Publicitat
Publicitat

El Consorci de Residus del Vallès proposa una nova activitat escolar contra el malbaratament alimentari

Malbaratament Alimentari Consorci de Residus del Vallès Occidental

La nova activitat es porta a terme al menjador de les escoles

El Consorci de Residus del Vallès Occidental oferirà aquest curs un total de nou activitats dirigides als alumnes de les escoles i els instituts de la comarca, és a dir, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. L’organisme ha obert les inscripcions per a aquestes activitats, a les quals se n’hi ha afegit una destinada a prevenir el malbaratament alimentari a les escoles. Aquest any també s’ha implantat un nou sistema online per fer les inscripcions gràcies a una central de reserves.

L’activitat El menjar no és per llençar és la nova proposta educativa per aquest curs. El seu objectiu és prevenir el malbaratament alimentari tant a casa com els centres educatius, en aquest darrer cas reduint el menjar que es llença al menjador escolar. S’adreça a alumnes d’Educació Infantil i Primària i vol ensenyar a identificar el malbaratament, dissenyar i establir mesures de reducció d’aquest fenomen i promoure els hàbits de prevenció del malbaratament entre les famílies i la comunitat educativa.

A partir d’una sessió inicial teatralitzada durant l’hora de dinar es treballa i comptabilitza el menjar que els alumnes llencen a les escombraries. Es reflexiona sobre les causes d’aquest fet i s’estableixen millores i pràctiques per reduir-lo. Amb la col·laboració dels educadors de menjadors es realitza al joc Em llences o em menges? per conèixer quines són les causes per les quals es llença menjar durant la cadena alimentària. Al final de l’activitat es proposarà als nanos que continuïn treballant i aplicant les bones pràctiques proposades entre tots, durant una setmana.

Dues visites posteriors serveixen per comprovar si les noves pràctiques  redueixen la quantitat d’aliment que es malbarata al centre. A més a més, l’escola amb la reducció més alta de malbaratament serà premiada amb l’activitat L’aventura dels Residus, un joc educatiu de gran format per a instal·lar al pati del centre durant un dia.

El nou sistema d’inscripcions, d’altra banda, és més àgil i fàcil i permet que el professorat pugui reservar directament les activitats, visualitzant el calendari de dies disponibles i evitant tràmits innecessaris. Tota la informació sobre les activitats i l’aplicació per fer les reserves es pot trobar la web del Consorci de Residus del Vallès Occidental.

A banda de la nova activitat de prevenció del malbaratament, s’ofereixen visites al Centre de Tractament de Residus (CTR) de Coll Cardús, una visita de la deixalleria mòbil a l’escola, activitats de compostatge, la pràctica de biogàs a la Planta de Biometanització de Can Barba i un taller de sabó a partir d’oli domèstic usat. Totes les activitats del Programa d’Educació Ambiental són gratuïtes, així com el transport de les escoles que visiten el CRT, ubicat a Vacarisses.

Leave a Reply

Your email address will not be published.