Publicitat
Publicitat

Gairebé 32.600 alumnes inicien dijous un curs marcat per l’estabilització de la matrícula i el nou Institut Narcisa Freixas Un total de 2.118 nois i noies començaran a Primària, 1.128 aniran a les escoles bressol públiques i 2.645 a l'ESO

curs escolar

Manuel Robles, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell; i Montse Duran, cap de servei | (c) Petit Sabadell

Un total de 32.539 alumnes iniciaran aquest proper dijous 12 de setembre el curs escolar 2019-2020 a Sabadell, “un curs engrescador que comença amb una gairebé absoluta normalitat”, sintetitza el nou regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles. D’aquests prop de 32.600 alumnes sabadellencs, la majoria (més de 21.000) faran Infantil o Primària, mentre que 10.340 tornaran a les aules de Secundària i 1.128 iniciaran preescolar a les escoles bressol públiques. Les principals novetats del curs són l’obertura d’un nou institut a la zona sud, el Narcisa Freixas, i el fet que es frena, per bé que encara no s’atura, la davallada d’alumnes a P3 registrada aquests últims anys com a conseqüència de la menor natalitat provocada per la crisi econòmica. Tenint en compte tots els nivells escolars, el total d’alumnes de la ciutat ha crescut en 42 respecte del curs 18/19.

Els 21.113 alumnes matriculats a Primària representen 319 menys que l’any passat. D’aquests, 2.118 iniciaran les classes a P3. I aquí la bona notícia: es tracta de, només, sis alumnes menys que ara fa un any, el que suposa una aturada de la sagnia registrada aquests últims anys i que feia preveure una disminució de l’oferta en la seva globalitat. “Les dades de matrícula que tenim són encoratjadores perquè aquesta pèrdua d’alumnes no ha comportat una pèrdua de places“, valora Robles. El 62 per cent dels estudiants de Primària estan matriculats a escoles públiques mentre que el 38 per cent opta per les concertades. A P3, les matriculacions es concentren en un 63 per cent en centres públics.

Pel que fa a preescolar, aquest curs 19-20 s’escolaritzaran als centres municipals 1.055 infants, 37 més que el curs passat. A aquests s’hi han de sumar els 73 que aniran a la Llar d’Infants els Àngels, depenent de la Generalitat. En aquest àmbit, l’escolarització és majoritàriament privada: hi van un 54.5 per cent dels alumnes de 0 a 3 anys de la ciutat enfront del 45.5 per cent que opta per les escoles bressol públiques. De totes formes, només un 37.6 per cent dels infants de 0 a 3 anys estan escolaritzats i principalment es tracta de nois i noies d’entre 2 i 3 anys, quan el percentatge d’escolarització puja fins al 60.5 per cent.

En l’àmbit de la Secundària, els 10.340 alumnes d’aquest curs representen un increment de 325 respecte el curs passat. Un total de 2.645 alumnes començaran a primer d’ESO, una xifra similar a la de l’any passat. En aquest nivell educatiu, la principal novetat del curs és la posta en marxa de l’Institut Narcisa Freixas, que neix amb les escoles del sud com a centres adscrits i que iniciarà la seva activitat amb dues línies i, per tant, amb 60 alumnes. Això ha permès “rebaixar l’angoixa per la matrícula en general”, en paraules del regidor d’Educació, i ha suposat que la ràtio global de Secundària a la ciutat es situï en 27.8 alumnes per aula.

Barracons

L’Institut Narcisa Freixas s’inaugurarà en barracons, a l’espera que es construeixi un nou edifici on ubicar-lo al solar de les antigues cotxeres de la Cooperativa TUS, a la carretera de Barcelona. No seà l’unic cas. També l’Escola Virolet, a Can Llong, té tots els alumnes (amb dues línies mínim entrre P3 i sisè de Primària) ubicats en mòduls prefabricats a l’espera que es construeixi un edifici ja licitat i que, segons el calendari oficial, hauria d’estar llest en per al curs 21-22. És el mateix cas que l’Institut Can Llong on l’augment de matrícula d’aquest any ha obligat a instal·lar nous barracons.

En el tema de les instal·lacions, un altre aspecte pendent és la presència de fibrociment en uns set centres escolars públics. Els nous responsables municipals d’Educació s’han posat la seva retirada com una prioritat, per bé que aquest és un extrem que depèn de la Generalitat. De moment, no hi ha calendari per la substitució d’aquest material (present sobretot en cobertes de poliesportius) però el Departament d’Ensenyament “està iniciant accions per aïllar-lo com a mesura preventiva“, explica Manuel Robles.

Aquest serà, també, el primer curs de Robles com a regidor d’Educació després de la renovació de l’equip de govern municipal com a resultat de les eleccions del maig passat. El nou titular d’Educació s’ha posat “la proximitat, l’èxit educatiu i els equipaments de qualitat” com a objectius del mandat. “Tenim reptes històrics que no podem desatendre com la millora dels resultats acadèmics, la prevenció de l’absentisme i la lluita contra l’abandonament primerenc, el fracàs escolar o la segregació, enumera. Pel que fa a infrastructures, a l’agenda del nou regidor hi ha una nova escola bressol municipal a la Concòrdia, la nova escola Virolet i el nou Institut Can Llong o la nova Escola Municipal de Música i Conservatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.