Educació rebaixa ‘in extremis’ els requeriments del pla de reobertura de les escoles i llars d’infants Les escoles bressol podran tenir 10 alumnes per espai en la fase 3 i buscar alternatives al distanciament físic

Educació reconeix “la dificultat de mantenir permanentment la distància física durant tota la jornada” a les escoles i escoles bressol | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | A poques hores de l’entrada de la majoria de regions sanitàries catalanes a les fases 2 o 3 de la desescalada de l’estat d’alarma pel covid-19, i per tant quan falta molt poc per a la reobertura de la majoria d’escoles de Catalunya,  el departament d’Educació ha modificat els requeriments amb els quals els centres poden tornar a l’activitat. En concret, ha augmentat la ràtio d’alumnes per aula a les escoles bressol i ha relaxat l’exigència de distanciament social, entre d’altres.  Aquestes modificacions al pla d’obertura de centres educatius les ha aprovat el Procicat avui mateix.

En el cas del primer cicle d’Educació Infantil (de 0 a 3 anys), el màxim d’alumnes per espai podrà ser de 10 quan s’arribi a la fase 3. En un principi s’havia previst que la ràtio de 5 alumnes per espai establerta en la fase 2 no canviés amb el pas a la següent fase. Finalment, però, s’ha variat aquesta mesura “a demanda dels ens locals [els ajuntaments] que són titulars de la majoria d’escoles bressol del país”, explica Educació en un comunicat.

A Sabadell, els 10 alumnes per espai a les escoles bressol podria aplicar-se a partir del 22 de juny, que és quan està previst que la ciutat entri en la fase 3. Amb tot, en les darreres hores fonts de la Generalitat han admès la possibilitat que aquest procés s’acceleri i que les regions sanitàries de Barcelona entrin en fase 3 una setmana abans del previst, és a dir, el 15 de juny.

Després de les protestes que en les darreres setmanes han efectuat les escoles bressol privades, amb exemples ben propers a Sabadell, Terrassa o Sant Quirze del Vallès, el comunicat d’Educació fa una especial incidència en què la majoria de llars d’infants de Catalunya són públiques: 854 de titularitat municipal, 509 privades i 42 de la Generalitat. El comunicat no especifica si aquest rànquing es correspon amb el nombre d’alumnes escolaritzat en cada categoria.

Distància física

En relació al distanciament físic i a l’ús de materials en l’etapa d’educació infantil d’1 a 6 anys el Procicat ha admès la dificultat de mantenir permanentment la distància física durant tota la jornada i de preservar i individualitzar l’ús de materials. D’aquesta forma, tant en fase 2 com en fase 3, “es recomana planificar les activitats atenent als criteris de mantenir les distàncies físiques en la mesura del que sigui possible”. El document també reconeix que “l’existència de grups estables, la proposta d’activitats amb pocs materials i la priorització d’activitats a l’aire lliure i en entorns ben ventilats i amb bona neteja i desinfecció minimitzarà la possibilitat de contagi”.

Les modificacions també afecten al servei de menjador de les llars d’infants. En aquest cas, es podrà prestar aquest servei si la titularitat considera que pot desenvolupar-se garantint l’acompliment de les mesures sanitàries establertes. Aquestes mesures passen per garantir una separació mínima d’1 metre entre els infants a l’hora del menjador; en taules grans; deixar una cadira de separació entre infants de manera que cada nen o nena no tingui cap altre infant al davant ni als costats; i fer els àpats per torns si cal per raons d’espai. També serà imprescindible la neteja i desinfecció de les taules després de cada àpat i de l’espai del menjador almenys un cop al dia.

Pel que fa al calendari vacunal de l’alumnat, serà “altament recomanable per assistir al centre educatiu”, d’acord amb els criteris indicats per les autoritats sanitàries però “es donarà per bona la documentació presentada en el moment de la matrícula amb relació a l’acreditació de les vacunacions”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.