‘Els Pastorets’ de la Joventut de la Faràndula tornen amb més pastors i una escena ‘recuperada’

Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula

Marc Granado i Pol Berch protagonitzen l’espectacle | (c) Joventut de la Faràndula

Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula alcen de nou el teló aquest cap de setmana amb una proposta continuista respecte d’altres anys però que recupera una escena suprimida fa dues dècades i incorpora més pastors i pastores per fer més espectaculars algunes escenes. “És la mateixa posada en escena que el Nadal passat, amb el mateix repartiment (excepte alguns papers secundaris com Pecats Capitals i Fogainers) i amb la inclusió, de nou, de Buscant posada, un quadre que ja feia temps que ens voltava pel cap de ‘rescatar'”, resumeix Albert González, el director de l’anomenat buc insígnia faranduler. Aquest és el segon any que González es posa al capdavant del muntatge, ajudat pel Pol Berch. El seu debut, l’any passat, va comportar més canvis que aquesta temporada “es consolidaran” o es milloraran, com és el cas de la música i la coreografia amb la qual els dimonis enceten l’escena de l’infern. Els Pastorets de la JF es representaran al Teatre La Faràndula en vuit ocasions fins el 10 de gener, convertits en un dels imprescindibles del Nadal a Sabadell i amb l’objectiu d’igualar o superar els 6.300 espectadors de fa un any, el rècord històric de l’entitat.

Buscant posada és una de les escenes originals de l’obra de Folch i Torres. Els protagonistes son Josep i Maria que busquen un lloc on passar la nit sense que ningú els faci cas. Es tracta d’un quadre molt curt (cinc minuts com a molt)  que es va treure per aconseguir un muntatge més curt i dinàmic i també per raons tècniques. L’any passat ja es va plantejar la possibilitat de tornar-lo a fer i es va comprovar in situ que tècnicament era possible, motiu pel qual aquest any s’ha confeccionat un decorat nou i s’ha inclòs altre cop a l’espectacle. L’altra principal novetat és l’increment de personal de les escenes anomenades de poble, és a dir, les que requereixen actors i actrius de totes les edats interpretant els pastors i les pastores. Per aconseguir-ho, el muntatge s’ha obert a les famílies dels alumnes del Taller de Teatre Infantil, l’escola de teatre de l’entitat, que han respost massivament i que permetran doblar el repartiment i fer que les vuit funcions siguin més assumibles per als intèrprets. “Ha estat complicat perquè molts d’ells tindran el seu primer contacte amb el món del teatre i perquè les escenes amb molta gent són complexes, però a la vegada ens ha permès refrescar els quadres de pastors, que poden ser molt farragosos”, diu el director.

Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula

Els dimonis són un dels atractius de l’espectacle | (c) Joventut de la Faràndula

Proposta completada
González creu que amb aquests petits canvis incorporats aquest any es completa la proposta amb la qual va agafar les regnes d’Els Pastorets. “Aleshores em vaig centrar principalment en la interpretació i la direcció d’actors, amb un objectiu: que els intèrprets, especialment els de papers principals, sabessin per què els seus personatges entren a escena, què hi fan… És un tema important perquè en un muntatge com aquest, històric, és fàcil caure en inèrcies de tot tipus“, argumenta. Concentrat en l’estrena d’aquest cap de setmana, el director no sap encara si continuarà al capdavant de l’espectacle una temporada més. En cas que ho faci, però, la seva intenció és molt ambiciosa: renovar la proposta escenogràfica, que ja té uns quants anys. “Potser no cal canviar tots els decorats, però sí que cal tocar moltes coses i, en alguns quadres, fins i tot començar des de zero”.

El repartiment d’Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula tornarà a estar encapçalat per Marc Granado i Pol Berch en els papers de Lluquet i Rovelló, respectivament. Miquel Roselló tornarà a interpretar el paper de Satanàs, juntament amb Albert Grimau, que va debutar la temporada passada. Llucifer l’interpretaran, alternativament , Albert Mimó i Arnau Solsona, mentre que Carles Prats i Oriol Berch, tornaran a donar vida a Jeremies, en aquesta ocasió amb nous gags i girs en el paper. Una de les incorporacions destacades és la de Ruth Garcia, actriu d’Engruna Teatre, que farà de Marta (promesa de Jeremies, el tartamut). Un any més Montse Argemí, de l’escola de dansa Bots ha estat l’encarregada de les coreografies.

A tot plegat, el que no canvia mai és el paper que Els Pastorets juguen al Nadal sabadellenc i el caràcter de gran espectacle que els dóna la Joventut de la Faràndula. “Són una tradició de les Festes a tot arreu, però més a Sabadell, on fem un gran esdeveniment teatral que s’ha de veure, un muntatge tècnicament molt potent i molt diferent del que es veu a Catalunya”, conclou González. Les representacions d’aquest any coincidiran, a més, amb l’inici de la celebració del centenari de l’obra de Folch i Torres, estrenada el Nadal de 1916. A escala local, però, la celebració no arribarà fins la propera temporada, si qualla un projecte molt ambiciós que ja s’ha començat a treballar i que, com tots els futuribles teatrals, es manté en secret per evitar que es frustri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.