Publicitat
Publicitat

Ensenyament expedientarà un mestre de l’Escola Creu Alta per presumpte maltracte psicològic als seus alumnes

Escola Creu Alta 01

Una de les activitats de l’AMPA de l’Escola Creu Alta | (c) AMPA Escola Creu Alta

El departament d’Ensenyament obrirà expedient a un professor de l’Escola Creu Alta de Sabadell per presumptes maltractes psicològics als seus alumnes. Unes 140 famílies d’aquest centre han participat avui en una protesta impulsada per l’AMPA i han deixat els nanos a casa per denunciar aquesta situació, cosa que ha precipitat la decisió de la Generalitat de suspendre el docent de sou i feina com a mínim fins que s’aclareixin els fets i iniciar els tràmits per obrir un expedient informatiu que determini si és o no apte per donar classes. Es tracta d’un professor no especialitzat, de mitjana edat, que aquest curs feia classes a segon i tercer de Primària (7-8 anys d’edat) i que va arribar a l’escola fa quatre anys, moment al qual es remunten els primers casos de suposats maltractaments.

“Sempre s’havien sentit comentaris, tot i que no es veia com un problema fins que ara fa un mes la cosa va agafar molta volada i hem lligat molts caps”, explica Pau Avellaneda, portaveu de l’AMPA. El malestar que s’havia anat acumulant va provocar que, fa quinze dies, aquesta associació convoqués una assemblea extraordinària en la qual van participar 45 famílies, un fet excepcional i que va posar l’accent definitiu en la gravetat del tema. “Vam compartir informació i vam comprovar que tot plegat no eren casos aïllats, motiu pel qual vam decidir prendre cartes en l’assumpte”.

Enregistrant la classe

La setmana passada, a més, va produir-se un fet que va accelerar definitivament la protesta. Dimarts passat, el professor en qüestió “va tornar-hi amb unes nenes”, fet que va provocar que els pares d’aquestes noies l’anessin a veure per demanar-li explicacions. El docent els va respondre que fessin el que volguessin perquè ell tenia “advocat gratis”. I no només això. L’endemà, a l’arribar a classe, va enregistrar amb el seu telèfon mòbil les nenes mentre els preguntava que els havia fet i si les havia pegat i, posteriorment, va aixecar la càmera per fer la mateixa pregunta a tota la classe en general. “El que havia fet fins llavors es considera una falta lleu i no és motiu per obrir expedient, però això ja és una falta greu i justifica aquesta mesura”, argumenta Avellaneda.

Aquests fets i la protesta d’avui ha aconseguit que tant la Inspecció d’Ensenyament com la pròpia direcció del centre hagin pres consciència de la gravetat dels fets, que en alguns casos ja es van tractar al Consell Escolar i fins i tot es es van posar en coneixement, sense resultats, de la Inspecció. “Avui hem tingut reunió amb la direcció i notem que no només hi ha més predisposició sinó que, a més, hi ha la consciència que alguna cosa no s’ha fet prou bé“, diu el portaveu de l’AMPA. En aquest sentit, per exemple, per demà hi ha convocada una reunió extraordinària del Consell Escolar. “No volem acarnissar-nos ni amb la direcció ni amb la Inspecció sinó ajudar per tal d’aclarir-ho tot plegat i per això trobaran la nostra completa col·laboració”, assegura Avellaneda. que afegeix: “Tampoc volem acarnissar-nos amb el mestre. Creiem que no pot treballar amb nanos, però no es tracta de posar-li el dit a l’ull sinó de què algú l’ajudi si no està bé“.

La jornada d’avui culmina un procés complicat entre d’altres coses perquè es no és fàcil que els nanos denunciïn situacions com aquesta. “Molts dels nois i noies han acabat normalitzant la situació, de forma que ni ho explicaven a casa”, explica el portaveu dels pares. Sí que es cert, però, que s’han donat casos d’angoixa severa i negatives a anar a l’escola quan tocava classe amb el docent en qüestió i que alguns d’aquests casos han requerit tractament mèdic. A les agressions psicològiques s’hi afegeixen presumptes agressions físiques no greus, “la magnitud de les quals caldrà que la determini un expert”.

En qualsevol cas, l’anunci que el professor queda suspès de sou i de feina s’ha viscut “amb alegria” en els nois i noies directament afectats i “amb un reset” per part d’aquelles famílies que no s’havien posicionat o que, fins i tot, tendien a justificar el comportament del docent. “Sembla que s’han adonat que no era normal”, conclouen a l’AMPA. De moment, aquesta entitat no ha decidit si demanarà a Ensenyament i a la direcció del centre la realització d’alguna acció per fer net de la situació entre els alumnes –per exemple mitjançant la psicòloga de l’escola– però “és un tema que està damunt la taula” i es tractarà properament. En qualsevol cas sí que esperen que el mestre expedientat “no torni a fer classes” a l’equipament del carrer Pi i Margall.

Leave a Reply

Your email address will not be published.