Publicitat
Publicitat

Culmina amb èxit del projecte de prevenció sanitària del Consell Comarcal amb 450 nens i nenes del Senegal Un grup de tècnics de l'ens ha divulgat els beneficis de rentar-se les mans per evitar malalties infeccioses

senegal

Un dels grups de nois i noies participants en el projecte | (C) CCVO

Una expedició formada per cinc tècnics i tècniques del Consell Comarcal han treballat recentment, durant dues darreres, a Missirah, al Senegal, on han portat a terme el projecte de cooperació Avant de manger, je me lave les mains (Abans de menjar, em rento les mans). Aquest projecte ha permès fer una intervenció directa amb 450 nens i nenes d’aquesta comunitat rural. En concret, s’ha treballat amb infants d’entre 6 i 8 anys de tres escoles diferents. El personal tècnic del Consell Comarcal que s’ha desplaçat fins el Senegal valora molt positivament aquesta iniciativa. “El programa ha estat molt ben acollit per la comunitat de Missirah i les activitats programades han estat del tot encertades per aconseguir traslladar el missatge de la importància de rentar-se les mans abans de menjar, com a mètode per evitar malalties infeccioses i respiratòries i per tant, com una millora de la salut”, expliquen.

A més, s’ha aconseguit arribar no només als infants, sinó també a les seves famílies i al col·lectiu de professors i professores, que han manifestat la voluntat de mantenir la sensibilització i les activitats en aquest àmbit en la mesura que els recursos que disposin els ho permetin. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA) i SOREA, amb qui el Consell Comarcal va signar un conveni de col·laboració el mes d’octubre. CASSA i SOREA han fet possible la distribució de 500 samarretes entre els nens i les nenes i el professorat de les tres escoles de Missirah, el disseny, la creació i impressió d’una mascota i el missatge de la iniciativa.

L’equip del projecte ha desenvolupat les diferents activitats que prèviament havia dissenyat. Cadascuna reforçava la importància de rentar-se les mans, especialment abans de menjar i després d’anar al lavabo, un hàbit que pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestiu i respiratori, i per tant molts problemes de salut. No oblidem que, segons les seves costums, les mans són el seu utilitari a l’hora de menjar. S’ha treballat a classe, el perquè cal rentar-se les mans, el com i la importància del sabó més enllà de l’aigua i els moment claus, abans de menjar i després del lavabo. Una de les activitats més ben acollides va ser el taller d’estampació de samarretes. A més, també s’hi van fer activitats pedagògiques, com un mural que perdurarà a classe tot el curs.

Nou model de cooperació internacional

El projecte de cooperació internacional Avant de manger, je me lave les mains, va sorgir dels pressupostos participatius 2017 del Consell Comarcal. EL va proposar un col·lectiu de treballadors i treballadores de l’ens comarcal mentre que des de la gerència es va fer una crida entre els treballadors i treballadores interessats en viatjar al Senegal per portar-lo a terme. Fruit d’aquesta petició, cinc persones van ser les escollides per a intervenir directament sobre el territori, valorant els coneixements de la llengua francesa, el tracte i coneixement dels territori.

El govern del Consell Comarcal va assumir aquesta iniciativa com a pròpia, amb el pressupost destinat a l’àmbit de Cooperació Internacional, “iniciant d’aquesta manera una nova forma de fer cooperació, amb una intervenció directa i amb un projecte nascut de l’interès del personal de la casa” valoren els seys responsables.

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2016, a la comarca hi havien censades un total de 2.084 persones d’origen senegalès, de les quals 1.603 són homes i 481 són dones. Més del 50 per cent d’aquesta població es concentra a la ciutat de Terrassa (1.165 persones censades) i la resta majoritàriament entre les ciutats de Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Rubí i Barberà del Vallès. D’aquest total de persones d’origen senegalès censades als municipis vallesans, un 65 per cent són originàries de la regió de Tambacounda i també de la comunitat Rural de Missirah. Un flux migratori que es correspon amb l’agregació de persones atenent vincles familiars i d’amistat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.