Publicitat
Publicitat

La Festa BBVA de la Primavera arriba a la 18a edició amb un missatge d’esperança sobre el Bosc de Can Deu

Festa BBVA de la Primavera 2014 01

La Festa de l’any passat | (c) Fundació Sabadell 1859

Transmetre que el Bosc de Can Deu “no està perdut” malgrat els 45.000 arbres que van tombar-se durant la ventada del 9 de desembre passat i que constitueixen un 80 per cent d’aquesta massa forestal. És un dels objectius de la Festa BBVA de la Primavera, que aquest diumenge celebrarà la seva divuitena edició a l’Espai Natura Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. El bosc i les conseqüències d’aquell fenomen marcaran inevitablement la celebració d’aquest any, no només perquè els efectes son ben visibles sinó també perquè els responsables de la iniciativa han volgut aprofitar-la per llençar un missatge: “El bosc ha patit un trasbals important, però que forma part del cicle natural i ara el que cal es treballar per veure com volem que sigui i començar a recuperar-lo”, explica Marc de Balazó, responsable de l’Espai Natura.

Per això, els participants a la Festa podran visitar l’exposició El Futur del Bosc de Can Deu després de les ventades del 9 de desembre, que s’ha obert al recinte per explicar què va passar, què s’està fent i quin és el futur. Els més petits, a més, podran plantar una gla amb l’objectiu que, d’aquí un o dos anys, puguin trasplantar-la i col·laborar així en la recuperació d’aquesta massa forestal. Un altre dels efectes tangencials de la situació és que els participants de la Festa que deixin el cotxe a l’aparcament de la carretera de Matadepera no podran accedir a la Masia de Can Deu travessant el bosc, ja que l’accés està prohibit. Hauran d’utilitzar amb un dels busos llançadora que operarà l’empresa TUS (i que aquest any incrementaran la seva freqüència) o bé anar-hi a peu, seguint la mateixa carretera. En qualsevol cas, els organitzadors recomanen accedir a la zona nord de Sabadell amb transport públic i no en vehicles privats.

Festa BBBA Primavera 2014 2

La Festa de l’any passat | (c) Fundació Sabadell 1859

La Festa BBVA de la Primavera és, després de gairebé dues dècades, “tot un clàssic”, explica Balanzó. L’any passat hi van assistir unes 7.000 persones i s’ha convertit en una de les grans cites de la primavera a Sabadell, al Vallès Occidental i, en general, a tota l’àrea de Barcelona, ja que els visitants no provenen només de l’àmbit més proper a l’Espai Natura. Per als més petits (de 3 a 12 anys), en aquesta ocasió hi haurà jocs d’enginy autònoms, una exhibició esportiva, un carrusel ecològic (impulsat per l’energia dels pares), un taller de circ i la possibilitat de conèixer com es vivia a l’entorn rural fa unes dècades amb les visites a la Masia de Can Deu, al Museu de la Vida al Camp i als animals de la granja, entre d’altres. Per als adults, s’ha previst una mostra de productes derivats del porc amb possibilitat de degustació. Tot plegat acabarà amb un concert del grup Heavy per Xics, que versiona temes tradicionals però en clau de heavy.

Totes les activitats són gratuïtes, excepte la degustació, que costarà 2,00€ per cinc consumicions. També hi haurà un petit servei de restauració (amb entrepans) perquè cada any és més habitual que, malgrat que les activitats acaben pels volts de les dues del migdia, moltes famílies allarguen la jornada quedant-se a dinar al recinte i zones dels voltants. La Festa també tindrà la seva vessant solidària. Tots els nens que participin a la gimcana Els animals del bosc rebran un val amb diners aportats pel BBVA per al Rebost Solidari de Sabadell i, per tant, per poder donar aliments a les 2.400 famílies que, cada més, requereixen d’aquesta entitat per la seva alimentació bàsica.

La recuperació del Bosc de Can Deu

Festa BBBA Primavera 2014 1

(c) Fundació Sabadell 1859

La Festa de la Primavera d’aquest any serà possible, en bona mesura, pel pla de xoc que els responsables de la Masia i el Bosc de Can Deu van aplicar l’endemà mateix de la ventada que va acabar amb la major part d’aquesta zona natural del rodal de Sabadell. El pla va permetre netejar ràpidament els accessos al recinte, de forma que les activitats es van poder reprendre només un mes després. Actualment s’ha iniciat ja la fase de neteja del bosc després que els propietaris afectats, entre ells la Fundació Sabadell 1859, s’hagin constituït com a associació per tal d’evitar l’especulació amb la fusta i organitzar conjuntament tot el procés. En el cas del Bosc de Can Deu, els treballs estan concentrats a l’extrem més proper a la ciutat. Està previst que tota la zona estigui neta aquesta mateixa primavera, per evitar el perill d’incendi forestal que suposaria l’acumulació de combustible durant l’estiu.

Mentre aquests treballs no estiguin enllestits, la prohibició d’accés al bosc continua vigent, cosa que ha obligat a anular algunes activitats que s’hi fan habitualment, com curses o caminades populars. Amb tot, és una prohibició que costa molt de fer complir perquè “la gent està molt acostumada a passejar-hi i, a més, volen veure què s’hi fa”. Davant d’aquesta situació, els responsables de la zona adverteixen que entrar-hi “és arriscat” perquè, apart dels arbres caiguts que cal sortejar, n’hi ha de descalçats i d’altres que s’aguanten pel brancatge dels que han quedat drets. “A més, cal tenir en compte que hi ha zones en les quals encara no s’hi ha pogut accedir”, explica Balanzó.

En qualsevol cas, tant la Fundació Antiga Caixa Sabadell com el BBVA ja han deixat clar el seu compromís en la recuperació. “El Bosc de Can Deu continuarà sent un bosc“, sentencia Joan B Casas, president de la Fundació, per qui la situació, no obstant, “obre la porta a replantejar-lo i veure com es pot optimitzar, sempre des de l’àmbit forestal i sempre per continuar fent les funcions que feia“. Marc de Balazó aclareix que amb la previsible reforestació que caldrà efectual “es pot intentar fer un bosc més autèntic, més autòcton”. Tot plegat es començarà a debatre a la tardor en un procés en el qual es tindran en compte tant les aportacions científiques com l’ajuda que moltes entitats han ofert”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.