Publicitat
Publicitat

L’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 proposa un recorregut pels ‘Contes Infantils de la Guerra’ Una mostra exposa com s'utilitzava la literatura infantil per adoctrinar la població entre els anys 1937 i 1938

Sergi Freixes és un dels comissaris de l'exposició 'Contes infantils de Guerra'

Sergi Freixes és un dels comissaris de l’exposició ‘Contes infantils de Guerra’ | (c) Petit Sabadell

MARTA SABATÉ

Contes infantils de la Guerra és la nova exposició que acull l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 que exhibeix la producció literària dirigida a infants i joves durant la Segona República i la Guerra Civil espanyoles. La col·lecció ofereix una visió àmplia dels usos ideològics i propagandístics que tenien aquestes publicacions i també posa de relleu la importància, la qualitat i el dinamisme del treball artístic que es va realitzar al mateix temps en el camp de la il·lustració. L’exposició es podrà veure del 6 de juny i al 24 de setembre de 2017 al complex cultural del Centre de Sabadell (c. d’En Font 25)

“Els nens són un dels temes dels quals es parla molt poc en la Guerra Civil cosa que contrasta amb el que que, entre el 1937 i el 1938, els llibres de l’Estat tenien una clara intenció d’adoctrinar i explicar qui eren els  bons i els dolents”, argumenta Sergi Freixes, co-comissari de l’exposició. “Alguns d’aquests llibres infantils horroritzaven els petits com per exemple, El pulgarcito, que era un aviador feixista que tirava bombes” afegeix. La nova mostra de l’Espai Cultura, amb tota seguretat, emocionarà els més grans, però que s’adreça a un públic molt ampli. “Hi ha molts avis que vénen a veure-la amb seus néts i els expliquen les vivències d’un període que van viure en primera persona”, comenta el responsable de la iniciativa.

Niños españoles: Mientras los asesinos fascistas os tiran bombas y matan a vuestros hermanitos, el Ministerio de Instrucción Pública del Frente Popular, os regala juguetes y cuentos y se preocupa de vuestra instrucción, para que mañana seais hombres útiles a la nueva sociedad.

Fragment d’un conte editat pel Ministerio de Instrucción Pública.

Una part molt important de la producció de literatura infantil de l’època passava per les adaptacions dels contes infantils populars. Les editorials van desenvolupar tota una sèrie de títols que adaptaven els personatges tradicionals com La caputxeta vermella o L’aneguet lleig per fer emergir les desigualtats socials i la lluita de classes. “Segons el bàndol d’on fossin, les lectures eren molt diferents i es pot veure com s’adoctrinava als nens en una ideologia a través d’aquestes narracions”, explica Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.  El bàndol feixista, per exemple, va adaptar el conte de la Caputxeta de forma que aquest personatge deixés de vestir de color vermell i es vestís de color blau.

¡Niños de España! No os olvidéis, nunca mientras viváis, de los criminales fascistas que han asesinado a tantos hermanitos vuestros y que quieren matar y hundir en la miseria a vuestros padres y hermanos.

Fragment d’un conte editat pel Ministerio de Instrucción Pública.

Mostra Contes Infantils de la Guerra a Sabadell

Part del material de la mostra | (c) Petit Sabadell

Contes infantils de la Guerra proposa un recorregut per deu àmbits, començant per una contextualització que aproxima els visitants a la literatura infantil soviètica. També hi ha lloc per a la literatura dedicada a la realitat colonial de l’Àfrica negra, en la que hi sobressurten els Petits contes negres pels infants dels blancs que s’hi exposen. I un espai dedicat a les figures i els autors destacats, com Antoniorrobles, Elena Fortún i els il·lustradors Lola Anglada, Francis Bartolozi, o Antoni Clavé Sanmartí. La mostra també fa un anàlisi a la literatura infantil feixista durant la postguerra, caracteritzada per una forta influència eclesiàstica.

En l’apartat titulat Sabadell i Guerra Civil, ‘Els contes a Sabadell’, els visitants hi trobaran el desconegut i pràcticament inèdit conte de El sastret i el diable, de Joan Prat i Esteve, més conegut amb el pseudònim d’Armand Obiols (Sabadell 1904-Viena 1971). Obiols va ser un escriptor i periodista molt actiu que va formar part de l’anomenat Grup de Sabadell, conjuntament amb Joan Oliver i Francesc Trabal. L’exposició finalitza amb una zona amb pupitres de l’època i rèpliques de llibres infantils durant la Guerra a disposició del públic que els vulgui fullejar.

L’exposició Contes infantils de la Guerra ha voltant per tretze municipis de Catalunya, en els quals ha aconseguit més de 33.000 visitants en sis anys. “Ara per fi, torna a Sabadell, el lloc on es va crear”, exposa Sunyer, que confessa: “És una joia d’exposició, és un gust gaudir-la aquí i impressiona per la forma com utilitzaven la canalla per influenciar a la població”. La mostra està comissariada per Sergi Freixes i Jordi Garriga i produïda al seu dia per l’ara desapareguda Obra Social d’Unnim Caixa. Es va inaugurar per primer cop l’any 2011 al Museu d’Història de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.