Publicitat
Publicitat

El Museu del Gas acull una exposició per acostar els infants i les famílies als avantatges de la nanotecnologia 'Benvinguts a la nanodimensió!' explica con es treballa a una escala un milió de vegades inferior a un mil·límetre

Exposició sobre nanodimensió al Museu del Gas de Sabadell

L’exposició del Museu del Gas és petita i interactiva | (c) Petit Sabadell

Un nanòmetre és una unitat de mesura un milió de vegades més petita que un mil·límetre. A aquesta escala, les lleis de la física no funcionen com les coneixem de forma que, per exemple, una partícula pot travessar una paret i els materials adquireixen noves propietats que podem aprofitar per solucionar problemes o crear nous materials. Això, entre moltes d’altres coses, és el que explica Benvinguts a la nanodimensió!, l’exposició que fins el proper 19 de novembre es pot veure al Museu del Gas de Sabadell i que té per objectiu explicar com la nanociència i la nanotecnologia estan presents en el nostre dia a dia. La mostra l’han produït conjuntament l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), amb seu al campus de la UAB a Bellaterra, i l’Institut de Nanociència d’Aragó i es dirigeix principalment al públic infantil i familiar “per divulgar conceptes científics d’una manera amena i divertida“, explica Martí Solà, director general de la Fundació Gas Natural Fenosa a la qual pertany l’equipament museístic de la plaça del Gas, al Centre de Sabadell.

Benvinguts a la nanodimensió! és una exposició petita i interactiva en la qual els visitants no només poden assabentar-se del que són la nanociència i la nanotecnologia sinó que a més, poden experimentar-les amb amb les seves pròpies mans amb mòduls manipulatius. D’aquesta forma poden veure com gràcies a la nanotecnologia es pot crear una sorra que no es mulla, comparar mesures habituals amb mesures nano o, fins i tot, posar el mòbil en una microscopi electrònic i veure’n els píxels de la pantalla.  “A través del joc i de l’experimentació, els més petits comprenen que la dimensió nano ens proporciona una visió nova dels materials que a simple vista és impossible de veure”, resumeixen els organitzadors.

Inauguració exposició sobre nanodimensió al Museu del Gas de Sabadell

La inauguració de l’exposició | (c) Petit Sabadell

Però no només es tracta de conèixer aquest extrem sinó, principalment, d’entendre com podem aprofitar la possibilitat de treballar a tant petita escala per resoldre problemes habituals. En aquest sentit, Pablo Ordejón, director de l’ICN2, adverteix que, en realitat, el que anomenem nanociència no és més que la suma de diverses disciplines que volen beneficiar-se dels avantatges de la nanodimensió. “A l’Institut Català de Nanotecnologia hi treballen químics, físics, metges, farmacèutics… perquè del que es tracta és d’aplicar aquesta disciplina a diferents camps per crear molècules noves que ens ajudin, per exemple, a fer medicaments més efectius i personalitzats o bateries d’energia més duradores, apart de moltes altres coses”. Per reforçar aquesta idea, la part final de l’exposició presenta algunes aplicacions pràctiques de la nanotecnologia, algunes de les quals ja estan en ús mentre que d’altres s’espera que puguin estar-ho en un futur proper.

“Gràcies a la recerca i al treball a escala del nanòmetre, hem estat capaços de desenvolupar materials nous, les propietats i el comportament dels quals poden controlar-se a través del disseny de la seva estructura”, explica Eva Buch, directora del Museu del Gas. En el cas de l’energia, que és el camp al qual es consagra aquest recinte, les darreres investigacions apunten a solucions i millores en els àmbits de l’eficiència energètica, amb plaques fotovoltaiques mes potents, i de l’emmagatzematge. L’exposició es va inaugurar dijous passat en un acte presidit per l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, per qui l’exposició és una demostració “de la importància del Museu del Gas en la voluntat de Sabadell ser una ciutat on es promogui la ciència i la innovació“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.