Publicitat
Publicitat

Així sortiran els petits i petites a partir de diumenge: durant una hora al dia i a un quilòmetre lluny de casa com a molt El govern espanyol dóna a conèixer les condicions en les quals es farà el 'descofinament' dels menors de 14 anys

desconfinament

Els parcs infantils no es podran utilitzar | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | El proper diumenge és el dia. Tal i com el ministre de Sanitat del govern espanyol va anunciar a principis de setmana, a partir del 26 d’abril, els més petits de casa (de 0 a 12 anys) podran trencar, mínimament, el confinament que mantenen des del dia 13 de març, que es van tancar les escoles en la primera gran mesura per frenar la propagació del virus covid-19 i garantir la sostenibilitat del sistema sanitari. Avui, els representants de La Moncloa han especificat les condicions d’aquestes sortides: es podran fer cada dia, hauran de durar una hora com a molt i la distància a recórrer no podrà superar un radi d’un quilòmetre des de casa. El vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, ha aprofitat la presentació d’aquestes mesures per demanar disculpes als nens i nenes perquè la Moncloa “no ha estat prou clara” a l’hora d’explicar-ho tot plegat, en una referència implícita a la polèmica sobre el desconfinament dels menors de dimarts passat.

Les normes anunciades avui van en la línia de les que va anunciar fa uns dies la Generalitat tot i que són més restrictives pel que fa a la durada de les sortides. Mentre que el Govern preveia que podrien durar dues hores, ara hauran de ser d’una hora. Per contra, però, no caldrà fer-les per franges horàries, com pretenia l’administració catalana, sinó que podran ser en qualsevol moment entre les nou del matí i les nou de la nit. Es recomana, però, evitar les hores de més concurrència per minimitzar al màxim el risc de contagi. Els nois i noies hauran d’anar acompanyats d’un adult, que pot ser un germà gran si té més de 18 anys, per exemple. No es permet la sortida de més de tres menors junts a la vegada. Dit d’una altra manera: cada adult podrà responsabilitzar-se de tres menors.

Distància social

Un altre requisit que caldrà garantir és el distanciament social respecte d’altres nens o d’altres adults. Els nois i noies hauran de procurar guardar dos metres de distància o, si això no és possible, un metre com a mínim. Podran “córrer, saltar i fer exercici”, ha dir Iglesias, i fins i tot podran portar joguines com pilotes o patinets. En aquest cas, però, no podran compartir-los. Tampoc podran utilitzar les zones de jocs infantils de parcs i jardins. Pel que fa als majors de 14 anys, el Gobierno interpreta que poden acompanyar els adults en les sortides permeses, és a dir, a comprar aliments, a la farmàcia o al banc.

Pel que fa a les mesures d’higiene, el govern espanyol no estableix l’obligatorietat de portar mascaretes (com si que preveia la Generalitat) però diu que aquesta és una mesura “recomanable” sobretot si no es pot garantir el distanciament social. El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha recordat que és molt important mantenir mesures com rentar-se les mans freqüentment i mantenir una higiene molt acurada en general. En cas de necessitar mascareta, els petits poden utilitzar-ne una de casolana o bé les mateixes dels adults, com les màscares quirúrgiques que es poden recollir gratuïtament a les farmàcies (en aquest cas mostrant la targeta sanitària del menor).

Leave a Reply

Your email address will not be published.