Escolàpies Sabadell celebra el 170è aniversari del seu edifici del carrer Sant Josep, al Centre de la ciutat El centre ha aprofitat la jornada de record a la seva fundadora, la Mare Paula Montal, per commemorar l'efemèride

Escolàpies Sabadell 04

El moment de bufar les espelmes del 170è aniversari de l’escola | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | Escolàpies Sabadell ha aprofitat la festivitat de la seva fundadora, la mare Paula Montal, per celebrar el 170è aniversari de l’edifici que aquesta escola ocupa al carrer Sant Josep, en ple Centre de Sabadell. Com és ja una tradició a tots els centres d’Escolàpies cada 26 de febrer, coincidint amb la mort de Montal, la jornada s’ha dedicat a recordar la seva figura i, sobretot, la seva obra, que actualment s’estén per tot el món.

Durant el matí, els estudiants de tercer i quart d’ESO han preparat activitats lúdiques per a la resta d’alumnes del centre i s’ha fet la tradicional xocolatada, un imprescindible de la celebració que les famílies ajuden a preparar. A la tarda ha arribat el moment més especial, quan en un acte obert a les famílies s’han bufat les espelmes de l’aniversari de l’edifici en presència de Consol López, directora general de la Fundació Escolàpies. 

La Mare Paula va arribar a la ciutat el 1846. La primera escola la va obrir al número 29 del carrer Sant Antoni en un moment en què a Sabadell hi vivien prop de 6.000 habitants. El 1850 es van traslladar a l’edifici que encara ara ocupen les Escolàpies i en el qual es conserva l’habitació de la fundadora.

Naturalment, les instal·lacions s’han anat actualitzant al llarg del temps. “De la mateixa manera que el projecte pedagògic s’ha anat posant al dia, i més els darrers anys, l’escola també ha anat canviant i adaptant-se a les necessitats de cada moment“, explica la Montse Sánchez, directora del centre. L’obertura d’un nou edifici amb façana al carrer Creueta, a finals dels 90, va permetre redistribuir els espais de manera que en la construcció original actualment hi ha dependències com la biblioteca, el laboratori, les oficines, la sala d’actes, l’aula d’informàtica o la cuina pròpia, entre d’altres. “Sembla que sigui petit, però no ho és”, diu la directora. També es conserva l’església, molt apreciada per les formacions musicals per la seva acústica.

Una escola petita i familiar

Escolapies Sabadell 2020 02

Els alumnes del centre, durant la celebració | (c) PS

A Escolàpies Sabadell hi ha actualment 300 alumnes des d’Infantil 3 anys (P3) fins a quart d’ESO. És una escola “petita, familiar i acollidora”, diu Sánchez. “I això –afegeix– és un autèntic luxe perquè, entre molts d’altres avantatges, fa que tots els i les alumnes es coneguin independentment de la seva edat. I s’ajuden mútuament. A més, tots els docents coneixen també tots els nois i noies, de manera que hi ha molta cohesió en la comunitat educativa“. El centre té una trentena de professors i professores.

En els últims anys, Escolàpies Sabadell ha aplicat un projecte pedagògic innovador basat en bona mesura en la tecnologia i el treball per projectes. Es tracta de l’anomenat Projecte Descobert@, que inclou la utilització de tauletes a l’aula, el treball cooperatiu i intercicles (entre alumnes de diferents edats) i el treball d’intel·ligències múltiples i de la gestió emocional, entre d’altres. Es tracta que “els alumnes adquireixin habilitats basades en les necessitats reals amb les quals es trobaran en un món que està en evolució constant”, conclou Montse Sánchez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.