Publicitat
Publicitat

L’exposició ‘Menús de guerra’ explica la història de la cuina catalana a l’Espai Cultura Sabadell

Exposició Menús de Guerra a Sabadell 01

Un dels racons de la mostra | (c) Petit Sabadell

Ni l’esferificació és la primera mostra d’innovació a la cuina catalana, ni Ferran Adrià és el primer xef innovador, ni els germans Roca són els primers cuiners mediàtics. La cuina vegada no és un invent modern i de la incompatibilitat d’aliments, tant de moda actualment, ja en parlaven els nostres rebesavis.  “Si ara tenim tot això, que és molt important, no és fruit de la casualitat sinó d’una tradició que ve de molts anys i que, a partir dels anys 20 i 30, va fer que Catalunya tingués, ja aleshores, cuiners innovadors, populars i pioners”, explica Sergi Freixes. Freixes és el comissari de l’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA i que s’ha inaugurat a l’Espai Cultura Sabadell de la Fundació Sabadell 1859, acompanyada d’un programa d’activitats paral·leles en el qual hi haurà també convocatòries dedicades al públic familiar.

Menús de Guerra arriba a Sabadell després d’haver passat ja per quatre poblacions catalanes on ha demostrat que “moltes de les coses que creiem sobre la gastronomia catalana queden molt relativitzades”, explica Aureli Balaguer, director de zona del BBVA. La mostra es centra en el període de la II República a Catalunya. una època en què, en paral·lel a molts d’altres aspectes de la cultura i la societat, la cuina va viure un temps de gran creativitat i modernització. Ho fa repassant l’evolució del concepte de gastronomia des de la cuina casolana fins als grans restaurants a través de receptaris, llibres i revistes de cuina i diversos objectes com una taula parada a l’estil dels anys 30, una de les primeres cuines de gas o l’anomenat Fitxer Vila, una col·lecció de receptes que va ser molt popular al seu moment i de la qual se’n conserven molts pocs exemplars. També dedica espais a moviments que van néixer al voltant d’aquesta evolució, com la cuina vegetariana o el naturisme.

Truita de patates sense ou ni patata

Exposició Menús de Guerra a Sabadell 02

L’exposició també dedica una part a Sabadell | (c) Petit Sabadell

Aquest itinerari acaba a l’època de la Guerra Civil, quan tota aquesta cultura gastronòmica es va posar al servei de la rereguarda intentant garantir una bona alimentació en un moment amb molt pocs recursos. D’aquest moment, per exemple, s’explica la creació de la truita de patates sense ou ni patata o els calamars a la romana sense calamars. “Volem fer un homenatge a molts professionals de la cuina que es van quedar aquí i van posar tot el seu coneixement per ajudar la gent”, resumeix Freixes. Tot plegat inclou també una part dedicada a Sabadell, amb referències al racionament familiar o a la feina que Dolors Miralles va fer a l’Acadèmia Miralles traslladant a la ciutat la feina que Francesca Bonnemaison (Barcelona, 1872-1949) feia a la capital catalana, entre d’altres.

Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència estarà oberta fins el 20 de març, amb entrada gratuïta. Els diumenges 21 de febrer i 13 de març hi haurà visites guiades i el 5 de març s’hi farà un taller familiar de Cuina de Guerrilla. Coincidint amb el seu pas per Sabadell també es faran dues conferències, una sobre Els inicis de la cuina naturalista i vegetariana (18 de febrer, 19h) i una altra sobre Km0. Com ser autosuficient (17 de març, 19h).

Leave a Reply

Your email address will not be published.