Publicitat
Publicitat

Els escolars de Sabadell proposen lluitar tots junts contra l’exclusió social a ‘Els nois i noies tenen la paraula’

Els nois i noies tenen la paraula Sabadell 2014

La sessió d’aquest matí a l’Ajuntament de Sabadell / (c) Juanma Peláez

Organitzar cursos als barris de Sabadell per tal que persones desocupades puguin trobar feina; donar suport als voluntaris que treballen per eradicar l’exclusió social cedint-los locals i formació; obrir els patis de les escoles fora de l’horari lectiu, millorar la difusió de les campanyes de promoció d’activitats solidàries o tenir presents les persones amb discapacitats quan es planifica un espai públic o es presta un servei. Són algunes de les peticions que formulen els participants de la novena edició del programa Els nois i noies tenen la paraula, que s’ha tancat avui amb la presentació del document de conclusions al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sabadell davant de l’alcalde Joan Carles Sánchez. El tema d’aquest curs ha estat Sabadell per la inclusió social i hi ha participat alumnes de les escoles Arraona, Creu Alta, Xaloc, Xalest i de l’Institut Sabadell.

El document presentat pels nois i noies defensa que la lluita contra l’exclusió social ha de ser un objectiu conjunt de les Administracions, les entitats i els propis ciutadans. Per això l’han titulat Sempre hi ha esperança si ens organitzem, junts podem. “Val la pena que tots els plantegem que podem fer per aconseguir que la nostra ciutat, el nostre barri, la nostra escola i fins i tot casa nostra siguin espais on no deixem ningú de banda i tothom s’hi pugui sentir acollit”, defensen els autors del document. “A l’escola, podem acostar-nos als nens o nenes que es trobin sols al pati, podem intentar ser amics dels que arribin per primera vegada o podem respectar els altres sense tenir en compte quina és la seva cultura, la seva religió, si té alguna disminució o si és d’una raça diferent a la nostra”, afegeixen.

L’acte d’aquest matí ha culminat la feina que els participants han realitzat al llarg de tot el curs per analitzar quins problemes d’inclusió social es donen a Sabadell. La primera part de la feina va consistir en comprendre què és l’exclusió i la inclusió social, fet que va servir per treballar conceptes com els murs socials o les diferències entre justícia, caritat i solidaritat. En aquest apartat, una de les constatacions és que “la situació de crisi actual provoca que hi hagi més risc d’exclusió social”, malgrat que molta gent no en sigui conscient. “Gairebé tots tenim molt a prop algú que està patint una situació així i alguns de nosaltres també hi som en aquesta situació” afirmen.

Els nois i noies tenen la paraula Sabadell 2014

La sessió d’avui | (c) Juanma Peláez

A més de les recomanacions que formulen a l’Ajuntament, les conclusions també fan una crida a tothom a treballar per fer una ciutat més inclusiva: “Si tractem amb respecte totes les persones, si posem atenció a deixar seure una persona gran a l’autobús, si animem a les nostres famílies a participar en les activitats que s’organitzen al nostre barri o a la resta de la ciutat fem que la convivència sigui millor i que tothom senti que forma part d’una societat”.

“Ciutadans exigents, crítics i lliures d’expressar-se”

Després d’escoltar els escolars, l’alcalde Sánchez els ha explicat que la lluita contra la pobresa “és la prioritat de l’Ajuntament” i, en aquest sentit ha recordat que a la ciutat hi ha 19.000 aturats, moltes famílies desnonades i unes 10.000 persones que depenen del Rebost Solidari per menjar. Sánchez ha recordat que la participació al programa Els nois i noies tenen la paraula “no és només un exercici de classe sinó una mostra de participació ciutadana”. Per això, ha animat als alumnes a continuar sent “ciutadans exigents, crítics, conscients de les dificultats que comporten algunes decisions i capaços d’expressar-se lliurement”. A l’acte també hi ha participat el regidor d’Educació, Ramon Burgués per qui el document presentat aquest matí “és força interessant” i conté elements que “necessiten una lectura més atenta”. Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials, Marta Farrés, ha remarcat la “necessitat d’anar tots junts” contra l’exclusió social, motiu pel qual ha demanat als nanos que “exigeixin als polítics el compliment dels seus compromisos”.

Més informació:

[PDF] Document de conclusions de la novena edició del programa ‘Els nois i noies tenen la paraula’. Curs 2013/14

Leave a Reply

Your email address will not be published.