Publicitat
Publicitat

El nombre de famílies que necessiten l’ajuda de la Creu Roja Sabadell es multiplica per 4 degut al covid-19 L'ONG cobreix les necessitats bàsiques d'alimentació i higiene de 1.040 famílies, amb un increment del 400%

Creu Roja Sabadell Covid

Voluntaris de la Creu Roja, al punt de distribució d’aliments que s’ha muntat a Fira Sabadell | (c) Creu Roja Sabadell

MARC SABATER | La irrupció del covid-19 ha passat de ser una alarma sanitària a esdevenir una emergència social sense precedents. Una bona mostra és l’activitat de la Creu Roja de Sabadell, que en les darreres setmanes ha vist com el nombre de famílies de la ciutat que requereixen suport per cobrir les necessitats bàsiques –alimentació i higiene– s’ha multiplicat per quatre. En concret s’ha passat de les 214 famílies ateses abans de coronavirus a les 1.040 que s’atenen actualment, el que representa un augment del 386 per cent. I no només això: “Comptem en atendre una mitjana de mil famílies des d’ara i fins acabar l’any“, explica David Jové, coordinador local de la Creu Roja. És a dir, la situació s’allargarà els propers mesos segons indica la tendència: “En cap moment, en aquest temps, hem notat una davallada de peticions, tot al contrari”, justifica Jové.

Per atendre aquest allau de demandes, la Creu Roja de Sabadell ha muntat un dispositiu especial a Fira Sabadell, on es distribueixen els lots d’aliments i productes d’higiene personal per a les famílies que els necessiten. A més, aquesta ONG ha reforçat la seva capacitat logística, d’una banda amb la posta en funcionament de recursos com càmeres frigorífiques o, fins i tot, un camió frigorífic; i de l’altra amb la incorporació de més de 200 voluntaris. “La part positiva de la situació –explica Jové– és que també ha sortit cara més bona de la societat de forma que comptem amb un gran suport empresarial i amb una excel·lent resposta de la ciutadania, dos extrems que ens donen una musculatura molt important“.

El perfil de les famílies que demanen ajuda a la Creu Roja també ha canviat. “Es tracta de gent que treballava amb normalitat i que ha perdut la feina sobtadament”, explica el coordinador, que especifica que “en molts casos, són persones que no havien necessitat mai els Serveis Socials i que, fins i tot, tenen una certa vergonya per haver de demanar ajuda”. Un altre col·lectiu important són treballadors de l’economia submergida que han perdut el lloc de treball i famílies monoparentals afectades per regulacions d’ocupació. Tots els casos s’atenen en “completa coordinació” amb els Serveis Socials de l’Ajuntament. 

Al marge de Sabadell, Creu Roja també ha augmentat considerablement la seva activitat a la resta de poblacions de la seva àrea d’actuació, especialment a Barberà i Badia. Al municipi barberenc s’han atès 131 famílies des de l’inici de la pandèmia. En gran mesura, es tracta d’actuacions consistents en la compra de menjar per a persones amb baixa o nul·la xarxa social pertanyents a col·lectius de risc o positius de covid-19 i que, per tant, no podien sortir de casa.  A Badia, s’atenen unes 500 persones principalment a través del nou centre de distribució d’aliments que s’ha muntat a l’antic poliesportiu municipal.

El major desplegament 

La pandèmia de covid-19 ha obligar a la Creu Roja de Sabadell a fer el major desplegament de recursos de la seva història “Som una entitat d’emergència social i, per tant, estem acostumats a treballar en aquestes situacions, però en aquest cas el creixement d’usuaris ems ha sorprès”, valora David Jové. A més d’atendre les necessitats bàsiques de moltes famílies, l’entitat també ha realitzat 12.000 trucades de seguiment a col·lectius vulnerables, cosa que ha permès fer aflorar situacions de necessitat. La Creu Roja també s’encarrega de l’alberg provisional per a persones sense sostre i ha fet 2.219 intervencions al carrer, que inclouen seguiment social i lliurament d’àpats. Els seus voluntaris també han repartit prop de 80.000 mascaretes entre els usuaris del transport públic. 

D’altra banda, Creu Roja Joventut està fent seguiment i desenvolupant diverses actuacions amb més d’un centenar d’infants . Entre les accions previstes hi ha el lliurament de tauletes digitals a Badia i Barberà. A Badia s’entregaran 61 tauletes finançades per l’Ajuntament i la Fundació Mars Wrigley, mentre que a Barberà van a càrrec de la mateixa empresa i 49 les assumeix el consistori.

Entrem en una situació de crisi social sense precedents i que ha vingut per quedar-se. No serà fàcil recuperar-se’n. Serà una carrera de fons en la qual serà molt important donar oxigen a les famílies per tal que se’n puguin sortir”, conclou Jové.

Leave a Reply

Your email address will not be published.