Experts internacionals debaten sobre les polítiques reproductives al món en un congrés a la UAB La X Conferència Internacional AFIN ha abordat temes com l'interrupció de l'embaràs o la gestació subrogada

La X Conferència Internacional AFIN ha tingut lloc de 2 al 4 de novembre a la UAB | (c) Sonia Perelló

El debat sobre l’aixecament de l’anonimat en la donació d’òvuls, la interrupció voluntària de l’embaràs, la il·legalitat o la paradoxa de la gestació subrogada en molts països són alguns dels temes que han abordat els investigadors, professors i experts internacionals reunits a la X Conferència Internacional AFIN de Polítiques Reproductives, Drets i Desitjos, organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona del 2 al 4 de novembre al campus de Bellaterra i a Barcelona.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, a principis de 2015 hi havia més de 80 milions de parelles amb problemes de fertilitat que utilitzaven tecnologies de reproducció assistida per esdevenir pares, juntament amb un nombre creixent de parelles monoparentals i homosexuals. Des dels anys 80, els països europeus més occidentals han modificat les seves lleis per legalitzar i incloure tractaments reproductius assistits amb material donat o mitjançant la subrogació, l’adopció o l’acolliment. Els investigadors han debatut en el Congrés quina és la situació en els diferents països sobre el drets reproductius: les barreres processals i socials que impedeixen que els individus i les parelles puguin aconseguir els seus objectius, la contracepció, l’avortament, i l’accés desigual de les persones en la recerca d’alternatives reproductives.

“Hem presentat els primers resultats de les investigacions que estem fent”, explica Diana Marre, directora del Centre AFIN de la UAB, que revela que “en la donació d’òvuls, Espanya és el principal proveïdor d’Europa i abasteix el 65% de donacions d’aquest continent”. “Això pot donar-se per diferents motius, ja sigui perquè les donants d’aquí necessiten recursos econòmics ja sigui perquè la donació d’òvuls a Espanya és anònima. Això pot ser una de les grans raons, ja que en molts països es reconeix el dret de les persones produïdes a conèixer els seus orígens”, argumenta.

En molts països està prohibida la fecundació assistida amb gamets de donants i també els anomenats ‘ventres de lloguer‘. Al mateix temps, la demanda d’aquestes tècniques de reproducció assistida està creixent molt en els últims anys, provocant un gran increment de l’anomenat turisme sanitari. És la situació de moltes persones que viatgen a altres països -on aquestes tècniques són legals- per poder tenir un fill.

La realitat és ben diferent a cada país: “A Estats Units els interessa derivar els tractaments com la gestació subrogada a altres llocs més econòmics, per exemple. Per això van a Ciudad Juárez, a la frontera amb Mèxic, on hi ha molta cirulació d’estatunidencs perquè els surt molt més assequible“, exposa Marré. Les diferències legals en entre països ha creat situacions paradoxals en què algunes famílies han hagut de recórrer als tribunals internacionals per resoldre la il·legalitat dels seus fills.

A Espanya, la gestació subrogada està prohibida però les parelles poden anar a l’estranger a buscar un fill i aquests són reconeguts legalment. En canvi, “a França, quan una família tenia un fill d’un vendre subrogat, aquest no eren acceptat legalment al país. Existeix el cas d’una nena francesa que tenia 15 anys i seguia sense ser reconeguda com a ciutadana. El Tribunal d’Estrasburg va condemnar a França per vulnerar els drets de l’infant”, exposa la investigadora. En els últims mesos, però, el país ha obert la porta a tenir nens nascuts per gestació subrogada a l’estranger, però a través d’un procediment d’adopció.

La interrupció de l’embaràs també ha estat un tema plantejat per un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona a partir de la constatacó que “hi ha 60 milions d’abortaments a l’any que encara es fan de forma insegura, fins i tot en els països del primer món”, asseugra Marné. Així, l’objectiu de la trobada ha estat comparar com és la situació política dels diferents estats en temes relacionats amb la reproducció.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.