L’Espai Cultura Sabadell repassa la història del tèxtil en dues exposicions

Exposició Teixits Coptes a l'Espai Cultura Sabadell

L’exposició de teixits comptes | (c) Petit Sabadell

L’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 comença el curs amb dues exposicions molt diferents que reivindiquen la importància del món tèxtil en la història. L’Antic Egipte i els teixits coptes de Montserrat i Les veus del tèxtil són les dues propostes, separades físicament a l’equipament cultural del Centre però unides per un fil conductor molt més fort: l’ofici de fer roba. Els teixits històrics de l’Antic Egipte i el passat industrial de Sabadell estan exposats per tal de mostrar als nens, nenes, escolars i joves generacions quina relació té la història tèxtil de l’antiguitat en el passat recent de la ciutat. Sabadell sempre ha estat pionera en el món tèxtil i obrer i ha estat un exponent industrial per excel·lència, però la història d’aquest sector es remunta a dos mil anys enrera i, per això, és la ciutat ideal per albergar aquestes dues mostres.

Els teixits coptes són testimonis de les cultures que han habitat a Egipte entre els segles III aC i XII dC. Copte, en grec, vol dir egipci, i en cada període de la història d’Egipte l’art copte ha anat adaptant i integrant els elements característics de les diferents cultures: els grecs, els romans, els primers cristians, i finalment els musulmans. La cultura copta ha perdurat al llarg dels segles a través de diverses expressions com l’arquitectura, la ceràmica, l’escultura, els papirs o els elements funeraris. Ara, per primera vegada a Catalunya, es pot observar també en part de la col·lecció de teixits coptes que el doctor Roca Puig (1906-2001) va donar a l’Abadia de Montserrat i que es mostren en exclusiva a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 a l’exposició Antic Egipte i els teixits coptes de Montserrat

Pensar en la civilització d’Egipte a tots, tant als grans com als petits, evoca a les piràmides, els deserts i els camells. L’exposició serveix per posar als més petits en antecedents i fer-los veure que la història dels teixits i de la indumentària té mes de 2000 anys d’antiguitat. Els nens podran descobrir de quina manera els egipcis en han assentat les bases de la moda i també com van influir posteriorment les influències que van rebre d’altres cultures. A través dels cinc àmbits de la sala, els visitants veuran quins són els cinc tipus de teixits que predominaven en aquella època, o per quins motius feien servir motius geomètrics o de la naturalesa per decorar les seves robes els faraons i faraones, entre moltes d’altres coses.

Seguint el fil dels teixits, el qual és el nexe d’unió entre aquestes dues mostres, les Veus del tèxtil és una reedició d’una exposició que ja es va celebrar l’any 2012 a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach. Aquells que encara tenen gravat al seu cervell la música que feien les màquines de les fàbriques als carrers de Sabadell, han volgut transmetre als nens i nenes, joves i generacions futures aquest passat col·lectiu de la ciutat i a l’hora retre homenatge a totes aquelles persones que n’han format part. Aquesta vegada, la exposició està situada en un espai molt més gran i noble, han afegit alguns canvis en el mostrari i també es brinda la oportunitat als nens de fer activitats didàctiques i escolars.

Exposició 'Les veus del tèxtil' a l'Espai Cultura Sabadell

L’exposició ‘Les veus del tèxtil’ | (c) Petit Sabadell

L’origen d’aquesta exhibició és el procés que el Gremi de Fabricants de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach van fer fa uns anys per recopilar el testimoni de les persones que havien treballat al sector tèxtil, a través d’un recull oral i visual d’entrevistes, material gràfic i documents diversos aportats voluntàriament. Un testimoni que resultés representatiu de tots els actors implicats en el sector: empresaris, teòrics, cosidores, nuadores, viatjants, filadores, tintorers, administratius, entre d’altres, que volguessin donar fe de la seva experiència vital. La iniciativa va donar com a resultat la recopilació de més de 700 fotografies i documents diversos i més de 25 hores d’entrevistes  enregistrades en vídeo. Part d’aquest material es pot veure en aquesta exposició a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.

Activitats familiars i dossiers pedagògics 

Les exposicions es podran visitar durant tres mesos a l’Espai Cultura de Sabadell, des de l’1 de setembre fins el 24 de novembre i, com és habitual,  s’han organitzat tota un seguit d’activitats per treballar-les amb les escoles i el públic familiar. Hi hauran visites comentades a les dues exposicions (els diumenges 18 de setembre, 2 i 16 d’octubre i el 6 de novembre a les 12h) i un taller familiar (el dissabte 5 de novembre), entre d’altres. Però per sobre de tot destaquen els dossiers pedagògics que s’han per tal que els grups d’escolars de Sabadell i d’arreu de Catalunya que vagin a visitar les exposicions puguin aprendre i aprofundir en tots els temes que hi estan recollits.

Per tal que les activitats, el material i els temes que han preparat ens els dossiers pedagògics encaixin perfectament amb el currículum escolar de Primària i Secundària, la Fundació ha establert un acord amb el departament d’Ensenyament de la Generalitat per garantir que el contingut dels dossiers pedagògics encaixi en el programa escolar. D’aquesta manera, els mestres podran portar grups d’alumnes a l’Espai Cultura i així veure en primera persona el temari que han treballat a classe, a l’hora que amplien els seus coneixements i s’ho passen bé fent les activitats que els proposa el dossier.

Dues exposicions amb molta tela

Presentació Exposicions Tèxtils a l'Espai Cultura Sabadell

Els responsables de les exposicions i de la Fundació Sabadell 1859 en la presentació | (c) Petit Sabadell

La Sabadell industrial i tèxtil, aquella ciutat on els carrers estaven plens de fàbriques, on la música de les màquines i els telers ressonava durant tot els dia pels carrers, està recollida a l’exposició de Les veus del tèxtil. L’edifici que acull aquestes exposicions és l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis, lloc on es van formar molts dels treballadors de les fàbriques

Totes aquelles històries que els avis expliquen als seus néts, sobre aquell temps en què tots treballaven a la fàbrica, aquesta memòria oral que pertany al passat recent de Sabadell, que mica en mica va morint, a mida que passa el temps, estan recollides en aquest espai en format fotogràfic com una mena de testimoni del passat, per tal de que les noves generacions puguin entendre que la ciutat on viuen era un referent industrial en tot el país.

Les dues exposicions s’ha muntant amb l’objectiu de que siguin educatives i pedagògiques per als nens i nenes que les vagin a veure i puguin veure com la història sempre segueix el seu curs. Són una bona manera d’apropar el món de la indumentària des de dues visions i períodes històrics molt diferents però que a la vegada tenen moltes coses en comú.

Leave a Reply

Your email address will not be published.