Dotze nens i nenes sahrauís passen l’estiu a Sabadell en una nova edició del programa ‘Vacances en pau’

Vacances en Pau 2015

Els participants a les ‘Vacances en Pau’ d’aquest any, amb els representants municipals | (c) Ajuntament de Sabadell

Un total de dotze nens i nenes sahrauís passen les vacances a Sabadell en el marc d’una nova edició del programa ‘Vacances en Pau’, que impulsa l’entitat Sabadell Acull Infants Sahrauís. Els nanos tenen entre 7 i 11 anys i estan acollits en famílies de la ciutat. Durant la seva estada s’organitzen activitats lúdiques i trobades entre les famílies i, a més, el projecte compta amb la participació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, que realitza revisions mèdiques a tots els infants acollits.

Els nois i les seves famílies sabadellenques van participar ahir dilluns en una recepció a l’Ajuntament que s’ha convertit, també, en una tradició d’aquest programa. A la plaça Sant Roc els va rebre l’alcalde Juli Fernández; el regidor de Cooperació i Solidaritat, Gabriel Fernàndez; i la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz. També hi va assistir la presidenta de Sabadell Acull Infants Sahrauís, Esther Mora, que, després de recordar que “aquests nens provenen de camps on viuen amb l’esperança de retornar a la seva terra” va demanar a l’Ajuntament una posició ferma respecte al conflicte de Sàhara.

En aquest sentit, l’alcalde Fernàndez va denunciar “la doble moral de l’Estat espanyol, que d’un banda parla de cooperació internacional i, d’altra banda, no fa res per desencallar la situació”. “Parlem d’un poble que vol esdevenir lliure i també de conculcació de Drets Humans”, va destacar, per reclamar a la comunitat internacional que exigeixi el respecte als drets de les persones i dels pobles. En clau estrictament local, aquesta nova edició de Vacances en Pau és, per Juli Fernández, una “oportunitat per potenciar el coneixement, la convivència i la solidaritat entre els infants del Sàhara i els de Sabadell”.

A l’acte d’ahir també hi van participar els joves de diferents parts d’Europa que aquests dies participen al projecte Hold On, coordinat pel Taller Art Cultura i Creació, amb seu a l’Espai Jove de Can Rull. En el marc d’aquest projecte, uns 35 joves europeus estan realitzant un intercanvi a Sabadell, durant el qual han estat treballant, precisament, la situació al Sàhara.

Altres col·laboracions

Les Vacances en Pau s’emmarquen en l’agermanament que Sabadell manté amb l’Argub (Sàhara Occidental) des de l’any 1989. Aleshores, el llavors alcalde Antoni Farrés i Mulay Baibat, representant de la República Àrab Sahrauí Democràtica van signar un acord d’agermanament per treballar conjuntament en l’avenç del camí de la pau, la llibertat i el progrés. Vint.i-cinc anys després, l’any 2014, el Ple municipal va aprovar per unanimitat la continuïtat d’aquest agermanament.

Fruit d’aquesta col·laboració, apart del projecte de vacances per a infants a la ciutat, Sabadell coopera també amb l’entitat Solidaris amb el Poble Sahrauí en el projecte de la Casa de Malalts Sahrauís, que facilita l’acollida de persones del Sàhara amb malalties complexes; i en el projecte de la Comissió Quirúrgica Sanitària, un col·lectiu de professionals de la salut que periòdicament es desplaça als camps de refugiats per tal d’atendre les persones que requereixen ajuda mèdica. En tots els casos, es compta amb la implicació de la Corporació Parc Taulí i, en l’últim, de l’Hospital General de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.