Publicitat
Publicitat

Recepta de dips d’estiu: tzatziqui i hummus de llenties

dips d'estiu

Què, comporteu l’estiu i la calor? Jo francament, encara que no m’ho hagueu preguntat, prefereixo estacions més temperades. Per fer passar la calor sense oblidar-nos de menjar correctament avui us proposo ‘picar’ dos dips saludables: el tzatziki d’origen grec i un bon hummus de llenties.

El cogombre, ingredient indispensable del tzatziki, és una de les hortalisses més cultivades arreu del món. Els primers a fer-ho van ser els habitants de l’Índia ara fa tres mil anys. Després els grecs i els romans el van adoptar a la seva dieta. El cogombre els ajudava a lluitar contra la gota, l’obesitat i les malalties cardíaques. I encara més antigues són les llenties: se n’han trobat restes de fa de més de vuit mil anys. Van ser l’aliment predilecte dels antics egipcis i la base de l’alimentació dels soldats de l’època romana. Originàries del sud-oest asiàtic, s’adapten a una varietat climàtica molt àmplia, enriqueixen la terra on es cultiven i alimenten com un bistec!

Ingredients per a un bol de tzatziki

  • Un cogombre
  • Un iogurt grec, sense sucre!
  • Sal, pebre, oli i llimona
  • Un gra d’all
  • Unes fulles de menta, si pot ser fresca millor i si no sempre n’hi podeu afegir de seca.

Elaboració

Primer de tot ratllem el cogombre i el deixem en un colador fi amb un pèl de sal, per tal que perdi l’excés d’aigua. Mentrestant piquem o ratllem l’all ben ben petit. El barregem amb el iogurt grec i les fulles de menta talladetes. Ho amanim amb una mica de sal, pebre negre, suc de llimona i un rajolí d’oli. Quan el cogombre hagi perdut bona part de la seva aigua, l’agafem amb les mans i l’apretem ben fort per escórre’l. L’aboquem a la barreja que hem fet abans, i llestos. Cap a la nevera i al cap de mitja horeta ja ens el podrem menjar ben fresquet!

Ingredients per a un bol d’hummus de llenties

  • 250 g de llenties cuites. Les podeu utilitzar de pot o comprar-les a una parada de vianda cuita.
  • Una bona cullerada de tahin. Si és torrat millor! Es tracta d’una pasta de sèsam que ja es pot trobar a la majoria de supermercats. Un cop obert el pot, no cal que el poseu a la nevera, conserveu-lo en un armari a temperatura estable i que no li toqui la llum.
  • Un gra d’all
  • Sal, pebre, el suc d’una llimona i un raig d’oli.

Elaboració

Si utilitzem llenties de pot, les esbandim amb aigua. Un cop fet això ja pot anar tot dins del robot de cuina o del pot de la batedora. Hi posem les llenties, l’all talladet, el suc d’una llimona, un bon pessic de sal i un altre de pebre negre, un raig d’oli i la cullerada de tahin. Ho batem i llestos. Si veieu que queda molt dens, hi podeu afegir un rajolí d’aigua per alleugerir-ho. I cap a la nevera mitja horeta.

Tan el tzatziki com el hummus de llenties els podem servir amb torradetes, bastonets de pa o encara millor, amb bastonets de pastanaga, de pebrot verd i vermell i d’api.

Bon profit!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.