Publicitat
Publicitat

Un total 36.954 alumnes inicien el curs 2018-19 a Sabadell La davallada de matrícules a Infantil i Primària fa que més de la meitat de les aules ja tinguin menys de 25 alumnes

curs escolar 2018 2019 Joan Berlanga

El regidor Joan Berlanga presentant el curs 2018 – 2019 a l’Ajuntament de Sabadell | (c) Petit Sabadell

Aquest dimecres 12 de setembre comença el nou curs escolar 2018 – 2019. Un total de 21.299 nens i nenes tornaran a les classes a les escoles d’Educació Infantil i Primària de Sabadell. D’altra banda, 15.655 alumnes ho faran als centres d’Educació Secundària. Sense comptar les xifres de les escoles bressol, un total de 36.954 alumnes acabaran les vacances i ompliran les aules. Aquestes xifres mostren una nova disminució d’alumnat en el cicle d’Infantil i Primària i un augment a l’ESO respecte el curs passat. En el cas del Batxillerat, la xifra es manté estable.

La majoria de famílies de Sabadell opten per l’escola pública, amb un total de 22.983 alumnes, mentre que 13.971 ho faran en centres concertats. “Tenim una escola pública molt forta i és una prioritat política. És prioritari garantir una autèntica igualtat d’oportunitats” explica Joan Berlanga, regidor d’Educació a l’Ajuntament de Sabadell. El regidor apunta també l’excel·lència de les escoles bressol públiques de Sabadell i remarca la feina que es porten a terme els docents i l’ajuntament.

En el cas d’Infantil i Primària s’ha produït un descens important d’alumnat respecte l’any passat, amb un total de 337 matriculacions menys, tret d’un ascens d’alumnes matriculats a P3 degut al  repunt de naixements registrat l’any 2015. A la Secundària ha augmentat el nombre de matriculats en 225 alumnes. Pel que fa els cicles formatius no hi ha grans variacions a la ciutat, amb un total de 4.450 alumnes matriculats aquest curs.

Les ràtios

La disminució del nombre d’alumnes a les classes és un dels punts més destacats en aquest inici escolar a Sabadell. La previsió és que durant els propers anys les xifres continuïn disminuint a la ciutat, circumstància que es vol aprofitar per distribuir menys alumnes per classe. Aquesta reducció s’ha aplicat amb més intensitat a Sabadell Nord, una de les zones amb més densitat d’alumnat.

Al Vallès Occidental, un 55,7 per cent de les aules de P3 tindran menys de 25 alumnes per classe aquest curs. Un 38,7% d’aules tindran 25 alumnes per classe, la mitjana oficial, i només un 5,5% seran de 26 a 27 alumnes. No hi ha cap aula a la comarca que superi aquesta xifra. En el cas de les aules de 1r d’ESO, un 81,9% tindran menys de 30 alumnes per classe i un 18% en tindran de 31 a 33, la xifra màxima comarcal. Pel que fa les ràtios d’alumnes i docents, la xifra en el cas d’Infantil i Primària és de 14,9 alumnes per docent, i en el cas d’ESO i Batxillerat aquest paràmetre disminueix fins un 11%.

El curs 2018 – 2019 comptarà amb un total de 8.768 dotacions docents, 74 més que l’any passat. Per tal de millorar la gestió organitzativa dels centres públics s’han establert per aquest curs 765 dotacions en llocs específics amb perfil professional, de manera que el centre intervé en la selecció del docent. Les principals àrees a les que es destinaran seran atenció a la diversitat, metodologia amb enfocament globalitzat i en llengües estrangeres. Des dels Serveis Territorials d’Ensenyament s’ha garantit la cobertura de les substitucions des de l’1 de setembre i la substitució de les baixes de durada superior a set dies des del primer dia.

Reformes i nous centres educatius

Les obres i remodelacions realitzades en els centres educatius comarcals han estat 99, de les quals 83 s’han realitzat abans de l’inici de curs i 12 està previst que finalitzin durant el primer trimestre de 2019. El regidor d’Educació de Sabadell ha anunciat la futura ampliació de l’oferta d’escoles bressol amb la construcció d’un centre al barri de la Concòrdia i un altre a Covadonga, proposta que està en fase d’estudi. D’altra banda, la ciutat estrena aquest curs el nou Institut Ca n’Oriac, instal·lat a l’edifici de l’antic Institut Arraona, que compta amb dos grups de 1r d’ESO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.