El projecte Kilòmetre Solidari de l’Associació Juvenil Esquitx creix i aspira a recaptar més de 4.000 euros

kilometre-solidari-esquitx

Sergi Asensio, David Monteaguda i Jordi Pi, responsables del ‘Kilòmetre Solidari’ | (c) Petit Sabadell

L’Associació Juvenil Esquitx ha iniciat la segona edició de Mou-te per l’Esquitx – Kilòmetre Solidari, un projecte que vincula l’acció social, el voluntariat, la Festa Major de Sabadell i el micromecenatge i que l’any passat es va desenvolupar amb un gran èxit. Des d’ara i fins el proper setembre, un total de 58 voluntaris es prepararan cada dissabte al matí per córrer la Cursa Popular de Festa Major. S’entrenaran per fer els set quilòmetres d’aquesta activitat, que han posat a la venda a través de la plataforma Mi Grano de Arena. Cada quilòmetre es ven a 10 euros, amb la qual cosa l’entitat s’ha posat com a objectiu recaptar 4.060 euros que es destinaran als diferents programes que desenvolupa als barris de Can Rull, Cifuentes i els Merinals i que tenen per objectiu ajudar als nens i joves d’aquestes zones en risc d’exclusió social. A la iniciativa hi participen també tot un seguit d’empreses de Sabadell, entre elles el Petit Sabadell.

“El nostre finançament depèn, en bona mesura, de les Administracions públiques, que tenen moltes dificultats. Per això cal un projecte com el del Kilòmetre Solidari”, explica Sergi Asensio, director d’Esquitx. “La primera edició va ser molt positiva i vam superar totes les expectatives, recollint prop de 4.0p00 euros i generant un excedent que ens va permetre becar infants pel casal i les colònies d’estiu i donar continuïtat al nostre Espai Familiar, que habitualment obríem només durant quatre mesos i que hem pogut mantenir durant tot el curs” afegeix. Aquest any, els diners que es recaptin es destinaran als mateixos objectius: 2.000 euros serviran per becar una seixantena d’infants dels casals, als quals s’oferirà esmorzar i menjador per tal de satisfer durant l’estiu les seves necessitats nutricionals. Uns altres 1.200 euros serviran per finançar les colònies d’una desena de nanos, de forma que podran gaudir d’aquesta experiència durant una setmana de juliol; i els 800 euros restants finançaran l’Espai Familiar, on una educadora social acompanya vuit famílies en situació d’exclusió social que tenen nadons d’entre 1 i 2 anys.

Entrenaments cada dissabte

Els 58 voluntaris d’aquest any, onze més que l’any passat, tenen entre 17 i 71 anys i s’han reclutat a través de les xarxes socials i entre amics i coneguts d’Esquitx. La meitat repeteixen experiència i un 90 per cent estan acostumats a fer esport, tot i que un 15 per cent no ha corregut mai. En les properes setmanes, es trobaran cada dissabte al matí per entrenar a les ordres de David Monteagudo. “Farem estiraments, escalfament i correrem en dos circuits que hem definit pel Parc Catalunya”, avança. A més, qui vulgui preparar-se per la cursa seguint el mateix programa dels voluntaris del Kilòmetre Solidari ho podrà fer amb el llibre Darrera de cada kilòmetre, que es pot descarregar de la web del projecte. I per si no fos prou, els de l’Esquitx també han publicat un llibre, Organitza el teu propi Kilòmetre Solidari, per tal que qui vulgui, pugui preparar un projecte semblant al que es porta a terme a Sabadell. Tots dos documents els ha escrit Jordi Pi, impulsor de la iniciativa per qui “es tracta d’anar més enllà”, socialitzant l’experiència i el material que s’ha anat acumulant des de Sabadell per tal d’ajudar a qui es plantegi una acció d’aquestes característiques-

L’Associació Juvenil Esquitx està dedicada a l’acció social i a la lluita contra l’exclusió a través de l’educació en el lleure i atén al voltant de 370 infants i joves. A més d’un esplai de dissabte, l’entitat gestiona un Centre de Tarda Infantil i Juvenil orientat a nois i noies de 3 a 16 anys en situació de vulnerabilitat, amb 84 usuaris; i l’Espai Familiar. També desenvolupa Inserjove, un projecte d’inserció ocupacional per a joves d’entre 16 i 25 anys que no treballen ni estudien. Aquest curs hi han participat una seixantena de persones. I una de les activitats estrella són els casals i les colònies d’estiu, on assisteixen més de 100 nens i adolescents als quals es garanteixen els recursos per mantenir una bona alimentació un cop finalitzades les classes escolars.

La principal via de finançament són les subvencions de les institucions públiques, que han disminuït els últims anys i que, a més, arriben tard malgrat estar aprovades. Ara com ara, per exemple, la Generalitat encara no ha abonat a Esquitx uns 75.000 euros compromesos en els pressupostos del Govern, el que obliga l’entitat a endeutar-se. L’Ajuntament, en canvi, està al corrent de pagament. Una altra gran part dels ingressos procedeixen de donacions, com la de la Fundació “la Caixa” i d’altres fundacions i entitats privades, a més de les quotes dels socis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.