Publicitat
Publicitat

El concurs ‘Devorallibres’ celebra el cinquè aniversari amb novetats per convertir els infants en superlectors’ Un passaport de lectura i noves activitats dinamitzen la iniciativa de les Biblioteques Municipals de Sabadell

devorallibres-caixes

La Sala Infantil de la Biblioteca Vapor Badia es transforma amb el concurs del Devorallibres | (c) BIMS

El concurs de lectura Devorallibres arriba aquest any al seu cinquè aniversari. Es desenvolupa a les Biblioteques Municipals de Sabadell (BiMS) i té l’objectiu de que els nens i nenes de 7 a 12 anys descobreixin la màgia de llegir. Des del seu naixement, l’any 2013 a la Biblioteca Vapor Badia, hi han participat uns 900 nens, s’han llegit més de 8.500 llibres, s’ha estès a totes les biblioteques municipals i cada any creix el nombre de participants. Les inscripcions estaran obertes fins el 18 de març per a tots els petits i petites amb ganes de devorar llibres, que s’hauran d’apuntar a la sala infantil de les biblioteques.

El Devorallibres es porta a terme durant els mesos de gener a maig a totes les biblioteques per “ampliar l’horitzó de lectura dels nens i nenes, descobrir-los nous gèneres, títols i autors, fent-los recomanacions, proposant enigmes mensuals i motivant-los”, explica Marta Aloy, responsable de l’àrea infantil de la Biblioteca Vapor Badia. Ho fan a través de guies de lectura, propostes setmanals al blog del concurs i amb mostradors a les sales infantils. El concurs premia a tots els nens i nenes que hi participen i això els motiva a llegir a l’hora que es dóna a conèixer el fon infantil dels equipaments organitzadors.

La iniciativa consisteix en què els participants llegeixin contes, còmics, o publicacions indicades per a la seva edat mentre dura el concurs, cosa que els permet acumular punts. Les bases es poden consultar online. Cada llibre llegit els dóna deu punts i per cadascun el personal de la biblioteca els enganxa un adhesiu en el seu full de seguiment. Si s’arriba als 60 punts (és a dir, sis llibres) es completa el full de seguiment i els nens es converteixen en uns ‘superlectors’, que podran participar en sorteig de premis de la festa final.

Lectura en sentit ampli

El racó dels Devorallibres amb idees per llegir | (c) BIMS

El certamen, però, va més enllà de llegir contes: “Entenem per lectura les novel·les juvenils, els còmics, albums il·lustrats, llibres d’animals, llibres de no ficció, la poesia, o fins i tot, les revistes”, explica Aloy. Per exemple, aquest any la Revista Tilorilo és la primera publicació periòdica que s’introdueix al catàleg d’ocions, de forma que sempre hi ha alternatives, “per als nens que els costa llegir”. “Aquesta és una revista diferent a les altres perquè està formada per un conte, un article, un joc i un còmic, que agrada molt als nens als quals no els va massa la ficció”, indica Aloy, que treballa molt de prop escoltant les peticions i propostes dels nanos.

Per celebrar el cinquè aniversari del Devorallibres, aquest any s’introduiran nous materials i activitats dirigides per dinamitzar-ho tot plegat. Una de les novetats és un passaport de lectura personalitzat en el qual s’aniran enganxant els adhesius per cada llibre llegit. També s’estrenaran unes trobades mensuals de superlectors amb tots els nens i nenes apuntats al concurs, per animar-los a crear un equip i socialitzar i compartir les seves experiències lectores. “Volem que a cada trobada hi hagi un tema especial i es facin diferents activitats de dinamització”, argumenta Aloy.

A més, els organitzadors volen animar els participants a fer les seves pròpies creacions en relació als llibres, un aspecte que es vol donar posar en relleu en aquesta edició. Per exemple, “si volen fer les seves pròpies recomanacions a través del blog, inventar-se el final alternatiu d’un llibre, fer il·lustracions, còmics, construccions en 3D, vídeos, o el que vulguin”, ho poden fer en qualsevol moment del concurs i al final s’exposarà tot.

Sorpreses finals

La gran festa del Devorallibres se celebra a finals de maig. Les mascotes del concurs, la Valentina, el Gènius, el PlayMe i el Bit estan preparant moltes sorpreses perquè la aquest any sigui molt especial.  “L’any passat vam fer una gran gimcana a dins de la biblioteca perquè celebràvem l’aniversari del Roal Dahl. Pel cinquè aniversari farem espectacles, jocs, estampació de samarretes i moltes més coses al voltant d’un tema. La festa sempre és un punt de trobada per a tots els Devorallibres i les famílies”, revela.

Un dels objectius dels organitzadors del Devorallibres, que s’adreça als alumnes de segon de Primària fins als de primer d’ESO, és trobar la manera de “que no es cremi el concurs en públic més jove, dels 10 als 12 anys, a través d’activitats dirigides i treballant el contacte presencial” explica Aloy. S’ha detectat que hi ha nens que abandonen la iniciativa després de participar en vàries edicions, per això aquest any s’espera motivar-los amb les noves trobades mensuals i la possibilitat de fer les seves pròpies creacions. “Treballar en una sala infantil és un aprenentatge continu, aprenem molt cada vegada que fem activitats amb els nens, o parlem amb ells sobre llibres”, conclou Aloy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.