Publicitat
Publicitat

El Teatre Sant Vicenç manté ‘Els Pastorets’ en cartell després de reduir el repartiment a vint persones La formació creualtenca aposta per mantenir el clàssic nadalenc tot i les restriccions derivades de l'alarma sanitària

Pastorets Sant Vicenç

Una escena del muntatge, l’any passat | Cedida

MARC SABATER | La situació sanitària i les conseqüències que té pel món de la Cultura no han pogut amb Els Pastorets del Teatre Sant Vicenç. La formació creualtenca estrena aquest diumenge una versió especial del clàssic nadalenc de Josep M. Folch i Torres perquè, malgrat que l’obra s’oferirà íntegrament, damunt de l’escenari només hi haurà 20 persones, que és el màxim d’actors sense mascareta permès pel Procicat en el marc de les mesures per contenir el covid-19. Del muntatge se’n faran 10 funcions fins el 17 de gener, totes amb l’aforament al 50 per cent. 

“Són uns Pastorets diferents perquè estan adaptats per complir tota la normativa en matèria d’associacions culturals del Procicat, pero preferim fer-los perquè és una proposta que no pot faltar a la nostra temporada“, argumenta Jaume Pont, un dels directors de l’espectacle. El principal canvi és, lògicament, la reducció del repartiment. En uns Pastorets convencionals del Teatre Sant Vicenç hi ha 32 actors amb text i desenes de figurants que fan de dimonis, pastors, àngels… Tot aquest equip ha quedat reduït, aquest any, a 20 persones, eliminant algun personatge, fusionant-ne d’altres i fent que alguns actors n’interpretin dos.

I, sobretot, suprimint tota la figuració, un dels trets característics del muntatge creualtenc, que anualment mobilitza tots els socis del Centre Sant Vicenç. “Ens ha sabut molt greu –explica Pont– haver de dir a molta gent que aquest any no podrien sortir, però per sort tothom ho ha entès perfectament. Ens sap tan greu, de fet, que dedicarem les funcions a tots aquests actors i actrius que s’hauran hagut de quedar a casa”.

Bona part dels intèrprets, a més, actuaran amb mascareta, un requisit que no és necessari però s’aplicarà per reforçar la seguretat de tots els implicats, que també hauran de guardar la distància de seguretat, utilitzar gel hidroalcohòlic o no compartir vestuari, entre d’altres mesures.

Tot plegat, però, no impedirà oferir Els Pastorets íntegrament. I és més. Com que s’ha suprimit una mitja part, s’ha afegit una escena inèdita que Folch i Torras va descartar i que explica la visita de la Marta i en Jeremies al Getsè just abans que aquest es trobi amb el Satanàs.

Torna l’escotilló

Una altra novetat de la proposta és la recuperació de l’escotilló, un mecanisme escènic que fa uns anys era imprescindible pels Pastorets però que darrerament s’havia abandonat. “Com que no es poden fer sortides i entrades per la platea, l’hem habilitat de nou” explica el director, per qui la pandèmia ha obligat als responsables del muntatge a “aguditzar l’enginy” i a trobar solucions que, molt probablement, perduraran quan es pugui fer una representació normal.

Els Pastorets del Teatre Sant Vicenç comptaran amb dos repartiments. Marcel Castillejo i Daniel Berbel interpretaran en Lluquet, al costat de Marc Pont i Jan Casablancas com a Rovelló. Oriol Rifer s’estrena com a Satanàs amb Lluís Olivella, mentre que Laura Rifer i Aina Rovira compartiran el rol de Llucifer.

Igual de reduït serà l’aforament, limitat a 120 persones per funció per aplicar les normes del Procicat vigents actualment. L’objectiu de la formació creualtenca és fer un cent per cent d’ocupació, però en l’actualitat, i davant d’un panorama tan incert, “el públic va molt a última hora” de forma que a hores d’ara encara hi ha moltes entrades disponibles. Els Pastorets del Centre Sant Vicenç seran els únics que es podran veure aquest Nadal a Sabadell després que la Joventut de la Faràndula anunciés fa uns dies que suspèn les seves funcions davant la impossibilitat d’adaptar-les als requeriments de les autoritats sanitàries.

Leave a Reply

Your email address will not be published.