Publicitat
Publicitat

La Joventut de la Faràndula i el Teatre Sant Vicenç inicien una nova temporada d”Els Pastorets’ Les dues formacions teatrals sabadellenques signen una de les tradicions nadalenques més arrelades de Sabadell

Els Pastorets de Sabadell 01

‘Els Pastorets’ de la Joventut de la Faràndula | (c) Joventut de la Faràndula

REDACCIÓ | Els Pastorets són un dels ingredients essencials del Nadal a Sabadell, on excepcionalment es poden veure dos muntatges d’aquesta obra centenària de Josep M. Folch i Torras. Aquest cap de setmana, tant la Joventut de la Faràndula com el Centre Sant Vicenç faran honor a la tradició i tornaran a omplir el Teatre La Faràndula, al Centre, i el Teatre Sant Vicenç, a la Creu Alta, amb les aventures d’en Lluquet, en Rovelló, Satanàs i Llucifer en una història resisteix el pas del temps com cap altra. “És una obra tan tradicional que segueix molt viva i que a Sabadell s’ha convertit en un imprescindible nadalenc”, resumeix Albert Gorina, un dels directors de la proposta farandulera per explicar el fenomen que suposen Els Pastorets a escala local. “És una proposta que aglutina molts valors que la mantenen fresca com el voluntariat, l’altruisme, l’autogestió i tot per oferir un espectacle amb el qual rius, t’emociones i, sobretot, dones suport a una manera d’entendre la cultura i el teatre“, afegeix Oriol Rifer, un dels responsables de l’espectacle creualtenc. Els Pastorets es podran veure en 18 ocasions fins després de Nadal: la Joventut de la Faràndula en farà vuit funcions, mentre que al Teatre Sant Vicenç se’n faran una desena. Entre totes dues formacions es calcula que veuran el muntatge prop de 10.000 persones.

La Joventut de la Faràndula serà la primera de trencar el gel. El grup estrena aquest dissabte 21 de desembre un muntatge que segueix el patró d’altres anys incorporant novetats el repartiment. “Hem canviat coses que l’any passat van quedar pendents, principalment en el tema d’interpretació”, explica Gorina, que dirigeix Els Pastorets per segon cop fent equip de nou amb Montse Serra i amb la incorporació d’Alba Peig com a ajudant de direcció. Una novetat de l’espectacle és que només hi haurà una parella protagonista formada per Gorka Plans com a Lluquet i Gerard Escudero com a Rovelló. Feran Vidal, Pol Berch, Miquel Roselló i Pol Moix donaran vida de nou, alternativament, a Satanàs i Lucifer.

La Faràndula aposta per un muntatge de molt gran format que “no permet fer massa innovacions”, explica Gorina, perquè posa l’escenari del carrer de la República al màxim de les seves possibilitats. Això dóna poc marge als diferents equips de direcció que l’han assumit des que es va estrenar l’actual model, ara farà vint anys. “Però estem molt satisfets dels resultats i volem que els espectadors, amb independència que la proposta els pugui agradar o no, no trobin cap aspecte que no estigui pensat o meditat”, conclou el director.  Hi participen unes 200 persones, entre actors i tècnics. 

Els Pastorets de Sabadell 02

‘Els Pastorets’ del Teatre Sant Vicenç | (c) Teatre Sant Vicenç

Al muntatge del Teatre Sant Vicenç, que s’estrena aquest diumenge 22 de desembre, hi ha més novetats, començant per una nova banda sonora que dóna un nou aire a tota la producció. “Mantenim cançons que son insígnies, però amb la nova música els nostres Pastorets han guanyat en qualitat i èpica i, en alguns moments, fins i tot en un to més tradicional”, explica Oriol Rifer, que comparteix l’equip de direcció amb Eloi García, Júlia Vilalta i Laura Hernández. La nova banda sonora, composada per Toni Ten i Carles Campoy, s’afegeix a tots els canvis que l’elenc creualtenc ha vingut aplicant aquests últims anys en matèria d’escenografia i vestuari i que també han comportat, aquest cop, uns nous vestits pels àngels i la incorporació de nous decorats com el de l’escena del temple, entre d’altres. “La idea és anar substituint poc a poc els decorats de paper”, argumenta Rifer.

L’espectacle de la Creu Alta també posa al màxim tant les possibilitats del teatre com del propi grup. Hi participen 140 persones damunt l’escenari i fins a 200 persones si hi comptem tècnics, personal de sala, cosidores, tramoies… “El valor d’Els Pastorets és aquest precisament: que tothom s’hi implica fins allà on pot o vol i tothom ho fa desinteressadament, només per passar-ho bé i, sobretot, per fer-ho passar bé als espectadors”, valora el director. L’any passat, el muntatge va assolir un 96 per cent d’ocupació, el que representa que, a la pràctica, va exhaurir totes les localitats. “Mantenir aquest nivell és molt difícil, però ho intentarem perquè, per nosaltres, és molt important que la gent ens vingui a veure. És un reconeixement a la nostra feina“, afegeix Rifer. En aquest sentit, tot i que “sempre queden coses al tinter”, al carrer Montllor i Pujal arriben a l’estrena “satisfets i agraïts per la implicació aconseguida”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.