Publicitat
Publicitat

Escolàpies Sabadell aplica Descobert@, un projecte d’innovació per adaptar-se als alumnes del segle XXI

Descobert@ Escolapies Sabadell 01

Descobert@ inclou la utilització d’iPads a tots els nivells | (c) Escolàpies Sabadell

Ser l’escola de Sabadell més moderna sense deixar de ser una escola familiar. És el gran objectiu de Descobert@, un projecte d’innovació pedagògica que s’ha posat en marxa a les Escolàpies Sabadell per adaptar l’oferta d’aquest centre, creat el 1846, a les necessitats dels alumnes del segle XXI. “En els darrers anys, hem constatat que coses que havien funcionat sempre, ara ja no ho fan i això ens ha provocat una reflexió: la societat està canviant a una velocitat i en un sentit que l’escola ha d’assumir per continuar fent bé la seva funció”, assenyala Marta Villalibre, directora del centre. “Tots els nostres alumnes, per exemple, ja són nadius digitals. I es calcula que, en 20 anys, la meitat dels oficis actuals els faran màquines, motiu pel qual només sobreviuran aquelles professions que tinguin un component humà i creatiu. Hem d’ensenyar els nostres nens i joves a ser creatius i emprenedors“, exemplifica.

Per això, des de fa un temps l’escola està aplicant progressivament noves metodologies pedagògiques que ha agrupat en el concepte Descobert@, per als alumnes d’Infantil i Primària i Descobert@ 2.0 per als de Secundària. El canvi s’està efectuant gradualment però al 2018 el nou sistema s’haurà estès ja per tots els nivells, totes les assignatures i totes les aules de l’escola del carrer Sant Josep, al Centre de Sabadell. En aquests moments, per exemple, l’educació Infantil ja s’imparteix amb la nova fórmula, que inclou metodologies de diferent procedència “adaptades a les característiques” de les Escolàpies Sabadell, explica la seva màxima responsable.

Descoberta@, per exemple, integra el programa EntusiasMAT, per a l’ensenyament de matemàtiques; contempla la implantació d’un nou pla lector, titulat Estira el Fil; el treball per projectes, els tallers intercicles, el treball cooperatiu, la potenciació de les intel·ligències múltiples, l’educació emocional, l’aprenentatge basat en problemes o la introducció dels iPads a tots els nivells com a eina d’aprenentatge. El canvi també suposa que els exàmens, que continuen existint, siguin només un punt més a afegir a una llarga llista de criteris d’avaluació, és a dir, que no siguin el principal ingredient de la nota final dels alumnes.

Habilitats comunicatives i treball cooperatiu

Descobert@ Escolapies Sabadell 03

Descobert@ estarà completament aplicat el 2018 | (c) Escolàpies Sabadell

“Es tracta de potenciar la creativitat, l’autonomia, el pensament crític, la comprensió tecnològica i la capacitat de comunicació, de manera que els alumnes tinguin habilitats comunicatives i aprenguin els valors del treball en equip i cooperatiu”, explica Villalibre.  A tall d’exemple, i en clau pràctica, Descobert@ implica, per exemple, que els més petits treballin el ferrocarril buscant informació ells mateixos amb els iPads o que els més grans preparin, des de diferents assignatures el seu viatge de final de curs al País Valencià. “Es tracta de fomentar l’aprenentatge significatiu, és a dir, que tingui un vincle amb el que ells saben o viuen però que també els trenqui algun esquema, de forma que els impulsi a posar-se a treballar”.

L’aplicació de Descobert@ suposa una revolució no només pels alumnes sinó també pels professors de les Escolàpies Sabadell, que s’han posat a les ordres de dos especialistes i, convertits en alumnes, fan sessions intensives en dissabte per tal de conèixer tots els detalls del nou sistema pedagògic. “Com en el cas dels nanos, la introducció de les noves metodologies respecta els ritmes de cadascú, però és fàcil perquè quan veus els resultats, no ho dubtes ni un moment”. A l’espera que els alumnes de les Escolàpies Sabadell que ja han après amb el nou sistema s’enfrontin a les proves competencials del departament d’Ensenyament, cosa que donarà una resultats oficials a Descobert@, el nou sistema ja ha demostrat, internament, la seva efectivitat: “És evident que aprendre mates amb l’EntusiasMAT fa millorar els resultats, com també la incorporació d’un mestre de conversa en anglès o el fet, a Secundària, de donar emoció a assignatures que, en principi, serien només tècniques”.

Descobert@ Escolapies Sabadell 02

L’escola no vol deixar de tenir un caire familiar |(c) Escolàpies Sabadell

Marta Villalibre creu que les possibilitats de creixement de Descobert@ “són infinites” i que la seva aplicació canviarà radicalment l’oferta d’Escolàpies Sabadell que, amb tot, no vol deixar de banda un altre dels seus grans valors, “Som una escola familiar, amb 300 alumnes, cosa que és molt bona perquè podem fer coses tots junts moltes vegades i dóna un caliu especial”. “Però també és cert que, en l’actual context, a més, ens cal una especialització que ens permeti continuar fent la nostra feina i, sobretot, ens ajudi a adaptar-la a les necessitats dels alumnes actuals“, conclou la directora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.