L’Associació Danses al Carrer aprofita el ‘Sabadell Festa i Tradició’ per divulgar les danses folk entre petits i grans L'entitat organitza diumenge un taller i un 'sarau' posterior protagonitzats pel grup francès Jukeball

BERTA RUBIO

Una ballada de Danses al Carrer | Cedida

Una ballada de Danses al Carrer | Cedida

Sabadell celebra aquest proper cap de setmana una nova edició de Festa i Tradició, un acte que omplirà els carrers de la ciutat de sardanes, castells, balls populars, cantada de corals, cercaviles de gegants i diables i artesania, per tal de poder gaudir dissabte i diumenge de les festes i tradicions més nostrades. Aquest any, l’Associació Danses al Carrer se suma a l’esdeveniment i ha organitzat, per la tarda de diumenge, un taller de danses folk obert a grans i petits, que anirà seguit d’un sarau —una ballada popular— per posar en pràctica tot el que s’hagi après durant el taller. Tot plegat, a càrrec del duo francès Jukeball, que oferirà un repertori de cançons pròpies i d’adaptacions folk de música francesa per a un vespre carregat de música per ballar.

Aquesta convocatòria és una oportunitat única per conèixer de primera mà un tipus de danses que varen ser molt populars a Catalunya durant molts anys i l’origen de les quals —principalment europeu— es pot remuntar, en alguns casos, en els balls de cort i populars de l’època medieval.

La masurca, el vals, el vals-jota, la jota, el pas doble, l’scotish (també anomenat xotis), el cercle circasià, la xampanya (chapeloise), la bourreia (bourrée) o el rondeu seran algunes de les danses que es podran ballar i aprendre el diumenge (a partir de les 18h) a la Plaça Sant Roc. Balls en grup i de parella, amb unes coreografies sovint molt establertes, que varen ser molt populars a Catalunya durant el vuitcentisme i que beuen de la tradició dels Països Catalans, el País Basc, Occitània, Anglaterra, Escòcia, Irlanda o Europa de l’est i que ara tenim l’oportunitat de redescobrir a la ciutat gràcies a l’Associació Danses al Carrer que, per la seva banda, té una història ben particular.

L’entitat va néixer a Sabadell cap als anys 80-90 de la mà d’una colla d’amics músics i balladors, ben joves i interessats en la música folk (entre els seus membres hi havia el conegut músic Carles Belda i Valls). En aquella època, organitzaven ballades per la ciutat obertes a tothom, feien tallers per qui volia aprendre a ballar folk i també impartien cursos per les escoles i grups d’esplai o altres organitzacions que ho demanaven. Amb els anys, els membres de l’Associació van anar canviant les seves prioritats i, de mica en mica, l’entitat va quedar inactiva.

Relleu

Cartell taller Danses al Carrer Pels volts de l’any 2007, però, una nova colla de sabadellencs, també músics i jovenets, que no sabien gaire res del món del folk, van descobrir que a la plaça del Rei de Barcelona s’hi organitzava, cada divendres a la nit, un sarau (una ballada folk) i ho van trobar quelcom divertit i engrescador, tant que, després de cada ballada, agafaven els seus instruments i es posaven a tocar folk amb altra gent al mig de la plaça.  Va ser així com, de mica en mica i com explica un d’aquells joves del 2007 —l’Albert Garcia, músic i actual membre de l’associcació—, van anar aprenent a tocar les danses, van anar documentant-se i investigant sobre tot aquell nou món que s’obria davant seu i finalment van decidir fer alguna cosa semblant a Sabadell, on es van estrenar un dissabte a la tarda en què la plaça del Gas es va omplir de gom a gom de balladors.

Havien trobat la manera de gaudir dels saraus sense haver de sortir de la ciutat. Al cap d’un temps i gràcies a un seguit de casualitats, els va contactar Ferran Miquel —mestre, flautista i antic membre de Danses al Carrer— que, emocionat, els va oferir l’Associació Danses al Carrer, entitat registrada, i totes les seves memòries (retalls de diari, antics projectes…) perquè la tornéssin a activar. Des de llavors, els nous components de l’entitat han seguit organitzant ballades i participant en diferents actes de la ciutat, amb la finalitat de donar una alternativa d’oci local (una alternativa de caràcter social, gratuïta i participativa), donar a conèixer el gènere folk (i de passada recuperar les dinàmiques de carrer) i, sobretot, passar-ho molt bé.

Amb aquesta voluntat, la de fer que els sabadellencs de totes les edats s’ho passin bé, en el marc de Festa i Tradició, l’Associació Danses al Carrer ha organitzat un sarau de luxe en què el més important no és ballar bé o malament (tot i que “les danses no són gens complicades i amb una mica de paciència tothom se’n surt moltíssim”, assegura Garcia), sinó gaudir al màxim d’una ballada popular, una activitat diferent que es pot descobrir aquest diumenge. En cas de pluja el concert es durà a terme als porxos de la Plaça del Mercat (cantó carrer Jovellanos).

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.