Publicitat
Publicitat

Fabian Mohedano: “La conciliació de la vida laboral amb la familiar passa per la Reforma Horària” “Amb l'horari actual, molts nens no estan acompanyats dels pares mentre fan deures i tenen més risc de suspendre"

reforma horaria

Fabian Mohedano va explicar la Reforma Horària a Sabadell | (c) David Bisbal

MARTA SABATÉ

La Reforma Horària és una iniciativa ciutadana que vol impulsar canvis en la jornada laboral i en els horaris habituals dels catalans per gaudir de més llibertat en la gestió del temps. Els seus promotors defensen que sincronitzar els nostres hàbits horaris de Catalunya amb els de la resta del món permetrà guanyar temps, salut i qualitat de vida, potenciar la igualtat entre les persones i, el més important, conciliar la vida i familiar i laboral. Fabian Mohedano, un dels impulsors de la reforma horària, va exposar els objectius aquesta setmana en una xerrada organitzada per l’AMPA de l’Escola Samuntada al Centre Cívic Can Balsach de la Creu Alta, i va explicar quins beneficis suposarien aquesta reforma per a les famílies. Actualment, Mohedano, que es defineix com a treballòleg, és diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí.

La principal proposta és compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina. Actualment, un cinquanta per cent de les persones treballen fins les sis de la tarda i un trenta per cent, fins les set. “L’objectiu és que la jornada laboral acabi entre les quatre i les cinc de la tarda”, apunta Mohedano. La reorganització horària implicaria introduir horaris de feina més flexibles per, d’aquesta forma, poder conciliar millor l’àmbit del treball amb el personal o familiar. “Amb els horaris actuals, molts nens no estan acompanyats dels seus pares mentre fan els deures i tenen més possibilitats de suspendre. Un nen o adolescent que fa esport de competició, actualment arriba a casa a les deu de la nit, està esgotat i a sobre s’ha de posar a sopar i fer els deures”, justifica.

A la resta del món, els nens surten d’escola a les cinc de la tarda amb les activitats extraescolars fetes. La pausa del migdia es pot escurçar per plegar abans”, proposa el portaveu de la Reforma Horaria com a solució perquè infants i adolescents arribin a casa a una hora decent. Actualment, l’horari que fan molts instituts és de vuit del matí a tres quarts de tres de la tarda i “no tenen el compte als infants, els fan dinar tard, sols o amb els avis i els expulsen de la seva franja saludable de dinar, argumenta”. En aquest sentit, la reforma horària no hauria d’afectar a l’equitat de les famílies: “Si fem que els nens surtin a les quatre d’escola, però els pares no poden estar a la porta a aquesta hora, no estem solucionant res”, explica Mohedano.

Reforma Horària Fabián Mohedano

Un moment de la xerrada | (c) AMPA Samuntada

La idea també proposa avançar totes les hores dels àpats, tant del dinar com del sopar, per equiparar-les amb les que practiquen la majoria d’altres països del món. La reforma és necessària perquè “al nostre país es fan horaris que no es fan a cap lloc del món: dinem a les tres de la tarda, esmorzen per segona vegada a les onze i molts sopen a les deu de la nit”. Segons Mohedano, hem de tornar a fer els horaris que ja fan ara els nens a l’escola, és a dir, “tornar a fer els àpats en una franja més saludable: que la una sigui l’hora de dinar i que les vuit del vespre sigui l’hora de sopar”.

L’origen dels horaris que fem actualment a Catalunya és als anys seixanta i progressivament s’han anat adaptant com a norma per bé que qui més qui menys reconeix i elogia els horaris que fan, per exemple, a Europa. Al nostre país, molts avis, en canvi, encara mantenen el timming de la resta del planeta. “Volem recuperar aquests hàbits que ja teníem fa molts anys, hem de combatre el mite que el que fem ara és un costum de tota la vida o la conseqüència del nostre el clima”, argumenta Mohedano. L’impulsor de la Reforma Horaria, que ha aconseguit situar aquest tema al centre de l’agenda política i social, es mostra molt optimista amb la possibilitat d’obrar el canvi. “Fins ara no s’havien fet polítiques per impulsar aquesta transformació i ara sí que se’n comencen a fer malgrat que tot plegat és mes una cosa d’hàbits que de lleis”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.