Publicitat
Publicitat

L’actor sabadellenc Jaume Garcia torna al món dels contes amb la publicació d”El misteri del despatx de la Pilar’ "La situació de la professió teatral m'ha portat a la literatura i, ara, aquesta em retorna a l'escena" diu l'autor

Jaume Garcia El Misteri del despatx de la Pilar

Jaume Garcia, al davant de l’autèntic despatx de l’autèntica Pilar, a l’Escola del Sol | (c) Petit Sabadell

“La situació de la professió m’ha fet refugiar en el món dels contes. I ara, curiosament, ells m’estan retornant al teatre en estat pur”. D’aquesta forma sintetitza l’actor sabadellenc Jaume García l’estreta relació que els últims temps ha establert amb el món de la literatura infantil. Una relació que el va portar a debutar l’any passat com a autor amb el recull Hi havia una vegada i que aquest Sant Jordi el farà estar de nou a les llibreries amb la seva nova creació, El misteri del despatx de la Pilar.  A més tota aquesta producció narrativa s’està convertint poc a poc en teatre ja sigui a través de les presentacions que fa dels seus llibres — i que, a la pràctica, són petites lectures dramatitzades– ja sigui a través d’un nou espectacle que l’intèrpret de sèries com La Riera, Velvet o Amar en tiempos revueltos està preparant fa unes setmanes.

El misteri del despatx de la Pilar segueix l’estela dels seus precedents, cosa que implica que que té molts punts de connexió amb la realitat de Jaume Garcia. Sense anar més lluny, el despatx de la Pilar existeix realment a l’Escola del Sol, on Garcia porta la seva filla. La Pilar, a més, és un personatge ben conegut i popular a l’escola perquè n’és la secretària i tant els pares com els nois i noies han de passar, algun moment o altre, per la seva oficina. “De totes formes són, només, elements inspiradors perquè no hi ha relació entre els personatges o espais reals amb els del conte“, diu l’autor. “Simplement vaig tenir la idea que un dels protagonistes del conte fos un conserge i això, suposo, va portar tota la resta”, argumenta tot relacionant també la seva nova creació amb el llibre Cartes a Theo, un epistolari que Vincent Van Gogh va dedicar al seu germà i que Jaume Garcia va protagonitzar en format d’espectacle l’any 2002.

El protagonista d’El misteri del despatx de la Pilar és l’Enric, un nen que té aptituds per la pintura però pateix un bloqueig que li impedeix avançar. Per sort, una bona escola, un bon conserge, bons professors i tres aranyetes fantàstiques l’ajudaran a superar aquesta situació i li ensenyaran el valor de la passió, l’amor, la força de voluntat i la feina. La història comença com una narració de misteri, però poc a poc va evolucionant cap a una “catarsi personal” en la qual el personatge principal aconsegueix “sortir del forat en el qual s’havia quedat atrapat”.

Llibres per a tothom

Tal i com ja va fer en el seu anterior llibre, Jaume Garcia no només ha escrit el text sinó també les il·lustracions, on l’ombra de Van Gogh, l’Escola del Sol i la mateixa ciutat de Sabadell hi són ben presents. Com en els anteriors contes, El misteri del despatx de la Pilar és una autoedició, en aquest cas amb Rúbrica Editorial, del Prat de Llobregat. “M’agrada tenir el control per decidir què faig amb els meus llibres” justifica l’autor. El canvi d’editorial ha permès aprofitar millor les il·lustracions i fer un bon treball d’edició. “Els anteriors, per exemple, eren en tres idiomes i potser resultaven molt confusos i ara ens hem concentrat només en el català per fer-ho millor i optimitzar la distribució”.

Malgrat la temàtica d’aquesta nou conte, Jaume Garcia no vol encasellar-lo en cap rang d’edats concret. “Per mi la literatura infantil té dues vessants: la literatura per a nens i la literatura per a què els adults l’expliquin als nens“, exemplifica, per afegir: “Aquesta és la meva”. “Els meus llibres són per a tothom: els més petits n’agafaran uns aspectes i els més grans, d’altres. I convé no oblidar que l’art en si mateix ja és un missatge i un valor“, reivindica.

El misteri del despatx de la Pilar es presentarà oficialment a la Llar del Llibre de Sabadell el proper 29 d’abril (12h) amb una lectura dramatitzada en la que intervindran Enric López, Mònica López, Òscar Masllovet, Esther Amiel, Patricia Garcia i el propi Jaume Garcia.  En aquest cas, a més, la dramatització es traduirà a la llengua de signes. Aquestes presentacions teatralitzades són el motiu pel qual Garcia sosté que els contes l’estan tornant a portar al teatre. I no només això. Actualment, aquest actor sabadellenc està preparant un espectacle de contes basat en les narracions del seu primer llibre i titulat Les històries del professor Gruochenstein. Serà una proposta molt petita en la qual el protagonista “explicarà la fórmula per caviar  la societat” i s’adaptarà a les edats del públic present en cada funció. El muntatge no té data concreta d’estrena però el seu protagonista, que l’assaja al Teatre Arlequí, s’ha fixat com a data límit el proper mes de juny per poder presentar-lo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.