Publicitat
Publicitat

El 30 per cent dels infants de Sabadell té un pes superior al recomanat i un 14 per cent té símptomes de TDAH Un estudi ha analitzat la salut de 390 nens i nenes de 9 anys d’edat en el marc del projecte Infància i Medi Ambient

Presentació Informe de salut infantil de Sabadell

Presentació de l’Informe de Salut Infantil a l’Ajuntament de Sabadell (c) | Petit Sabadell

SÍLVIA ARROYO

Avui s’han presentat les principals dades de l’Informe de Salut Infantil de Sabadell realitzat en el marc d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell i l’Institut de Salut Global de Barcelona. Per la seva realització, s’ha fet un seguiment de 390 infants sabadellencs pertanyents al projecte Infància i Medi Ambient (INMA) des dels períodes de gestació de les mares fins que han complert els 12 anys d’edat. Les dades presentades a l’informe fan referència a les característiques dels infants quan tenien 9 anys, recollides per tant entre els anys 2014 i 2015.

L’informe permet comparar les dades dels nois i noies de Sabadell amb les dels nens de cinc ciutats europees als quals s’ha realitzat el mateix protocol de seguiment en el marc del projecte HELIX. En el cas local, la mostra escollida és representativa dels diversos barris, tot i que els impulsors del projecte reconeixen que el nivell socioeconòmic de les famílies participants és lleugerament superior a la mitjana de la ciutat, tal i com ha explicat una de les investigadores del projecte, Alicia Abellan.

Aquestes són les principals conclusions de l’estudi:

Exposició al fum del tabac

Segons l’estudi, més de la meitat (54%) de les famílies sabadellenques no són fumadores, mentre que en un 32% hi ha un progenitor fumador i en un 15% els dos progenitors ho són. Pel que fa l’exposició dels nens al fum del tabac, una tercera part dels infants hi estan exposats d’alguna manera. El lloc on estan més exposats és a casa, amb un percentatge del 24% del total. Respecte d’altres ciutats europees, la proporció de pares fumadors és bastant similar a la de països com França, Grècia o Lituània, mentre que a Noruega (Oslo) el 87% dels infants tenen progenitors no fumadors.

Activitat física

A Sabadell, sis de cada deu infants no realitzen l’hora diària d’activitat física recomanada, i només una tercera part en fa entre una i dues hores diàries. El percentatge d’infants que realitzen dues o més hores diàries d’esport és de tan sols un 3 per cent. La tendència general és que els nens realitzen més hores d’activitat física al dia que les nenes.

Pel que fa el sedentarisme, els infants participants dediquen de mitjana més de tres hores diàries a comportaments sedentaris, com són mirar la televisió o jugar a videojocs. La proporció d’infants que dediquen més de dues hores diàries a activitats sedentàries supera el 80%, i la xifra tendeix a ser superior en nens que en nenes. A nivell europeu, segons l’estudi els infants que dediquen més temps al sedentarisme són els lituans, en una proporció del 90%.

El patró de descans dels infants sabadellencs és bastant homogeni. De mitjana, els nens dormen 10 hores diàries amb un lleuger descens els caps de setmana. Tot i així, les dades representen les hores que els infants són al llit, però no necessàriament les hores de son.

Dieta i hàbits alimentaris

Per norma general i en comparació amb les altres ciutats europees participants, els infants sabadellencs són els que consumeixen més carn i peix, però amb un consum baix de verdures i fruites. El consum productes làctics és adequat i el de rebosteria és inferior al de la resta de ciutats comparades a l’estudi. El consum de refrescs és baix en totes les ciutats analitzades.

Salut infantil

Un 30% dels infants participants a Sabadell presenten problemes de sobrepès o obesitat. El percentatge de sobrepès és superior en nenes (21,4%) mentre que el d’obesitat és major en els nens (11,7%). Un 66,7% dels infants presenten un pes normal per a la seva edat i tan sols un 3,6% tenen un pes baix. A comparació de les xifres europees, els infants de Sabadell i Grècia tendeixen més a l’obesitat, arribant a triplicar la xifra observada, per exemple, en els infants noruecs.

Les variables referents a la salut mental indiquen que un 14% dels infants sabadellencs presenten símptomes de Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). El percentatge d’infants que compleixen aquests criteris són bastant superiors en nens (19,6%) que en nenes (9,4%).

Pel que fa la salut respiratòria, un 3,2% dels infants participants han patit asma, un 10% han patit episodis de sibilàncies durant l’últim any i un 12% han fet ús de medicaments contra l’asma en el mateix periode.

Els indicadors de les malalties associades a al·lèrgies mostren que un 20% dels infants del municipi han patit rinitis durant l’últim any i més d’una tercera part han estat diagnosticats d’èczema, dermatitis atòpica o neurodermatitis. Només un 8% dels infants participants pateixen algun tipus d’al·lèrgia alimentària.

El regidor d’Educació i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sabadell, Joan Berlanga, ha destacat que “molts àmbits de la vida tenen una dimensió de la salut. Per una banda és importantíssim que els ciutadans i ciutadanes tinguem un sentit ampli d’aquesta dimensió i també les institucions”. Per la seva banda, el regidor de Salut, Ramon Vidal, s’ha mostrat molt favorable a l’estudi perquè “aporta una conclusió bastant valuosa sobre les tasques que fa el Govern municipal”. “Això també ens permet definir noves actuacions, que anem ampliant i que ens permeten millorar les polítiques de salut pública”, ha afegit. En aquest sentit, els responsables municipals han destacat en la presentació de l’estudi que l’Ajuntament de Sabadell ha impulsat diverses accions per a millorar els hàbits saludables com la creació de 54 espais sense fum en escoles i equipaments públics. També s’han creat nous carrils bici per a fomentar l’ús de transports com la bicicleta.

  1. També hi ha molts infants que tenen símptomes de ser voler jugar lliurement. Recomano aquest lllibre: Los últimos niños en el bosque (Salvemos a nuestros hijos del trastorno por déficit de naturaleza).

    https://capitanswing.com/libros/los-ultimos-ninos-en-el-bosque/

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.