Publicitat
Publicitat

‘Dipejem’ una mica amb hummus i guacamole

Què, nois i noies, us animeu a col·laborar amb els pares a preparar un bon sopar d’estiu per als amics i la família? Avui us proposo fer un parell de dips. Us preguntareu què és això dels dips. Sincerament, em sembla que algú s’ha tret de la màniga aquest terme. Però el que és clar és que l’utilitzem per definir aquelles salses o barreges a les quals hi suquem xips de blat de moro o, en algunes ocasions, bastonets de diferents verdures, com pastanagues o api. De fet ‘to dip’ en anglès significa banyar o submergir. Algun dels dips que més sovintegen a casa nostra són l’hummus, el babaganoush o mutabal, el tzatziqui o guacamole.

Ja sabeu que tinc preferència pels cuiners anglosaxons i és per això que avui us proposo fer guacamole i hummus amb receptes del Jamie Oliver. De totes maneres, us he de dir que quan tingueu dominats els plats, podeu fer com jo i improvisar, afegir o treure ingredients a les receptes segons el vostre gust o el que tingueu a mà.

El guacamole és originari de Mèxic i l’hummus és típic dels països de l’Orient Mitjà, Turquia i del nord de l’Àfrica.

Recepta de guacamole

Un plat de guacamole

Recepta de guacamole

Ingredients per a 6 persones

  • 2 o 3 alvocats segons la mida. Han de ser madurets però no negres del tot. Podeu demanar a la fruiteria que us els seleccioni per fer guacamole.
  • Un quart de ceba tendra, o vermella o de Figueres
  • 2 tomàquets
  • 3 ‘chiles jalapeños’ o ‘chiles serranos’. Aquí, nois, dependrà de com en sou d’agosarats, de si us agrada el picant i de si sou capaços de trobar-ne en alguna botiga. Aquest tipus de ‘chiles’ o pebrots mexicans són molt picants. Jo sovint no en poso, i en el seu lloc utilitzo una salsa que es diu Tabasco, que està feta amb ‘chiles’.
  • 3 llimones o llimes
  • 1 manat de coriandre
  • Sal
  • Vinagre de vi negre (però no passa res si el que teniu a casa és de vi blanc, de poma, de xerès o de sidra. Això sí: vinagre de Mòdena NO!)
  • Oli d’oliva ben bo

Elaboració

Ara ve la part senzilla. Com que ja tenim tots els ingredients, només caldrà barrejar-los amb cura.

Primer pelem els alvocats i els traiem el pinyol. Els aixafem en un recipient amb una forquilla.

Tallem la ceba i el tomàquet ben petits. Si heu escollit fer servir ‘chiles’ també els talleu ben petits. El coriandre també cal tallar-lo, però no cal que us hi esmareu tant. Vull dir que si queden fulles mal tallades, no passa res. Es veurà que és casolà.

En un recipient prou gros, hi poseu el suc de les llimones o de les llimes, una cullerada d’oli, una mica de vinagre i sal. Si heu escollit utilitzar Tabasco, també l’afegiu a aquesta vinagreta. Ho barregeu bé i hi avoqueu la resta d’ingredients: l’alvocat, la ceba, el tomàquet i el coriandre.

Apa, i llestos! A sucar-hi els ‘nachos’ o els bastonets de pastanaga o d’api. Si voleu fer una versió més ianqui (nord-americana) podeu posar els ‘nachos’ en un plat o safata apta per al forn i els poseu formatge ratllat pel damunt (aquelles bosses que trobeu als súpers, que sovint diuen “formatge per a pizzes” ja ens anirà bé). També hi podeu posar ‘chiles jalapeños’ en conserva, i fins i tot blat de moro de llauna. Ho poseu a gratinar i llestos.

Recepta d’hummus

recepta d'hummus

Hummus

Ingredients per a 6/8 persones

  • 800g de cigrons. Els podeu utilitzar de pot o comprar-los en una parada de vianda cuita
  • 4 cullerades de tahini (el tahini és una salsa de sèsam, la podreu trobar a botigues de productes naturals o ecològics. Us recomano utilitzar el tahini de sèsam torrat, que és més gustós)
  • 2 grans d’all ben trinxadets
  • 3 cullerades de suc de llimona
  • pebre vermell mòlt
  • sal i oli
  • una mica de julivert o coriandre per decorar

Elaboració

I ara torna a venir la part més senzilla. Poseu els cigrons i la resta d’ingredients en un ‘processador d’aliments’, és a dir, una batedora de sobretaula. Si no en teniu, no passa res: podeu fer el mateix, amb una mica més de paciència, amb una batedora de mà.

Un cop hàgiu obtingut una massa fina i brillant, poseu el resultat en un recipient, i decoreu el plat amb una mica de pebre vermell, un rajolí d’oli i una mica de julivert o coriandre picat. I a dipejar s’ha dit! Per sucar amb l’hummus podeu utilitzar pa de pita, xips de blat de moro o ‘nachos’, torradetes, bastonets de pa o allò que sigueu capaços d’imaginar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.