Publicitat
Publicitat

Festa Major de Sabadell: Les cinc cites tradicionals que no et pots perdre

Qualsevol Festa Major és una boníssima ocasió per gaudir de la cultura tradicional i popular. I més en el cas de Sabadell, que gaudeix d’un nombre molt considerable d’entitats dedicades a aquest camp, els membres de les quals dediquen aquests dies a enllestir-ho tot per omplir els carrers amb els gegants, els diables, els capgrossos i la resta d’elements tradicionals que caracteritzen la festa grossa de Sabadell. El programa de la Festa Major de Sabadell inclou una trentena de cites tradicionals, començant pels Despertars de Festa Major que, divendres a la tarda, protagonitzaran, respectivament, els gegants i capgrossos, els diables i els Castellers de Sabadell.  Seran els encarregats d’anunciar que comença una celebració en la qual hi ha cinc cites tradicionals que no et pots perdre:

Ball del Rodet

Ball del Rodet de Sabadell

(c) Juanma Peláez

El Ball del Rodet és una tradició relativament nova a la Festa Major de Sabadell, tot i que s’ha convertit en una activitat indispensable abans del pregó. L’organitzen els Bastoners de Sabadell i el protagonista és un capgròs en forma de rodet de fil que recorda el nom popular que la plaça de Sant Roc tenia abans de la seva reforma, quan hi havia una zona central peatonal en forma de rodet de fil. El Ball té dues parts. La primera són les Voltes del Ball del Rodet i té una component competitiva. Qualsevol noi o noia de més d’1,20 d’alçada hi pot participar, posant-se el capgròs i provant de fer quantes més voltes millor durant mig minut. El guanyador ho pot tornar a internar, aquest cop durant un minut, per provar de batre el nombre de voltes del guanyador de l’any passat. En la segona part, tothom qui vulgui pot unir-se a la dansa, que té uns passos molt senzills.

Cercavila de Festa Major

Trabucaires_Sabadell

(c) Juanma Peláez

La Cercavila de Festa Major és una de les cites principals, ja no de la festa tradicional sinó de la festa en general. Com sempre, es porta a terme el dissabte a la tarda, quan tots els grups de cultura popular i tradicional de Sabadell desfilen per l’eix central, entre la plaça Creu Alta i la plaça Sant Roc. Aquest any hi participaran el Foc i la Forca que són els dragonets de Sabadell fins del Drac Antonot de les Forques de Can Deu, el Ball de Diables de Sabadell, els Banyetes de la Creu Alta, la colla infantil dels Diables de la Creu Alta; la colla de Bastoners de Sabadell, la Cobla Nova Vallès, el grup sardanista Mirant al Cel, la txaranga de la Banda de Sabadell, els Gegants i Grallers de la Concòrdia, els Gegants i Capgrossos de la Puríssima, la colla Gegantera del Rodal, els Geganters i Grallers de Gràcia de Sabadell, els Gegants de la Creu Alta i els Gegants i Capgrossos de Sabadell. La cercavila és un dels actes més multitudinaris de la Festa Major de Sabadell. El seu recorregut fa que es pugui veure molt bé des de qualsevol lloc, però si voleu presenciar-la d’una manera diferent, us recomanem que aneu a la plaça Sant Roc perquè, abans d’acabar, totes les colles participants fan una actuació de lluïment sota el balcó de l’Ajuntament, on hi ha les autoritats locals.

Versots de Festa Major

Versots Festa Major Sabadell

(c) Juanma Peláez

Després de la Cercavila, és el moment d’un altre dels clàssics tradicionals de la festa grossa local. Són els Versots que organitza el Ball de Diables de Sabadell. Té un notable component de representació teatral ja que simulen l’enfrontament entre l’infern i el cel. Els dimonis van repassant l’actualitat local i general en clau irònica i certament despiadada, airejant els drapets bruts de la ciutat i de més enllà davant del balcó de l’Ajuntament on hi ha les autoritats (o, almenys, algunes de les autoritats). Els àngels ho intenten impedir i, entre versot i versot, la colla encén les maces i omple la plaça de foc. Tranquils, que al final sempre guanyen els bons.

Diada Castellera

Castellers Festa Major Sabadell

(c) Juanma Peláez

La trajectòria ascendent dels Castellers de Sabadell i l’auge del món casteller han fet que aquesta cita de la Festa Major de Sabadell s’hagi convertit, probablement, en la més indispensable des del punt de vista tradicional. Aquest any, a més, serà especial perquè, amb motiu del seu vintè aniversari, els Saballuts hi han convidat quatre colles de molt nivell, la qual cosa fa preveure que es pugui tractar d’una diada històrica. Els camises verses hi compartiran plaça amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa i intentaran el 3 de 9 amb folre que els certificaria com a colla de 9. Es tracta d’una construcció d’una gran dificultat que requereix d’una pinya considerable. Per això, els Castellers han fet aquesta setmana una crida a la participació i han convocat a tots els interessats en ajudar a aconseguir la fita a diferents assajos al seu local del barri de Covadonga. Una altra novetat és que la intervenció de les diferents colles a plaça es decidirà mitjançant un sorteig a la Biblioteca Vapor Badia.

Plantada de Gegants

Gegants Festa Major Sabadell

(c) Juanma Peláez

Els gegants són un dels elements més presents a la Festa, tant per al principi de la celebració com, especialment, en la seva recta final. Ells són els protagonistes de la darrera tarda de la celebració, quan s’acosten definitivament als nens i nenes amb una plantada a la plaça Doctor Robert i una posterior cercavila pels carrers del Centre. La plantada és una bona ocasió per conèixer de ben a prop aquests titans i les persones que els donen vida. Aquest any, a més, hi ha una novetat: els gegants de la ciutat dormiran al vestíbul del Teatre La Faràndula on quedaran exposats per a tothom qui els vulgui veure. I pels que vulgueu aprofundir més en la seva història, hi haurà visites guiades a l’exposició en les quals us explicaran com es diuen els gegants, quina edat tenen, quan pesen i molts d’altres detalls curiosos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.