta Farrés i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, han aclarit avui un dels grans dubtes de les darreres setmanes: si la situació d’alarma sanitària provocada pel covid-19 obligaria a suspendre una de les principals cites del calendari festiu local, tal i com ha passat en molts barris o en ciutats similars, com Terrassa.

La Festa Major de Sabadell 2020 es desenvoluparà els dies previstos (del 4 al 7 de setembre) i serà presencial però adaptada a les circumstàncies i, per tant, amb actes d’aforament reduït en els quals caldrà respectar mesures com la higiene o el distanciament social. No hi haurà cites multitudinàries però, en contrapartida, les convocatòries es repartiran per tots els barris de la ciutat. Igualment, serà una festa de quilòmetre zero, és a dir, amb els grups i entitats sabadellenques com a peces fonamentals del programa. Els actes previstos no es presentaran fins el juliol, com sempre, però l’Ajuntament ja ha avançat que les activitats infantils i familiars experimentaran un important augment.

“Per tempos de tràmits de contractació pública, hem de prendre la decisió ara perquè, en cas contrari, no arribaríem a temps d’organitzar la Festa Major”, ha dit Farrés per justificar la decisió. “Per tant optem per mantenir la Festa i l’adaptarem al context derivat de les fases del desconfinament, tot i sabent que tot dependrà de la situació en què ens trobem a principis de setembre“, ha afegit. I ha conclòs: “Hi ha activitats que fins a l’últim moment no sabrem si podrem fer i n’hi ha que ara les plantegem d’una manera i podran ser d’una altra. En qualsevol cas, no ens plantegem una Festa en un escenari de total desconfinament“.

Repensar els actes imprescindibles

La idea de partida és mantenir les activitats troncals de la Festa Major “repensant-les per tal que s’hi pugui garantir el distanciament social”, ha dit De la Rosa. En alguns casos, com la diada castellera, això és pràcticament impossible però en d’altres, com tots aquells relacionats amb la cultura popular, s’està treballant amb les entitats per tal de buscar la fórmula que permeti el seu desenvolupament i, al mateix temps, les mesures de seguretat sanitària establertes. Sí que hi haurà, per exemple, un castell de focs final perquè és una activitat a la qual es pot assistir fins i tot sense sortir de casa. També es mantindran les exposicions dels museus d’Art i d’Història i del Casal Pere Quart. Com serà el pregó i qui el pronunciarà és una “sorpresa” que es desvetllarà més endavant.

Una de les conseqüències d’aquest “nou model” de Festa Major, tal i com l’ha definit el titular de Cultura, serà la dispersió d’actes per tots els barris de la ciutat. Això permetrà reduir els desplaçaments i mantenir escenaris amb aforaments reduïts, en els quals caldrà estar asseguts i amb les mesures higièniques pertinents, com les mascaretes. En alguns casos, a més, s’optarà per diferents convocatòries d’un mateix acte a diferents punts.

La majoria de protagonistes d’aquests actes seran artistes, entitats i companyies de Sabadell, com a mesura per paliar la greu afectació que la pandèmia de covid-19 ha tingut en el sector cultural. En aquest mateix sentit, també s’intentarà que els serveis auxiliars (muntatge d’escenaris, sonorització, il·luminació…) vagin a càrrec d’empreses de la ciutat. I en el programa destacaran especialment les activitats adreçades al públic infantil i juvenil, no només per l’enorme oferta que la ciutat té en aquest àmbit sinó també per donar una mica d’aire a un col·lectiu –els nens i les nenes– que ha estat un dels grans afectats per la situació degut al tancament escolar i a l’estricte confinament a què se’ls ha sotmès durant un mes i mig.

Amb tot plegat, l’Ajuntament de Sabadell vol que la Festa Major 2020 –que serà “la primera gran convocatòria després de la pandèmia”, segons Marta Farrés– exerceixi també com un element de dinamització econòmica després de l’aturada sanitària i de les seves conseqüències socials. De moment, no s’ha especificat quin pressupost tindrà, però Carles de la Rosa ja ha avançat que serà “de contenció” i “coherent” amb aquest nou model.

Leave a Reply

Your email address will not be published.