Publicitat
Publicitat

El projecte solidari ‘Cantem Àfrica’ proposa una quarantena d’activitats didàctiques als centres escolars de Sabadell

La Fundació MAIN, l'Associació Afrocatalana d'Acció Social i les altres entitats socials a l'acte de presentació de 'Cantem Àfrica' a Sabadell | (c) Petit Sabadell

La Fundació MAIN, l’Associació Afrocatalana d’Acció Social i les altres entitats socials a l’acte de presentació de ‘Cantem Àfrica’ a Sabadell | (c) Petit Sabadell

El proper dijous 24 de novembre es presentarà l’espectacle Cantem Àfrica, al Teatre Principal de Sabadell, un projecte solidari i musical impulsat per l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària i la Fundació MAIN amb l’objectiu d’ajudar a les entitats que treballen amb infants i adolescents del carrer, orfes i en situació de vulnerabilitat a Moçambic i al Senegal. El cor infantil de l’Escola de Música de Manlleu, i la Coral Belles Arts de Sabadell cantaran cançons tradicionals africanes, acompanyats per Glòria Peig al piano i de músics africans, el Sam Soussoh i El Hadji Massaly a la kora i el jembé, per homenatjar als infants africans. Un concert el qual ja ha exhaurit totes les entrades.

cantem-africa-2

Els projectes de cooperació a l’Àfrica de ‘La Joie des Orphelins’ i l’Associaçâo Hlaysieka’ (c) Petit Sabadell

Cantem Àfrica és un projecte transversal que treballa conjuntament amb diferents agents socials, apropant cultures i sensibilitzant als nens i famílies sobre la realitat que viuen molts infants a l’Àfrica. Unes set escoles de Sabadell s’han adherit a la iniciativa i han programat una quarantena d’activitats adaptades al currículum escolar, per a les assignatures de socials, naturals, plàstica, música, entre d’altres. Gràcies a aquesta iniciativa, estudiants de diversos centres educatius han après a cantar en mandinga, wòlof, changana i ronga, llengües originals d’aquestes cançons. També s’han preparat llibrets pedagògics s’on expliquen i es contextualitzen les cançons, l’encarregat de redactar-los ha estat l’escriptor infantil i juvenil Josep Lluís Badal, i hi han col·laborat il·lustradors sabadellencs, com en Werens.

Han estat seleccionades deu cançons de tradició oral, enregistrades a diferents poblats africans durant un any, que es presentaran com un recull de contes, on el fil conductor és la vida d’un infant africà. Primer és el naixement, després comencen a créixer, a treballar amb les mares, es rebel·len perquè volen estudiar i aleshores venen els problemes d’adults i després la mort. “Totes les cançons són un crit de revolta i d’esperança dels nens africans, que demanen que no volen treballar forçadament ni ser obligats a casar-se prematurament”, explica David Rodríguez, president de la Fundació MAIN. Ha estat una feina molt laboriosa harmonitzar unes cançons orals africanes per a que siguin cantades per a 40 persones, a part de fer les partitures i afegir-hi el suport del piano. Han volgut mantenir l’essència d’Àfrica en totes les cançons, “ens hem resistit a occidentalitzar aquestes cançons” explica Rodríguez.

Els representats de les diferents entitats socials a l'acte de presentació de 'Cantem Àfrica' de Sabadell

Els representats de les diferents entitats socials a Sabadell (c) Petit Sabadell

Tots els beneficis dels concerts i de la venda dels llibrets de partitures, aniran a parar directament als projectes La Joie des Orphelins (Senegal) i l’Associaçâo Hlaysieka (Moçambic), que gràcies a la cooperació internacional poden donar educació i sanitat a molts nens que viuen als carrers. “Volem que els europeus gaudiu de la cultura africana i que Àfrica gaudeixi de la solidaritat d’Europa”, comparteix Lamine Souane, responsable de Le Joie des Orphélins. Gràcies als diners que es recullin, les dues associacions podran ajudar a centenars d’infants i joves que viuen a l’orfenat i al carrer, i donar-los menjar, estudis, un lloc on dormir i cuidar-los fins que trobin una oportunitat a la seva vida.

Els representants de les entitats africanes ja han tingut la oportunitat de veure’l i han assegurat que “són cançons que em toquen el cor perquè em fan pensar en el meu poble”, ha expressat Souane. El representant de l’Associaçâo Hlaysieka, Vicente Santos, ha bromejat dient que “és una sorpresa veure a blancs cantant en l’idioma xangana. Són cançons molt populars a Moçambic, amb un significat molt profund, però impregnades de l’alegria que ens caracteritza als africans”, i ha conclòs confessant que desitja que algun dia aquesta coral pugui viatjar fins a l’Àfrica per cantar per al seu poblat.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.