Publicitat
Publicitat

El dispositiu d’estiu per garantir l’alimentació dels menors arribarà a 829 nens i joves de Sabadell

Dispositiu alimentació estiu Sabadell

Els representants de totes les entitats implicades, a l’Ajuntament | (c) Petit Sabadell

“Quan acaba l’escola i, per tant, es tanquen els menjadors escolars, la ciutat ha de donar una resposta a les famílies que no poden garantir l’alimentació bàsica als seus fills i filles“. D’aquesta forma resumeix el regidor d’Educació, Joan Berlanga, l’objectiu del dispositiu que l’Ajuntament i diferents entitats han tornat a habilitar aquest any per cobrir les necessitats nutricionals bàsiques de 829 sabadellencs d’entre 0 i 16 anys. Es tracta d’un 57 per cent més de beneficiaris de l’any passat, quan es va atendre 526 nanos, un increment que es correspon amb el registrat en la sol·licitud de beques menjador i que obeeix tant a la millora en la detecció de famílies en risc d’exclusió social com al fet que “hi ha part de la població que no ‘puja’ a la suposada millora econòmica“, valora Gabriel Fernández, regidor d’Acció Social. “Esperem poder desmantellar-ho tot ben aviat”, afegeix el responsable municipal de Serveis Socials.

A més de la plaça de Sant Roc, el projecte compta amb la col·laboració de Càritas, Aigües de Sabadell, la Creu Roja, la Fundació Pere Tarrés, la Ludoteca Margarita Bedós, el Mercat Central, l’Obra Social la Caixa i la Fundació Probitas, que s’hi incorpora per primer cop. El programa té un pressupost global de gairebé 106.000 euros, aportats per tots els participants. De moment, ha arribat a 771 persones i en les properes setmanes s’espera que arribi al cent per cent de la seva capacitat.

El dispositiu té tres diferents fronts d’actuació, començant pel reforç dels lots que el Rebost Solidari lliura a les famílies designades pels Serveis Socials. L’augment de beneficiaris d’aquest any obligarà a mobilitzar més recursos i més voluntaris per confeccionar i distribuir els quatre lots previstos els mesos de juny (que ja es va lliurar la setmana passada), juliol (quan se’n lliuren dos) i setembre. Al segon lliurament s’hi afegirà llet, galetes, cereals i cacau en pols.

La distribució la faran quatre entitats membres del Rebost: la Creu Roja, l’Associació Bona Llavor Diaconia, l’Església de Crist Comunió Anglicana i la Parròquia Sant Roc. En aquests lots s’hi afegiran productes frescos, entre els quals 5.000 hamburgueses de pollastre donades pel Mercat Central de Sabadell arran de la seva campanya Sant Jordi Solidari, que amb l’ajut de l’Obra Social la Caixa va permetre recaptar 3.000 euros. S’ha escollit el pollastre perquè és un aliment sense connotacions religioses i que, a la vegada, resulta nutricionalment adequat.

Targes per a la compra d’aliments frescos

Un altre dels recursos inclosos al dispositiu són unes targes per a la compra de productes frescos (fruita, verdura, carn i peix) de les quals disposaran els nens de famílies que han demanat beques de menjador entre el 90 i el 100 per cent i per situacions sobrevingudes. Aquestes targes tenen una quantitat prefixada de 52 euros per menor i només poden fer-se servir als establiments BonÀrea duran el mes d’agost, que no hi ha distribució per part del Rebost.

Un 25 per cent de la quantitat de cada tarja l’aporta la Creu Roja de Sabadell, on es distribueixen, mentre que la resta l’aporta l’Ajuntament. “És una forma no només de garantir productes frescos sinó també de dignificar la família, perquè pot fer una cosa tan normal com anar al supermercat“, expliquen des de la delegació sabadellenca de la Creu Roja.

El tercer àmbit d’actuació són els sis casals d’estiu que es desenvoluparan aquest any a diferents punts de la ciutat i que inclouran l’esmorzar i el dinar per als seus participants. Tres d’aquests casals seran infantils i hi assistiran 80 nois i noies entre 3 i 12 anys. A les escoles públiques Calvet d’Estrella i Espronceda se’n faran dos a càrrec de la Fundació Pere Tarrés, mentre que el tercer es realitzarà a la Ludoteca Mergarida Bedós, al barri de les Termes, en col·laboració amb la Fundació Probitas.

Els altres tres casals es destinaran a adolescents entre 12 i 16 anys. Oferiran, també, 80 places i estaran centrats en treballar, a més d’activitats de lleure i formació , els hàbits d’alimentació saludable. Estaran ubicats al barri de Can Puiggener,  la Planada (encara en fase de concurs per determinar l’entitat organitzadora) i les Termes, on se’n responsabilitzarà la Ludoteca Margarita Bedós, amb la col∙laboració i subvenció de Probitas. Aquestes casals són l’extensió territorial del que es va fer l’any passat, com a prova pilot, a Can Puiggener.

Leave a Reply

Your email address will not be published.