Publicitat
Publicitat

L’exposició fotogràfica ‘La Maternidad en vivo’ mostra com canvien els cossos de les dones que han tingut fills La col·lecció mostrarà una vintena de fotografies de mares nues per trencar amb tabús i estereotips

La maternidad en vivo

Una de les fotos incloses a la mostra impulsada des de Barberà | Cedida

Després de parir, la pell es torna flàccida, els malucs es fan grans, apareixen estries, el pes augmenta… Quan una dona dóna a llum, tot el cos canvia. Tots aquests canvis no són ni bons ni dolents sinó que “cal acceptar-los tal com són”, reivindica Vanessa Navarro. Navarro es una de les mares de Barberà del Vallès que impulsa el projecte fotogràfic La Maternidad en Vivo, que vol documentar fotogràficament els canvis corporals que implica el procés de tenir un fill i fer-ne una exposició.  Amb aquesta iniciativa, les seves impulsores pretenen trencar amb l’estereotip de mares amb cossos perfectes que surten a les revistes i destapar els tabús psicològics i de qualsevol tipus relacionats amb la maternitat.

El projecte l’han emprès una quinzena de mares de Barberà, que s’han deixat fotografiar nues per una fotògrafa professional. Una vintena d’aquestes fotos s’han seleccionat per formar una exposició itinerant que recorrerà centres cívics, centres de salut, biblioteques i grups de mares i pares de Catalunya, entre d’altres. Hi ha una vintena de fotos de 50×70 on les protagonistes mostren el seu cos, en alguns casos acompanyades dels seus fills i “sempre respectant la intimitat de cadascuna”, remarca Navarro. Les organitzadores han fet un Verkami per compensar els costos derivats de la impressió de les instantànies a gran format i d’un vídeo promocional que han editat.

L’exposició es va presentar fa pocs dies a la Biblioteca de Barberà i començarà a exhibir-se d’aquí a unes setmanes. Els organitzadors encara no han confirmat quin serà el primer lloc on es podrà visitar. L’eslògan del projecte és “La maternitat que no surt a les revistes” i de fet, això és el que volen donar a conèixer. “Volem trencar amb els estereotips de models i cantants que surten a la premsa amb un cos perfecte després de tenir un fill. La realitat és una altra. Volem fer veure que tots aquests canvis que experimentem són bons”, assegura Navarro.

Un dels col·lectius prioritaris de la mostra són les mares primerenques, les quals “sovint no estan informades de tot el que suposa la maternitat i a moltes els fa una mica de por tenir una nova persona a qui cuidar les 24 hores del dia”. En aquest sentit, a més d’artístics, l’exposició vol ser didàctica i per això es complementarà amb l’edició d’un fulletó informatiu amb les diferents associacions i entitats a les que les mares poden adreçar-se quan es trobin amb un problema, dubte, o necessitin ajuda. “Hi ha moltes dones que per motius diversos no els arriba aquesta informació”, argumenta Navarro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.