Publicitat
Publicitat

La comunicació viva, una eina per aprendre el llenguatge de la vida

“El teu més gran xacal és el teu millor gurú”
Dr. Marshall B. Rosenberg

Comunicació viva

El Dr. Marshall B. Rosenberg

L’anomenada Comunicació Viva és una eina per aprendre Comunicació No Violenta (CNV) o el llenguatge de la vida. La CNV va ser desenvolupada pel doctor Marshall B. Rosenberg, que va dedicar tota la vida a entendre les arrels de la violència i la compassió. Rossenberg, va escollir dos animals com a models de dues formes de comunicació: el xacal i la girafa. El xacal representa la forma de pensar basada en judicis moralistes, mentre que la girafa representa l’empatia i la presa de consciència de les necessitats pròpies i dels altres.

El llenguatge del xacal, està ple de qualificatius. Quan algú fa alguna cosa que no li agrada, l’etiqueta com a malvat, no vàlid… És un símbol que representa els patrons habituals d’atac, defensa o fugida. Les motivacions del xacal són canviar a l’altre persona, controlar-la, castigar-la i sortir-se amb la seva. Les persones-xacal no intenten entendre ni els sentiments ni les necessitats dels altres i tracten de canviar el seu comportament a base de càstigs i recompenses. El xacal s’utilitza per representar aquella part de nosaltres que culpa i ataca. Desgraciadament, quan aconseguim que algú faci alguna cosa per obligació, por, culpa o vergonya, és probable que li quedi un ressentiment cap a nosaltres que se’ns torni en contra en un futur.

Un altre aspecte del llenguatge xacal és que nega la responsabilitat de les pròpies decisions, amb excuses com “he de..” o “m’obliguen a…”, etcètera, que impedeixen la possibilitat d’escollir. Expressions com “sóc tonto” o “hauria d’haver fet…”, etcètera,  són frases habituals, ja que la seva autoestima és molt baixa.

El llenguatge de la girafa

En el llenguatge de la girafa, en canvi no existeixen els judicis, el correcte o l’incorrecte, el està bé o malament. Per això en lloc de fer aquestes classificacions,  el seu llenguatge es basa en connectar en les seves necessitats i demanar als altres què necessiten per enriquir la seva vida sense judicis ni exigències. També tenen en compte les necessitats alienes.

La principal propietat del llenguatge de la girafa és que representa els patrons naturals del parlar i d’escoltar des del cor. Les seves motivacions són: enriquir la vida, connectar-se amb un mateix i amb els altres, ser autoresponsable  i creure en l’enteniment mutu. Les girafes són conscients que sempre podem escollir. Quan se’ls donen dues opcions poc agradables, sempre prenen la decisió donant-se empatia, connectant amb les necessitats que esperen satisfer. El llenguatge i comportament de la girafa ens ajuda a ser responsables dels nostres sentiments, necessitats i accions, i a cuidar de les altres persones de la mateixa manera.

La majoria de nosaltres hem estat educats com a xacals. La nostra forma de pensar està basada en judicis, obligacions i imposicions. La CNV ens pot ajudar a canviar de manera de comunicar-nos, de  pensar, de parlar… com a girafes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.