Publicitat
Publicitat

L’Ajuntament inicia els tràmits per incorporar Sabadell a la xarxa de ‘Ciutats Amigues de la Infància’ que promou Unicef

dudi-01

L’Ajuntament vol posar els nens al centre de l’activitat ciutadana | (c) Petit Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell ha fet els primers passos per incorporar la ciutat al programa ‘Ciutats Amigues de la Infància‘ de l’Unicef, que promou l’Unicef per fomentar l’aplicació de la Convenció dels Drets de la Infància en l’àmbit local. La mesura és un pas més en direcció a l’objectiu que s’ha marcat la plaça de Sant Roc per a la població infantil: d’aconseguir la seva participació activa en la vida de la ciutat, un objectiu que inclourà també  la creació del Consell de Participació de la Infància de Sabadell i d’un Observatori Local dels Infants. L’anunci l’ha fet avui la regidora de Cicles de Vida, Marisol Martínez, durant la presentació de les activitats que aquest cap de setmana serviran per commemorar el Dia Universal dels Drets dels Infants, instituït per cada 20 de novembre.

De cara a l’adhesió al programa d’Unicef, de moment l’únic que s’han fet són els “primers treballs”, com alguns contactes i un calendari que passa per aconseguir l’obtenció del segell acreditatiu de Ciutat Amiga de la Infància cap al 2018. El procés implicarà la creació d’un Consell de la Infància de Sabadell amb la participació de les entitats que treballen amb el col·lectiu en qüestió i que serà l’encarregat de vetllar pels Drets dels Infantils i de fomentar valors com la solidaritat, el respecte i tolerància. A més llarg termini es treballarà en la creació de l’Observatori Local de la Infància. “Són elements sobre els quals comencem a treballar, i que requereixen un pla d’actuació transversal per aconseguir situar els infants en el centre de la ciutat i de la política i vetllar per la preservació dels seus drets fonamentals”.

Celebració del DUDI

La celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants (DUDI) es traduirà en diferents activitats per aquest cap de setmana a la plaça Doctor Robert i el passeig de la Plaça Major. El dissabte 19 a la tarda (a partir de les 15h), es farà la tradicional trobada del Moviment de Centres d’Esplais Cristians de Catalunya (MCECC). Es tracta d’una gimcana que els participants, de diferents esplais, realitzaran per grups d’edat. “Reclamem, i en aquest sentit estem treballant, un espai central a la societat de la infància i l’adolescència. Les activitats que organitzem fan aquest any especial èmfasi en donar a conèixer tres drets de l’infant: el dret a jugar, a l’educació i a la identitat i la pròpia imatge”, explica Àlex Moreno, portaveu MCECC.

Diumenge, d’altra banda, les activitats aniran a càrrec del Moviment d’Esplais del Vallès (MEV) que ha organitzat una matinal amb diversos jocs i tallers adreçats a nens i nenes d’entre 4 i 12 anys, a més d’una ludoteca per als més petits. La trobada finalitzarà amb la lectura del Manifest del DUDI. “Aquest any volem donar a conèixer als infants els seus drets i a la vegada conscienciar els adults que, dia a dia, a tot el món, aquests drets s’incompleixen. Per això que el manifest el farem de forma teatralitzada perquè clarament arribi als nenes i nenes”, explica Armau Obiols, portaveu del MEV.

Internet i xarxes socials

Aprofitant la commemoració del DUDI, representants dels cossos dels Mossos d’Esquadra i Policia Municipal han explicat la seva tasca en matèria de prevenció dels riscos de vulnerabilitat de Drets de l’Infant en l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials. El cap dels Mossos a Sabadell, Josep Guillot, ha explicat la tasca preventiva de minimització de riscos dels menors en diferents matèries per mitjà dels programes especials als centres educatius. “Un dels temes que tractem i que té més demanda és sobre la seguretat a internet, amb més de 200 sessions informatives el curs passat. Hi tractem la seguretat dels infants a les xarxes socials, les fotografies a la xarxa, la possible comissió de delictes i l’assetjament i ciberassetjament”.  Les xerrades s’adrecen tant a escolars, sobretot de primer i segon d’ESO, però també de sisè de Primària, com a pares i mares.

D’altra banda, des de Policia Municipal s’ha explicat la tasca que des del Servei d’Atenció a la Víctima es fa en aquesta qüestió. El caporal Joan Jordán ha assenyalat “la importància de les mesures preventives que cal tenir en compte en l’ús dels telèfons intel·ligents i les tauletes. Estem fent molt èmfasi en fer formació a través de centres educatius i de les AMPA sobre l’ús segur, sobre el control parental i sobre la prevenció dels ciberassetjament”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.