Publicitat
Publicitat

Els pares de l’escola bressol municipal Creu Alta denuncien les altes temperatures que han de suportar els seus fills "Tenen tota la raó. L'Ajuntament no ha estat prou àgil i eficient", admet el regidor d'Educació, Joan Berlanga

 

Escola Bressol Creu Alta Sabadell

L’AMPA del centre ha instal·lat teles per fer ombra al pati del centre | (c) AMPA CEIF Creu Alta

Els petits i petites que van a l’escola bressol municipal Creu Alta, al carrer Sant Maties, s’ofeguen de calor. “A primera hora del mati ja estem a 30 graus i això que només ens trobem al mes de juny”, denúncia Pablo Cano, president de l’AMPA d’aquest centre d’educació preescolar depenent de l’Ajuntament de Sabadell. “Després vindrà el juliol, que encara farà més calor”, vaticina. Ahir, quan la temperatura a l’interior de les dependències va arribar als 33,3 graus, les mares i pares de l’escola van decidir fer públic aquest problema a través de xarxes socials. Avui, l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb ells per abordar la qüestió i el regidor d’Educació, Joan Berlanga, s’ha reunit a primera hora de la tarda amb Cano per traslladar-li que “el problema està identificat” i que, efectivament, “l’Ajuntament no ha actuat, en aquest cas, amb la rapidesa i l’eficiència que serien d’esperar”, en paraules del propi Berlanga.

El problema de temperatura a l’escola bressol Creu Alta, però, no és nou sinó que es remunta al mateix moment en què es va inaugurar l’equipament, l’any 2009. L’edifici es va construir de manera que “agafa molt sol” i “això és un problema”, explica el portaveu de les famílies, exemplificant-ho amb el fet que “fins i tot a l’hivern fa calor”. Els últims anys, l’AMPA ha fet instàncies dirigides als responsables de l’Ajuntament queixant-se d’aquesta situació, però el tema encara no s’ha resolt perquè “la burocràcia municipal és lenta“, assegura Cano. El consistori es va comprometre a instal·lar a cada aula dos ventiladors de sostre i aire acondicionat en d’altres espais. Tot i això, l’actuació, que s’havia d’aplicar a finals de 2016. “ha estat uns mesos congelada pel procés d’adjudicació, la compra del material i la lentitud de la burocràcia”, apunta el portaveu de l’AMPA.

En aquest sentit, Berlanga assegura que “sap molt greu tenir els nens en aquestes circumstàncies” i garanteix que la plaça de Sant Roc està treballant “per posar-hi remei el més aviat possible”, sense que, malgrat tot, hi hagi data per tenir el problema resolt. “Cal que assumim les responsabilitats. Las tasques de manteniment de les escoles bressol municipals es subcontracten externament i és evident que en aquest cas no hem estat tan àgils com caldria”, ha explicat el titular d’Educació. Sembla ser que els ventiladors promesos per a cada aula estan, fins i tot, adquirits però el procés administratiu previ a la seva instal·lació s’ha encallat. “Els pares tenen tota la raó. Hem anat tard“, conclou el regidor.

“El tema de la calor afecta a totes les escoles de Sabadell –reconeix el president de l’AMPA– i el problema és que els nens petits no regulen la temperatura”. En vista de la lentitud de la solució, els pares de l’AMPA ja han pres mesures. En aquest sentit, per exemple, han comprat teles de fer ombra, que deixen passar la llum a la vegada que paren la calor. Les hem instal·lat al pati i hem aconseguit un 30 o 40 per cent de reducció de la temperatura de forma que els nens hi poden jugar sense perill”, asseguren.

“Per sort, encara no hem tingut cap problema amb els nens i nenes. Alguns alumnes estan vermells de la calor, però encara no ha passat res. Però a l’estiu hi ha riscos de temperatura més alts i abans de que passi res preferim prendre mesures”, assegura Cano. “Sí que hi ha alguns que prefereixen no portar els seus fills, però a mi no em consta que hi hagi famílies que hagin optat per a aquesta solució“, afegeix.

L’AMPA fa anys que es mou per solucionar la millora tèrmica, creant una comissió per abordar el problema i fins i tot fent “un projecte més ambiciós per solucionar la calor, que no va ser adjudicat”, explica Cano. Per incrementar la pressió, a més de la denúncia pública a través de les xarxes socials, els pares també han iniciat una recollida de signatures i han aconseguit el suport de l’Associació de Veïns de la Creu Alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.