Els escolars de Sabadell conclouen que la mobilitat de la ciutat és “clarament millorable”

Els nois i noies tenen la paraula sobre mobilitat 02

Els participants, amb els regidors d’Educació i Espai Públic | (c) Juanma Peláez, Ajuntament de Sabadell

La mobilitat, a Sabadell, és “clarament millorable”. És la principal conclusió a la que han arribat els participants d’aquest curs d’Els nois i noies tenen la paraula, una activitat impulsada per l’Ajuntament per tal de fomentar la reflexió sobre temes de ciutat i la participació ciutadana entre els escolars locals. Aquest any, a la iniciativa hi ha pres part 190 nois i noies de cinquè i sisè de Primària de les escoles Creu Alta, Arraona, Xaloc, Xalest, Santa Clara i Salesians. Durant els darrers mesos han estat analitzant diversos aspectes relacionats amb la mobilitat, l’equilibri ambiental i la sostenibilitat, n’han tret conclusions i aquest matí les han presentat al Saló de Plens de l’Ajuntament al regidor d’Educació, Joan Berlanga, i al d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

Un dels aspectes de mobilitat que més preocupen als nanos són els problemes que es registren als voltants dels centres escolars en els horaris d’entrada i, especialment, de sortida de les classes, quan “molts cotxes aparquen a les voreres i fan que els vianants hagin de baixar a la calçada”. Aquesta situació s’agreuja amb un “transport públic que és car” i amb la constatació que si bé anar a peu és la manera “més econòmica i saludable” de desplaçar-se cal acceptar que “només serveix per a trajectes curts o si tens molt temps”.

La feina d’anàlisi i conclusions dels escolars sabadellencs té en compte la mobilitat a peu, el transport públic i la bicicleta, camps en els que han formulat moltes recomanacions dirigides no només als responsables polítics sinó també als usuaris, als quals han recordat que “tenen drets però també deures” com cedir el seient als passatgers que més ho necessiten al bus, no caminar pels carrils bici o respectar les normes de circulació també quan es va en bici. Per això, Joan Berlanga els ha assegurat que estava “impressionat”. “Aquí parlem amb molts veïns i veïnes que es queixen de coses que no funcionen però en el vostre cas ho heu argumentat tot molt i, sobretot, heu parlat de drets i deures, cosa que fa que la vostra mirada sobre el tema sigui excel·lent”, ha dit.

Revisar els carrers, busos més barats i bicing

Els nois i noies tenen la paraula sobre mobilitat 02

La presentació de les conclusions, al Saló de Plens | (c) Juanma Peláez, Ajuntament de Sabadell

En el cas de la mobilitat a peu, els alumnes assenyalen els molts inconvenients que hi ha al carrer, especialment per les persones que tenen la mobilitat reduïda. Per això demanen revisar els obstacles i el mobiliari urbà que hi ha pel carrer, ampliar les voreres per garantir que no calgui baixar-ne, més control dels cotxes que aparquen damunt la vorera, posar les plaques que falten amb el nom dels carrers i, sobretot, fer una “revisió general de l’estat dels carrers, que tenen molts forats”.

Pel que fa al transport públic, els nois i noies creuen que aquest “hauria de ser prioritari” i caldria garantir-ne la puntualitat i extensió per tot el territori. En aquest sentit, les conclusions demanen ampliar la xarxa local de busos per evitar els dèficits de parades i freqüència que pateixen barris com Els Merinals, fer campanyes de promoció “començant per les escoles”, abaratir el preu dels bitllets i millorar la puntualitat.

I respecte la bicicleta, conclouen que desplaçar-se amb aquest vehicle per Sabadell “és perillós” perquè no hi ha carrils bici, els que hi ha no porten enlloc o bé queden tallats espontàniament i és difícil conviure amb els cotxes. Per això recomanen més carrils bici, més aparcaments, l’ampliació de les zones de vianants i, sobretot, un servei de bicing com el que hi ha a Barcelona, entre d’altres.

Els nois i noies tenen la paraula sobre mobilitat 03

La presentació de conclusions | (c) Juanma Peláez, Ajuntament de Sabadell

Com a responsable de mobilitat de l’Ajuntament, Xavier Guerrero ha agraït als nois i noies les seves aportacions fent una comparació amb les que es van formular, ahir mateix, a la 12a. Jornada Catalana de la Mobilitat que l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) va fer ahir a Mollet. “Allà –ha assegurat el regidor—no s’hi van dir massa coses més interessants que les vostres”. El titular d’Espai Public ha atribuït els problemes que la ciutat té en aquest aspecte al fet que, “des de fa 25 anys, tot el que s’ha fet a Sabadell ha estat per afavorir els cotxes i ara cal revertir aquesta situació”. “En la nostra opinió, els cotxes han de tenir molts problemes i així la gent s’acostumarà a anar a peu”, ha vaticinat.

En aquest sentit, Guerrero ha avançat que l’Ajuntament treballa per fer arribar carrils bici a la Universitat Autònoma i a les poblacions dels voltants de Sabadell, per renovar la flota d’autobusos (“els que tenim ara són cafeteres amb rodes”), transformar la Gran Via en un passeig que recorri la ciutat i que derivi els cotxes per la ronda nord o ampliar els carrers de vianants del Centre, entre d’altres mesures.

Leave a Reply

Your email address will not be published.