Publicitat
Publicitat

L’exposició ‘L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaure’ s’acomiada de Sabadell aquest cap de setmana

Exposició L'eclosió del passat; ous i cries de dinosaure

Una de les niades que es poden veure a l’exposició | (c) Petit Sabadell

L’exposició L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures, organitzada conjuntament per l’Institut Català de Paleontologia i la Fundació Sabadell 1859, tancarà les seves portes el proper diumenge a l’Espai Cultura Sabadell després de més de quatre mesos i d’unes 7.000 visites, segons el recompte fet públic pels seus responsables a principis d’aquesta setmana. Es preveu que la xifra definitiva augmenti considerablement arran de l’afluència d’última hora d’aquest cap de setmana. A aquests 7.000 visitants ‘convencionals’, cal sumar-hi els més de 1.200 nens i nenes han participat en les visites escolars i els tallers pedagògics relacionats amb l’exposició

A més, el proper dissabte 10 de gener (11.30h) es portarà a terme la darrera visita comentada a la mostra, que explica els secrets de la reproducció dels dinosaures. Acompanyats d’un expert, els participants d’aquesta activitat, recomanada a partir dels sis anys d’edat, recorreran l’exhibició d’ous, nius i embrions procedents de diferents jaciments d’arreu del món descobrint les estratègies que els diversos grups de dinosaures utilitzaven per reproduir-se. L’exposició inclou rèpliques d’ous i cries de sauròpodes, hadrosaures, teròpodes i ceratòpsids, així com esquelets articulats de mida real.

Exposició L'eclosió del passat; ous i cries de dinosaure

Una de les sales de la mostra | (c) Petit Sabadell

L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures presenta una nova perspectiva d’aquests animals del passat a través de l’estudi dels seus ous, embrions i cries. Mitjançant una combinació de ciència i art, posa a l’abast dels visitants una espectacular col·lecció de peces originals i rèpliques de niades dels principals grups de dinosaures carnívors i herbívors dels Estats Units, l’Argentina i la Xina. La col·lecció de fòssils reals inclou un ou de la mida d’una bola de bitlles d’un dinosaure sauròpode d’Argentina de fa 75 milions d’anys i una niada d’ous d’hadrosaure (dinosaures amb ‘bec d’ànec’). Una de les peces centrals és ‘Baby Louie’, un esquelet pràcticament complet d’un embrió d’oviraptor en posició fetal trobat l’any 1993 a la Xina i del qual se’n pot veure una reproducció.

L’eclosió del passat disposa també de diverses estacions interactives, en les quals els visitants poden respondre qüestions sobre la reproducció dels dinosaures a partir de les dades que s’ofereixen. Inclou igualment lupes per veure l’estructura externa dels ous amb detall, explicant les característiques que els paleontòlegs utilitzen per classificar-los. També hi ha tres fosses d’excavació per desenterrar fòssils i reconstruccions d’esquelets articulats, com el d’un tarbosaure de nou metres de llarg, un dinosaure carnívor trobat a Mongòlia.

Es tracta d’una mostra produïda per l’empresa nord-americana The Stone Company en col·laboració amb l’australiana Gondwana Studios i que, de moment, a Espanya, només s’ha pogut veure a Sabadell de la mà del Museu de l’ICP i l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859. L’exposició ja ha visitat els Estats Units, on s’ha exhibit als museus d’història natural de Harvard (Cambridge), Florida i Arizona, entre d’altres. També s’ha pogut visitar a diverses ciutats d’Austràlia, Nova Zelanda, Mèxic i Itàlia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.