Publicitat
Publicitat

El curs 16/17 comença amb més de 20.000 alumnes sabadellencs a Infantil i Primària

Curs 16-17 Serveis Territorials d'Ensenyament

Els responsables d’Ensenyament a la comarca, durant la presentació del curs | (c)Petit Sabadell

Un total de 21.371 nois i noies sabadellencs d’entre 3 i 12 anys comencen aquest dilluns, 12 de setembre, el curs escolar 16/17, que s’allargarà fins el 21 de juny de l’any que ve. D’aquests més de vint mil alumnes, 14.713 cursaran algun dels cicles de Primària, mentre que 6.658 ho faran a Infantil. Tant a un nivell com a l’altre, la majoria (13.211, és a dir, un 62 per cent) aniran a escoles públiques, mentre que la resta ho faran a centres concertats, segons les dades facilitades pels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental. Comptant els altres estadis del sistema educatiu (Secundària, Batxillerat i cicles formatius) a Sabadell el curs comença amb 36.098 estudiants dels quals 22.458 al sistema públic i 13.640 al concertat.

Després d’uns anys en què l’elevada natalitat va obligar a concentrar els esforços a Infantil i Primària, ara aquests nivells noten de ple els efectes de la crisi econòmica iniciada el 2007 i que ha fet que moltes parelles postposessin la seva paternitat. Això és demostra, un any més, amb la baixada de matricules a P3. Un total de 2.072 nens i nenes començaran el curs a P3, 69 menys que l’any passat. La bona notícia és que el nombre de grups es manté en 91, cosa que permetrà baixar la ràtio d’alumnes per classe en alguns centres. A nivell comarcal, aquest curs, una mica més de la meitat (50,57%) de les classes de primer d’Infantil estaran per sota dels 25 nens per aula, mentre que un altre 45 estarà en línia amb aquest paràmetre. No arriben al cinc per cent les classes amb 26 o 27 alumnes, és a dir, les que van obrir ràtio fa uns anys per poder absorbir la demanda. El curs passat representaven gairebé el 30 per cent.

Aquest traspàs del gruix d’alumnes cap a l’ESO i el Batxillerat explica també que bona part de les inversions que s’han realitzat aquest estiu obres als centres educatius hagin estat en instituts. El departament d’Ensenyament ha destinat 1,8 milions d’euros en adequar espais per a l’escolarització, en la majoria de casos per tal d’ampliar o crear nous instituts. És el cas, per exemple, del nou Institut Barberà, que comença a funcionar a les instal·lacions de l’Escola Elisa Badia. Malauradament, en els plans del departament, infraestructures llargament reclamades a Sabadell com la construcció de l’Escola Virolet o de l’Institut de Can Llong només “són una prioritat, però sense pressupost” per Ensenyament, segons la delegada al Vallès Occidental, Carme Vigués. També s’han invertit 843.000 euros en la instal·lació de mòduls prefabricats. Al Vallès Occidental n’hi ha 59 per suplir la manca d’infraestructures escolars.

Més de 3.500 beques menjador

Curs 16-17

La majoria d’aules del Vallès tenen menys de 25 alumnes | (c) Petit Sabadell

D’altra banda l’Ajuntament de Sabadell incrementarà aquest curs en 67.000 euros la partida destinada a complementar els ajuts de menjador que atorguen la Generalitat i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Això representa un 18,6 per cent més en relació amb el curs passat. L’objectiu és atendre l’augment de la demanda d’aquests ajuts per part de les famílies sabadellenques. D’aquesta manera, dels 360.000 euros que s’hi van destinar a principis del curs 2015- 2016, es passarà als 427.000 per aquest 2016-2017. A Sabadell el curs comença amb 3.586 ajuts menjador atorgats, un 54 per cent més respecte als que s’havien aprovat a inicis del curs passat (2.328) i un 9 per cent més dels vigents al juny (3.294). Dels 3.586 ajuts aprovats ara, l’Ajuntament de Sabadell en complementarà 1.169, un 37% més que a inicis del curs passat.

De les 5.293 sol·licituds tramitades a la ciutat –un increment de prop del 10% respecte de l’any passat–, i al marge de 3.586 que han estan aprovades, un total de 1.122 s’han denegat per superar el nivell d’ingressos, i hores d’ara encara hi ha 526 pendents per incidències en la consulta de dades amb l’Agència Tributària i prop d’una seixantena estan pendents de processar.

La comunicació de la concessió o denegació de les beques es va fer just a finals de la setmana passada, amb un escàs marge de temps de reacció per a les famílies. “Hauríem preferit haver disposat de les dades abans per a poder informar famílies i escoles amb més temps, tal com estava  previst, però pel que ens han informat sembla que el retard es deriva de les dificultats en el creuament de les dades amb la Hisenda Tributària espanyola i la situació de pressupost prorrogat de la Generalitat”, justifica el regidor d’Acció Social de l’Ajuntament, Gabriel Fernández.

Els funcionaris de la regidoria revisaran les sol·licituds denegades o pendents de resoldre per valorar si en algun cas caldria garantir la concessió de l’ajut. En aquests casos, serà l’Ajuntament el que assumeixi el cost de la beca. D’altra banda, també s’estan fent gestions en relació a aquelles sol·licituds en les quals s’han detectat incidències en el creuament de dades amb l’Agència Tributària, per tal que les famílies aportin la documentació adient per poder resoldre les situacions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.